2018. július 19., csütörtök

Kapros túrós kocka


Igazi magyaros sütemény. Azoknak ajánlom főként, akik a hazai ízvilág szerelmesei.







  • A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 4 dl tej
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 1 nagy csokor kapor + a díszítéshez
  • 4 tojás+ 2 tojásfehérje
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 kg tehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 nagyobb citrom héja
  • 4 dl tejföl

  • Öntet:
  • 1 db tojás 
  • 50 ml tejföl 
  • 0.5 csipet só
  • Elkészítése:
1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
2. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3.  A kaprot leöblítjük, szakállkáját leválasztjuk, finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét  (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a darát, tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a kaprot, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.
4. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihúzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. A tojásos öntettel meglocsoljuk, és 
középső bordamagasságon aranysárgára sütjük  50 perc. A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerinti kockákra-szeletekre vágjuk.