2015. május 26., kedd

Csokis puffancs.

A  csokis puffancs nem csak egy hétköznapi nassolgatni való, hanem egy vasárnap délutáni tea mellett beszélgetni vágyó baráti társaság  kedvenc deszertje is lehetne. A csokoládé töltelék helyett marcipán őrölt mogyoró vagy mandula is kerülhet, de tölthetjük csak marcipánnal is. A tetejét cifrázhatjuk csokoládéval, hogy mutatósabb legyen. Nálam éppen nem volt már idehaza csoki, és így porcukorral megszórva került az asztalra.




Hozzávalók:

16 dkg margarin
4 dl tej
5 dkg élesztő
10 dkg kristálycukor
80 dlg finomliszt
2 tojás
csipet só
20 dkg sütésálló csokoládé , tölteléknek Penny-ben lehet kapni.
a lekenéshez 1 tojás
porcukor,vagy csokoládé megolvasztva rácsorgatva

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk cukros langyos tejben, majd a lisztet a  dagasztógép táljába öntjük,és a cukrot,és tojást csipet sót és a puha margarint hozzáadjuk, majd  a felfuttatott élsztővel,  nem túl kemény tésztát dagasztunk a tej hozzáadásával. 40 percig letakarva kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, és 1 cm vastagságúra 42x35 cm-esre vágjuk. A csokoládé masszából 1 teáskanállal egyenlő részekre elosztva a tészták közepére halmozzuk. Négy sarkukat a töltelék fölött  középen összefogjuk, majd meggömbölyítjük ugyanúgy, mint amikor szilvásgombócot készítünk.
nem túl közel egymáshoz - hiszen duplájára nőnek- sütőpapírral bélelt  tepsire rakosgatjuk. letakarva 40 percig kelesztjük, majd a tetejüket felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőbe tolva 200 fokon légkeverésesben 10 percig sütjük. Porcukorral megszórjuk, vagy vízgőz fölött megolvasztott csokoládéval csíkban a kis puffancsokat megcsurgatjuk.