Az omlós tésztához:
20 dkg liszt
125 gr vaj
10 dkg cukor
1 kávéskanál porcukor
3 db tojássárgája
0.5 kávéskanál só.
A töltelékhez:
125 gr vaj
40 gr vágott fenyőmag
110 gr darált mandula
135 gr porcukor
3 db tojás
30 gr étkezési keményítő
1 késhegynyi só.
Továbbá:
8 db 7,5 cm-es gyümölcstortaforma,
4 dkg fenyőmag a szóráshoz
porcukor
kicsi tortapapír
a tálaláshoz.
Elkészítés:
A formákat nem kell kikenni. 8 db szükséges hozzá. Az omlós tésztához valókat géppel összedolgozzuk és fóliába csomagolva 24 órán át a hűtőben kifagyasztjuk. Másnap lisztezett deszkán 3 mm vastag lapra kinyújtjuk és 7-8 cm átmérőjű korongokat vágunk, majd a formákba fektetve belenyomkodjuk, a túllógó részeket pedig levágjuk. Villával megszurkáljuk és vaksütéssel elősütjük őket. A töltelékhez felforrósítunk 2 ek vajat és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve világosra pirítjuk benne a fenyőmagot. Egy lábasban felolvasztjuk a maradék vajat és félretesszük. Összekeverjük a fenyőmagot, a mandulát és a cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindig csak akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előzővel már alaposan összedolgoztuk. (Én géppel készítem, mert sokkal könnyebb.) Habos sűrű krémet kapunk. Lazán hozzáadjuk a keményítőt és a sót, végül pedig a kihűlt olvasztott vajat. A masszát a kihűlt tortákba töltjük és 190 fokos sütőben addig sütjük, míg a töltelék pirulni kezd, ezután kivesszük a sütőből, megszórjuk fenyőmaggal és 160 fokon 15-20 percig készre sütjük. Kiemeljük a tortácskákat és kivesszük őket a formából. Kihűtjük, megszórjuk porcukorral és így kínáljuk.