2015. január 13., kedd

Áfonyatorta.


Szívesen készítek áfonyás édességeket,de főleg tortákat.Imádom az áfonyát,és minden pénzt megadok érte,ha meglátom a boltok polcain.Ha sikerül jó áron beszerezni,akkor több dobozzal bespájzolok belőle,és a mélyhűtőbe is teszek belőle.

Talán közhely, de kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint az áfonya. Ha megfogadod a tanácsainkat, és a Dietlessen szereplő ételek közül csak hármat fogyasztasz rendszeresen, akkor az egyik mindenképpen az áfonya legyen (a másik kettő pedig a spenót és a tengeri lazac). Ez a három étel ugyanis önmagában képes megváltoztatni az életedet.

A nyugati étrendben az áfonya az eper mellett a második legnépszerűbb bogyós gyümölcs. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend (például Amerikában az ottani őshonos változatot az indiánok több száz éve fogyasztják), sőt, az áfonya az ázsiai és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyaga is.A legújabb kutatási eredmények alapján az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi antioxidáns található 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.Az áfonyát, ha lehetséges, kizárólag nyersen, és ne süteményekbe sütve fogyasszuk, mivel mint minden más gyümölcs esetében, az áfonyánál is a nyers változat garantálja a legfinomabb ízt és a legmagasabb tápértéket.( Megjegyzem,én nyersen teszem a süteményeimbe,tortáimba.)Az áfonya természetes forrása a csontok egészségéért felelős K-vitaminnak, a szabad gyökök káros hatásait csökkentő C-vitaminnak, illetve a mangánnak.

Végül, de nem utolsósorban, az áfonya rendszeres fogyasztásával a szervezetünk egészséges élelmi rostokhoz juthat, amelyek az emésztést és a bélrendszer hatékony működését segítik elő.


Hozzávalók
2 darab tojás
10 dkg cukor
17,5 dkg liszt (ebből 2 ek. kakaó volt)
0,75 dl tej
0,75 dl olaj
1/2 cs. sütőpor
1 púpos ek. áfonya lekvár
Krém
25 dkg mascarpone
2 dl hideg tejszín
0,5 citrom reszelt héja
2 púpos ek. áfonya dzsem
20 dkg áfonya
áfonya dzsem (a kenéshez)
Díszítéshez
csokiforgács (elhagyható)


Elkészítés:
A kakaós lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgához hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat és a tejet és simára keverjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval és egy csipet sóval, majd két részletben elkeverjük a cukros tojássárgákkal.
Végül belekeverjük a tojásfehérje habot és hozzáadjuk az áfonyalekvárt is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük (az enyém 18 cm-es volt) és 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük (hústűvel ellenőrizhetjük, hogy a közepe is megsült-e)
Ha megsült, rácsra tesszük, és megvárjuk, míg kihűl.
Amíg sül, elkészítjük a krémet: a marscarpone-t frissen reszelt citromhéjjal és a lekvárral simára keverjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, majd a krémbe forgatjuk.
Összeállítjuk a tortát: a kihűlt piskótát 3 részre vágjuk. Az alsó és a középső lapot megkenjük először áfonya lekvárral, majd a krémmel, és szórunk rá friss áfonyát.
A lapokat óvatosan egymásra tesszük, majd a maradék krémmel óvatosan megkenjük a torta tetetejét és ráhalmozzuk az áfonyát. Csokiforgáccsal is díszíthetjük.

Paradicsomleves főtt rizzsel




Hozzávalók:
250 ml doboz sűrített paradicsom olasz,
1 db vöröshagyma reszelve,
2 gerezd fokhagyma zúzott,
1 ek cukor
3 dl víz
1 negyed zeller reszelve,
5 dkg rizs külön megfőzve.
4  ek olaj,1 tk fűszerpaprika,
1 tk só,
bors ízlés szerint frissen őrölve,
1 ek aprított petrezselyemzöld,
snidling pár szál a díszítéshez.

Elkészítés módja:
Az olajat felhevítem egy fazékban, és hozzáadom a reszelt hagymát,és fokhagymát. Kicsit pirítom,majd a fűszerpaprikával megszórom, és felöntöm 4 dl vízzel. Jól elkeverem, majd a sűrített paradicsomot beleöntöm, és összekeverem. Borssal megszórom,és cukorral ízesítem. A zellert belereszelem, és sózom. Addig főzöm,míg a zeller megpuhul,és pótolom folyadékkal a levest, hogy megfelelő állagú legyen. Petrezselyemmel megszórom, és főtt rizzsel tálalom. A rizst előtte mikróban megfőztem. Soha nem a levesbe teszem,mert magába szívja a rizs a folyadékot. Metélőhagymával díszítve tálalom.




Rakott krumpli tarjával.

Édesanyám készítette mindig ilyen módon, és nem azért, mert jómódúak voltunk, hanem mert a füstölt kolbász háromszor annyiba került, mint a főtt tarja. 45 évvel ezelőtt persze.




A krumplihoz
2 kg burgonya
6 db tojás
30 dkg füstölt-főtt tarja
15 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg vaj
3 ek zsemlemorzsa
A szószhoz
2 db tojás
7 dl tejföl
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
4 dkg vaj

Elkészítés
A burgonyát héjában megfőzzük, a tojásokat keményre főzzük, és megtisztítjuk mindegyiket.
Egy kisebb teflonbevonatú tepsit vajjal kikenünk, és morzsával megszórjuk. A karikára vágott burgonyával kirakjuk, majd erre jön egy sor felkarikázott főtt tojás, a főtt tarját kis kockákra vágjuk a tojásokra, majd a tejfölt a két nyers tojással, sóval és borssal összekeverjük, és öntünk rá az öntetből.
Ezután megint burgonya, tojás és főtt tarja, majd a maradék burgonya karikákkal befedjük. A szósz másik felével leöntjük úgy, hogy mindenhova kerüljön belőle.
Hideg sütőbe tesszük, és 180 fokon sütjük addig, míg szépen megpirul a teteje.
Morzsával megszórjuk a tetejét, és vajdarabkákat teszünk rá. A szalonnát szeletelve beirdalva a tetejére elosztjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Omlós mandulás teasüti.


Hozzávalók
17 dkg vaj
17 dkg porcukor
csipet só
4 darab tojás
12,5 dkg darált hántolt mandula
8,5 dkg liszt
1/2 tk. sütőpor
Díszítésnek
20 dkg porcukor
2 ek. citrom
rumaroma vagy rózsaszín színezék
20 dkg fehér tortabevonó csokoládé
csokidara
citromos zselécukor




Előkészítés
Egy normálméretű őzgerincforma, és kicsi kuglófformák, ami 6 db van egy lemezen. Lehet egy 24 cm-es hosszú szögletes forma is.
Elkészítés
A mandulát, a sütőport, a lisztbe keverjük. A vajat a cukorral, sóval addig keverjük, amíg a cukor felolvad. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, és jól elkeverjük géppel. A lisztes keveréket a tojáskrémhez adjuk a végén, és azzal is jól elkeverjük. A tésztát a kikent formákba töltjük, és elsimítjuk. A forró sütő középső részén megsütjük, és tűpróbát tegyünk. Kb. 25-30 perc az ideje, 160-170 fokon. 30 percig hűtjük, majd rácsra helyezzük, és bevonjuk a glazúrral, ami az őzgerinformánál rózsaszín cukormáz, sárga zselécukorral díszítve, a kicsi kuglófnál a fehércsokit gőz felett megolvasztjuk, és bevonjuk őket vele, majd csokidarával is megszórjuk.