2022. január 10., hétfő

Zserbó kosárka




Sajnos nem találtam a kosárka sütőformáimat,de van helyette ovális forma,amit nagyon szeretek,mert ugyan csak 6 darab van belőle,de gyorsan elkészültek ezek az apró finomságok,amiket dobozba raktam az ünnepi fogyasztásig.Zárt dobozban sokáig puha marad.


 

 

Hozzávalók

 4 fő
  1. 20 dkg extra süteményliszt
  2. 1 tk sötét kakaópor
  3. 7 dkg porcukor
  4. 14 dkg vaj
  5. 1 tojás sárgája
  6. A töltelékhez:
  7. 5 dkg cukor
  8. 15 dkg darált dió
  9. 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
  10. 10 dkg baracklekvár
  11. A díszítéshez (bevonat)
  12. 10 dkg étcsokoládé
  13. 1 ek olaj
  14. pirított mogyoró vagdalék

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük,a kakaópor,cukor,csipet só,tojás sárgája,vaj darabolva kerüljön bele,amit a robotgép dagasztókarjának segítségével dolgozunk össze sima tésztává.A hűtőbe tesszük fóliába csavarva egy éjszakára.Másnap a kis kosárformákat előkészítjük.A sütőtepsit úgyszintén.

    Zserbó kosárka recept lépés 1 fotoZserbó kosárka recept lépés 1 foto
  2. A tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk a munkalapon,és lisztezzünk alája.A formákat kissé belisztezzük,és szaggatjuk ki vele a tésztát,majd az újunk segítségével benyomjuk a formába megfordítva a kezünkben.(kép).Megbökjük villával a közepüket.Sütőlapra rakjuk.(Nekem csak 6 darab van,így tovább tart a sütés)200 fokos sütőbe sütjük 5-7 percig világosra.kb 34 db lesz belőle.

    Zserbó kosárka recept lépés 2 fotoZserbó kosárka recept lépés 2 fotoZserbó kosárka recept lépés 2 foto
  3. Amikor kivesszük a formából csak hideg formába tegyünk újra tésztát.A töltelékhez a cukrot a daráltdiót,citromhéját,a baracklekvárral összekeverjük.A kihűlt tésztakosárkát félig töltjük a töltelékkel,vizes újjal igazítsuk egyenletesre.

    Zserbó kosárka recept lépés 3 fotoZserbó kosárka recept lépés 3 fotoZserbó kosárka recept lépés 3 foto
  4. Olvasszuk gőz felett a csokoládét az olajjal,és mindegyik tetejére csorgassunk belőle annyit,hogy eltakarja a tölteléket.darabolt pirított mogyoróval megszórjuk,és dermedni tesszük a hűtőbe.Ezután már csak kínálgatni kell a vendégeknek.

    Zserbó kosárka recept lépés 4 fotoZserbó kosárka recept lépés 4 fotoZserbó kosárka recept lépés 4 foto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése