2014. december 20., szombat

Oreo keksz házilag.










Tésztához
22,5 dkg liszt
10 dkg holland kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1 db tojás
A krémhez
7 dkg vaj
15 dkg porcukor
5 evőkanál tejszín
1 teáskanál vanília kivonat.



Elkészítés
Először a krémet készítjük el. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília kivonattal. Kanalanként hozzákeverjük a tejszínt, majd a krémet a felhasználásáig hűtőbe tesszük.
A lisztet összekeverjük a kakaóval, a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojást is hozzáütjük, majd addig keverjük, amíg simává, egyneművé válik. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a gyúrófejes robotgéppel 2-es majd 3-as fokozaton bekeverjük, amíg összeáll sima tésztává. Belisztezett deszkán 2- 3 mm-esre kinyújtjuk, tésztánkat 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A körök felének a tetejét egy másik kisebb kiszúróval megnyomjuk, amitől a keksz szép mintássá válik. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgatjuk őket, és előmelegített sütőben 160 fokon, 7 perc alatt készre sütjük. Nem kell jobban megsütni, mert akkor nagyon kiszárad. Amikor kivesszük a sütőből még puhának tűnik, de amikor kihűl, akkor finom roppanóssá válik. Kihűtjük.
A krémet kivesszük a hűtőből és a kihűlt keksz egyik felére 1 teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit. Pár percre, amíg a krém megszilárdul hűtőbe tesszük, és már fogyasztható is. 30 darab kekszre számíthatunk.

Kissingeni zsemlék.

Régebben gyűjtöttem receptkártyákat,és ezt a süteményt véletlenül kotortam elő a sokféle recep tközül.Sokan azt gondolták,hogy ez isler,de tévednek,mert ez mogyoróval készül,és teljesen más íze van.A dió csak diszítés.Az eredete valószínű német.



Hozzávalók
A tészta hozzávalói
15 dkg finomliszt
15 dkg darált mogyoró
1 tk. sütőpor
15 dkg cukor
1 csipet só
1 darab tojás
1/2 tk. fahéj őrölt
10 dkg puha vaj
25 dkg sárgabarack lekvár (házi)
15 dkg étcsokoládé tortabevonó
48 db fél dióbél
Oszd meg másokkal!



Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy robotgép táljába tesszük, és összedolgozzuk. 60 percre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. A tésztát simára gyúrjuk, és belisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk. 96 db 3 cm átmérőjű érmét szaggatunk, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, és megsütjük 210 fokon 10 perc alatt. Gázsütőnél 4-5 fokozat. A két-két korongot baracklekvárral összeragasztunk. A tortabevonót gőz felet 2 ek. olajjal felolvasztjuk. A tortabevonó masszába mártjuk az érméket, és mindegyikre teszünk egy fél dióbelet. Hűtőbe dermesztjük, majd dobozba tartjuk hűvös helyen.