2018. október 2., kedd

Őszi zöldségleves húsgombóccal

Az őszi leves a szezonális maradékokból készült, így a kertben már egy-két darab cukkini, brokkoli, és zöldségek utolsó termése. A ráadás a vargánya gomba, ami ilyenkor még megtalálható egyes helyeken.





Hozzávalók:

5 dkg vaj
1 kisebb vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehér répa
pár darab brokkoli rózsa
10 dkg karalábé
1 kicsi cukkini
10 dkg borsó
10 dkg vargánya gomba
só, frissen őrölt bors
1 ek vágott petrezselyemzöld
1 kevés kakukkfű friss
1 tk szójaszósz
1 liter zöldségalaplé
1 csomag mirelit húsgombóc

Elkészítése:

A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a tetszőleges formára feldarabolt zöldségeket, a cukkinit héjastul, a borsót,brokkoli rózsákat, és kicsit lepirítjuk.Felöntjük zöldségalaplével,és megsózzuk, borsozzuk. A vágott zöldeket is hozzáadjuk. A gombát a főzési idő felénél adjuk a levesbe.Petrezselyemmel ízesítjük,és szójaszósszal.A húsgombócot a főzési idő vége felé engedjük a levesbe, és ha megpuhult, már tálalhatjuk is.

Karalábé leves húsgombóccal



Nagyon egyszerű hétköznapi leves,amit ha idénye van a karalábénak,főleg ilyenkor ősszel, akkor elkészíthetjük rövidke pillanat alatt!Gazdagabbá tehetjük egy adag húsgombóccal, vagy akár májgombóccal is, mirelit változata is van, akkor gyorsabbak leszünk!



Hozzávalók:

1 db karalábé
2 ek vaj
1 db fehérrépa
2 szál sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1 tk liszt
1 ek szójaszósz
1 tk fűszerpaprika
1 tk só
1 l zöldségalaplé
1 csomag mirelit húsgombóc (Nádudvari)

Elkészítése:

A vajat felhevítjük egy fazékban, a liszttel feleresztjük, majd a fűszerpaprikával színezzük. A zöldségalaplével felengedjük,és sózzuk,majd szójaszósszal ízesítjük.A zöldségeket tisztítás után felaprítjuk, majd a levesbe rakjuk.Vízzel pótoljuk ha szükséges, vagy a mennyiséget növelni szeretnénk. A petrezselymet is apróra vágjuk, és a leveshez adjuk.Puhára főzzük, de előtte a húsgombócokat engedjük a levesbe, és azzal főzzük készre. Már tálalhatjuk is ízletes ,és gazdagabb karalábé levesünket!

Klasszikus kókuszgolyó


Édesanyám régi receptje alapján készítettem.Nálunk nagyon sokszor ez készült,hiszen nem kell sütni, és ha volt hozzá odahaza minden alkotó elem,akkor semmi perc alatt varázsoltunk gyors édességet a vasárnapi ebéd utánra. Nem bővelkedtünk anyagiakban, ezért ez nagyszerű desszert mindig kapóra jött.Néha rumos meggyet is használtunk, ha tett el télire anyukám üvegben rumos meggyet. A közepébe a golyónak azt is szoktunk tenni,akkor már nagyon örültünk, mert pikáns volt tőle az íze!A mazsolától meg gazdagabb a tartalma!




Hozzávalók:

1/2 kg darált háztartási keksz
2 evőkanál Holland kakaópor
5 evőkanál porcukor
1 dl rum ( Mi rumaromát használtunk legtöbbször)
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál mazsola
2 evőkanál darált dió
1 csomag kókuszreszelék 10 dkg
3 evőkanál barack lekvár
10 dkg vaj

  Elkészítése:

A darált kekszet egy tálba öntjük, a kakaóport,cukrot, vaníliás cukrot, és darált diót összekeverjük. A mazsolát megmossuk, és beáztatjuk a rumba. Előző nap is megtehetjük ezt. Amikor jól megszívta magát,azt is hozzákeverjük a masszához, és a vajjal eldolgozva golyókat formázunk belőlük. Kókuszreszelékbe forgatjuk, majd mignon papírba helyezve tálcára rakosgatjuk.Hűtőbe tesszük végezetül, majd kínálhatjuk is.


Töltött szélű pizza szarvasgombás szósszal magyarosan

A sajttal töltött szélű pizzát már elkészítettem régebben is, amikor egy vendéglőben ettünk, nagyon ízlett.Azóta én is készítek efféle finomságot. Most egy különleges ízűt sütöttem,mégpedig Olaszországból hoztam szarvasgombás szószt, és ezzel kentem meg a tésztát. Nagyon pikáns, és finom ízt kölcsönöz ennek a pizzának.





Hozzávalók:

50 dkg 00-ás liszt
2,5 dkg élesztő
langyos víz,pici cukor
1 dl olívaolaj


Feltét:

szarvasgomba szósz 2 evőkanállal 2 db pizzához
 pfefferoni paprika 6 db (ecetes savanyúság )
20 dkg paprikás szalámi
4 szelet füstölt sonka
30 dkg trappista sajt
10 dkg mozzarellasajt
6 szál újhagyma
4 db paradicsom

Elkészítése:

A tésztához valókat a szokásos módon dagasztógéppel jól simára összedolgozzuk.
Kelesztjük,majd ketté osztjuk
Előkészítjük a feltéteket:
A sajtot ceruza vastagságúra vágjuk.
A mozzarellát ha nem reszeltet veszünk,akkor lereszeljük
A hagymát felkarikázzuk.
A paradicsomot felszeleteljük.
A sonkát csíkokra vágjuk.
A formákat szarvasgombás ízesítésű olívaolajjal fújjuk meg (spray)
A tésztákat nyújtjuk, majd belehelyezzük a kerek,pizzaformába, és a széleit vastagabbra hagyjuk. Ebbe kerülnek sorba kirakva a sajtrudacskák. Ha végig kiraktuk sajttal,széleit ráhajtjuk szorosan,nehogy kinyíljon a tészta.
A szarvasgombás krémmel megkenjük a tésztát. A tészta közben megkel,nem kell külön keleszteni.
A szeletelt paprikás szalámival kirakjuk,majd erre kerül a hagymakarika,paradicsom szeletek,és sonkacsíkok, majd a pfefferoni paprika egészben.Én savanyúsággal készítettem,pikánsabb!
Végezetül megszórjuk a mozarella sajttal, és előmelegített sütőbe tolva 220 fokon megsütjük. Hőlégkeverékesben az alsó sütést is kapcsoljuk be, hogy az alja nehogy nyers maradjon.

Marhahátszín vadászmártással






Elkészítés

A húst legalább fél órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből. Vágjuk az érlelt hátszínből egy 3-4 cm-es szeletet.  A szoba-hőmérsékletű húst sózzuk meg és olajozzuk be, és az olajat jól masszírozzuk is bele. Egy serpenyőt forrósítsunk fel. Amikor már elég forró, akkor a beolajozott húst tegyük a serpenyőbe. Ha közepesen átsültre készítjük a steaket, akkor 2-3 percig süssük mindkét oldalát, és miközben átfordítjuk, az oldalát is pirítsuk meg. A húst sütés után egy rácsra téve éppen annyi ideig pihentessük, mint ameddig sütöttük. Szinte langyosan tálaljuk, és a legvégén jó minőségű tengeri sóval szórjuk meg.


Hozzávalók:

VADÁSZMÁRTÁshoz

10 dkg gomba
2 és fél dl barnamártás
2 kávéskanál apróra vágott tárkonylevél
5 dkg vaj
4 kis fej vöröshagyma
1 dl fehérbor
1 evőkanál paradicsompüré
2 kávéskanál apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés:
A forró vajban megpároljuk a vékonyra szeletelt gombát, majd beletesszük a finomra metélt hagymát. 1 perc múlva hozzáadjuk a fehérbort, és addig főzzük, míg mennyisége a felére nem sűrűsödött. Elegyítjük a barnamártással és a paradicsompürével, néhány másodpercig főzzük, majd zöldpetrezselymet és tárkonyt adunk hozzá.
Kukoricás párolt rizzsel tálaltam

Egzotikus kiflifelfújt karamellszósszal


A lila füge a kedvencem! A kifli felfújtat sokféleképpen készítettem már el. Most azonban a fügével próbálkoztam, és nagy sikere volt.



Hozzávalók:

8 db kifli
5 dl tej
2 ek cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg őrölt natúr pisztácia
4 db friss lila füge,vagy zöld
6 db tojás
1 tk vanília aroma
1 csomag karamell puding
5 dl tej
2 ek barna nádcukor
5 dkg vaj
zsemlemorzsa a szóráshoz


Elkészítése:

Egy négyszögletes sütőformát vajjal kikentem, és zsemlemorzsával megszórtam. A kifliket karikára vágtam, egy tálba raktam. A tejet felforraltam a cukorral, és vanília aromával. Leöntöttem a kifliket a tejjel, és lazán elkevertem, hogy mindenhol beszívódjon a tej. A formába öntöttem, és eligazgattam. A tojásokat a cukorral egy robotgéppel habosra kikevertem, majd a pisztáciát hozzá adtam. A fügéket felszeleteltem, és a kiflikre rakosgattam. A citromhéjat reszelve belekevertem a tojáshabba, majd a kiflikre öntöttem.Előmelegített sütőbe tettem, és 170 fokon 40 percig sütöttem. A karamell ízesítésű pudingot a tejjel kikevertem, a barna cukorral megfőztem, majd a vajat belekevertem, és tálaltam a kihűlt kifli pudinggal.

Fügés mákos kalács


Ezt a kalácsot még akkor készítettem, mikor füge szezon volt. Maradék darált mákot használtam fel, és akkor jött az ötlet, miért ne legyen fügés, hiszen ettől lesz különleges, és ráadásul ha akad maradékunk bár miből hasznosan tudjuk kihasználni. A citrom aromáját nagyon szeretem a tésztákban felhasználni, és igen, nem tévedés abba tettem, nem a máktöltelékbe.Helyette őrölt szegfűszeg került, és kardamom.




Hozzávalók:

50 dkg kelt tészta liszt (Nagyi lisztje)
2,5 dkg élesztő
2 tojás 
10 dkg porcukor
csipet só
2 dl langyos tej
1 tasak instant reszelt citromhéj
6 dkg olvasztott vaj

Töltelék:
25 dkg darált mák
20 dkg porcukor
vanília aroma
10 dkg nyers füge
1 ek édes morzsa
1 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt kardamom
A kenéshez 1 tojás sárgája
1 őzgerinc forma a sütéshez

Elkészítése:

A robotgép táljába töltjük a lisztet.
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, és a liszthez adjuk.Továbbá a cukrot, olvasztott vajat,sót,tojásokat,reszelt citromhéjat, és végül a tej felét. Dagasztó géppel összegyúrjuk, és ha kell a maradék tej,hogy közepesen lágy tésztát kapjunk, adjuk hozzá. Sima tésztát kell hogy kapjunk.letakarva kelesztjük. A töltelékhez a mákot a cukorral kevés tejjel összefőzzük, majd ízesítjük, és hagyjuk kihűlni a morzsával elkeverjük. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és megkenjük a mákkal.A fügéket apróra vágjuk, és tesszük a mákra. Az alsó részét kihagyjuk, oda nem teszünk tölteléket.Feltekerjük, megkenjük fehérjével az alsó szélét, hogy összeragadjon, majd a hajtás hogy alul maradjon tesszük a vajazott lisztezett formába.  Kelesztjük 20 percig, majd lekenjük tojássárgájával, és még kelesztjük, hogy szép magas legyen. Ezután előmelegített sütőbe tolva 20 perc alatt készre sütjük 180 fokon.Közben kevés vízzel permetezzük le a tetejét, hogy gőz keletkezzen a sütőbe, és hogy ne keménykedjen meg a teteje. Letakarva hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából, és szeleteljük.Szórjuk meg porcukorral.


Szőlőmártás natúr csirkemell filével jázmin rizzsel


Nagyon finom télen is ha gyümölcsös húsokhoz folyamodunk.Ugyanis nem csak vitamint, de erőt is kölcsönöz az embernek.Mi legalább is kedveljük.A rizs főzési ideje a leghosszabb,de megéri.








Hozzávalók

4 fő
  1. 20 dkg mag nélküli fehér szőlő
  2. 2 dl tejföl
  3. pici só
  4. 1 ek étkezési keményítő
  5. 1 csipet őrölt fahéj
  6. 1 fahéj
  7. 1 db csillagánizs
  8. 5 dl víz
  9. 2 ek cukor
  10. 1 citrom reszelt héja,és leve
  11. 40 dkg csirkemellfilé
  12. 20 dkg jázminrizs
  13. só,bors

  14. Elkészítése:
A csirkemell filéket kisebb darabokra vágjuk.Fogunk egy serpenyőt, és vajat forrósítunk meg benne.A húsokat sózzuk, borsozzuk,mindkét oldalát átsütjük, majd kevés vizet öntünk alája, és puhára pároljuk.A rizst megfőzzük a mikróban.A szőlőből elkészítjük a mártást.A fűszerekkel feltesszük egy kevés vízben főzni a szőlőt, majd ha felforr, akkor akkor a cukrot citromot,és pici sót teszünk bele.10 percig főzzük.A tejfölbe keverünk étkezési keményítőt, majd a főzőléből teszünk hozzá,és csomómentesre keverjük, és besűrítjük mártásnak a szőlős kompótot.vanília aromát is tehetünk hozzá,hogy intenzívebb legyen az íze.Jól illik a jázmin rizshez.Tálaljuk a húst a rizzsel,és a mártással.