2015. november 25., szerda

Joghurtos pogácsa magvakkal.

Ha sietünk, ritkán választjuk a pogácsát második fogásként, pedig tökéletes a levesek mellé vagy után. ha negyedóra kelesztés azért az időnkbe belefér, akkor ezt az apróságot ajánlom.  Görög joghurt,és tejföl vegyesen került a tésztába amitől sütés után kellemesen bársonyosan puha lett. Másnap is és harmadnap is nagyon finom omlós puha marad.Villámgyors pogácsának is lehetne nevezni,mert 30 perc alatt elkészül.Pihentetés 15-15 a sütés.




Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg vaj
1 csomag instant gyors élesztő
fél dl tej
1 kk cukor
1 ek só

4 ek tejföl
4 ek görög joghurt
5 dkg reszelt trapista sajt
2 tojássárgája
1 marék vegyes mag,
napraforgó-fenyőmag
1 tojásfehérje a lekenéshez

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy dagasztógép táljába teszünk,és a dagasztókarral összedolgozzuk a tésztát.
A tésztát kézzel átgömbölyítjük,és letakarva 15 perc alatt kelesszük.
1 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát egy gyúrótblán,és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Szilikonnal bélelt sütőtepsire rakosgatjuk egymástól 2 cm-es távolságra,és megkenjük tojásfehérjével.A magvakkal megszórjuk,és amíg a sütőt előmelegítjük 200 fokra addig a tészta elegendőt pihen is, ami a kiszaggatástól számítva a lerakásig 15 perc.15 perc alatt  pedig légkeverékesben 180 fokon megsütjük.

Szülinapi torta Barbikámnak.







Brassói újragondolva.

Ennek az ételnek számtalan változata létezik.Én magam is megpróbálkoztam másképpen elkészíteni.Becsempéztem egy kis édesburgonyát a hagyományos sárga burgonya mellé.A szósz turmixolva lett,és selymes állaga nagyon mutatós a sült húshoz.



HOZZÁVALÓK:

60 dkg szűzpecsenye
10 dkg kolozsvári szalonna
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk fűszerpaprika
1 dl húsalaplé
só,bors őrölve
1 ek víz
1 tk étkezési keményítő

A körethez:
50 dkg sárga burgonya
2 db édesburgonya


ELKÉSZÍTÉSE:

A szalonnát felkockázva egy serpenyőben lepirítjuk az apróra vágott hagymával együtt. A szűzpecsenyét leinazzuk.A húst először pár percig kérgesre pirítottuk, majd sütőben 7 perc alatt átsütöttük, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerpaprikával, és a fokhagymát reszeljük rá,majd az alaplét ráöntve addig sütjük, míg meg nem puhul.Közben le kell egy fóliával takarni.
Ha elkészült a szószt ráöntjük a szalonnás hagymára,és turmixoljuk le. Forraljuk fel, és sűrítjük víz, és keményítő keverékével.A húst szeleteljük fel,és a mártással kínáljuk.A burgonyákat főzzük meg,és karikázzuk fel,majd vajon forgassuk át vigyázva hogy ne főljön széjjel.A tálon felváltva rakjuk ki a húshoz.