2015. április 19., vasárnap

Medvehagymás-fűszeres kalács.



A húsvét számomra nem olyan hatalmas kihívás,hiszen kicsiny családom van,és a kalácsok, kuglófok, fonatos édességek nem tartoznak a főbb táplálkozási szokásaink közé.A kelttésztákkal valahogy nem voltam nagy barátságban,mert nemigazán sikerült elkészítenem.Nagyanyám buktája volt az első olyan kelttészta,amit házilag kóstoltam.Azt hiszem csak a Nagypapa kedvence lett,de nem az enyém.Mégis a gasztronómiai kiváncsiságom hozta ezt az eredményt,amit ebben a blogban elkészítettem,az már csúcsnak számít.Természetesen sokat kínlódtam mindegyikkel,kivéve a pékáruval.Az valahogy bejön.Lássuk ezt a kalácsot,amit a 3 külömböző íz alkot.Szerencsére elfogyott,mert talán pont az érdekes összhatás így hozta az ízekkel.Sonkával kíváló reggeli,vagy éppen vacsora.





Hozzávalók:
1 csomag instant élesztő
2 dl langyos tej
40 dkg finomliszt
1 darab tojássárgája
1 kiskanál só
5 dkg olvsztott vaj
1 evőkanál olaj
1 mokkáskanál kristálycukor
A töltelékhez:
6 levél medvehagyma
1 púpozott evőkanál édesnemes paprika
1 teáskanál őrölt feketebors
1 csapott teáskanál só
A kenéshez:
1 tojássárgája
A tetejére:
2 evőkanál szezámmag
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kidagasztjuk géppel, majd 1 órát letakarva meleg helyen kelesztjük.

Ezután 3 egyenlő részre osztjuk, lisztezett gyúrótáblán téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 35 cm-esre. Vizes ecsettel lekenjük, majd a felaprított medvehagymával és sóval meghintjük, és szorosan feltekerjük. A másik 2 rudat ugyanígy készítjük el, csak az egyiket a pirospaprikával, a másikat a borssal hintjük meg kenés és sózás után. A tésztarudakat hármas fonás copffonással egymásba fonjuk, és a tepsire rakjuk. Jól kikevert tojássárgával lekenjük, és megszórjuk szezámaggal, 35-40 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben 165 fokon 30 percig sütjük.