2017. május 23., kedd

Csokis-amarettós piskóta alagút.


A desszertek királynője is lehetne!Annyira egyszerű, és elegáns  és ellenállhatalan!





Hozzávalók:

25 dkg babapiskóta
3 ek rum
3 dl presszókávé édes
1 csomag amaretto ízű pudingpor
4 dl tej
2 ek cukor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg olvasztott fehércsokoládé
10 dkg étcsokoládé a bevonathoz, és 2 ek olaj
1 db hosszúkás tortaforma

Elkészítése:

A tortaformát kibéleljük folpackfóliával.
A presszókávét a rummal összekeverjük.
A babapiskótákat előkészítjük, és egyenként megmártjuk a rumos kávés keverékbe. Kirakjuk az alját, és az oldalát a formának. A pudingot a leírtak szerint főzzük, és a vajat belekeverjük, meg a cukrot is. Az olvasztott fehércsokit is hozzáadjuk, majd kicsit behűtjük, majd kihabosítjuk egy robotgép segítségével. Az alagutat megtöltjük, majd a tetejét is befedjük a mártott piskótákkal. Becsomagoljuk a folpackkal és a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap olvasztunk étcsokoládét gőz felett olajjal, majd a folpackot levesszük a sütiről, és kivesszük a formából. Bevonjuk a csokival, majd újra betesszük a hűtőbe. Szeletelve kínáljuk.

Paprikás krumpli kolbászgombóccal.


A paprikás krumpli ízesebb változata ez az egyszerű, ámbár nagyszerű magyar étel, amit szerintem mindenki szívesen elfogyaszt ebédre bármelyik nap. Kicsit változatosabb a gombócokkal, és nem olyan unalmas, a hétkőznapi társánál, de  füstölt kolbásszal is szeretjük ugyebár!





Hozzávalók (5 főre):
15 dkg húsos császárszalonna,
2-3 evőkanál olaj
2 vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag,
1 kiskanál jóféle pirospaprika,
1 kiskanál Univer csípős, vagy csemege Piros Arany
1-1 paprika és paradicsom 

1,6 kg burgonya
1 ek frissen vágott petrezselyemzöld 

a kolbászgombóchoz:
50 dkg darált sertéshús
10 dkg kockázott bacon szalonna,
fél kiskanál só,
fél mokkáskanál őrölt fekete bors,
1 gerezd fokhagyma
1 csapott kiskanál jóféle pirospaprika


Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. Egy lábasban, nagy lángon a szalonna zsírját kiolvasztjuk, közben az olajat is ráöntjük. A hagymát hozzáadjuk, kevergetve megfuttatjuk. A zúzott fokhagymát meg a köménymagot belekeverjük, fél percig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, és azonnal egy kevés vizet öntünk rá, nehogy megégjen. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát meg paradicsomot (ezt meg is hámozhatjuk) hozzáadjuk, megsózzuk. 10-15 percig főzzük, így lesz majd jó sűrű a leve (szaftja).
Közben a burgonyát megtisztítjuk, egyforma cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Többször óvatosan megkeverjük, lefödjük, és kb. 15 perc alatt félig megpuhítjuk.
A húst a szalonnával összekeverjük megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a pirospaprikával fűszerezzük. Ebből a finom kolbászhúsból nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, a félpuha krumplihoz adjuk, együtt készre főzzük. A vége felé megkóstoljuk, ha híján lenne valaminek, utánaízesítjük. Díszíthetjük paprikával, paradicsommal, és megszórjuk petrezselyemzölddel.

Fehér csokis kókuszkocka


Ki az aki ne szeretné a kókuszos sütiket, és főleg a csokiba mártott kókuszos kockákat. Édesanyám kókuszos kockája nagyon finom volt, és a lányom kedvenc csemegéje. Na, de még milyen finom egy vajas piskótát fehér csokiba mártani, és úgy kókuszba hempergetni? Lássuk a receptet, és mondja meg az aki elkészíti, és megkóstolja! Egyszerűen  zseniális!





Hozzávalók:

40 dkg liszt
reszelt citromhéj
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
12 db tojás
17 dkg kristálycukor
1 tasak vaníliáscukor
1 tk sütőpor

A diszítéshez:

40 dkg fehércsoki
6 ek olaj
20 dkg kókuszreszelék
Dr Oetker dekor cukor ezüstszínű


Elkészítése:
 Vegyítsük el a lisztben a citromhéjat, és a sütőport.
Robotgép habverőjével habosítsuk ki a vajat a porcukorral.Adjuk hozzá a tojások sárgáját egyenként, a fehérjét verjük kemény habbá egy másik edényben szintén robottal a kétféle cukorral.
Óvatos mozdulatokkal forgassuk a vajas tojássárgájás masszába előbb a fehérje habot, majd a citromhéjas, sütőporos lisztet. Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 175 fokon 30-35 percig, ezután hagyjuk kihűlni. Gőz felett olvasszuk meg az olajjal a fehér csokoládét, legyen folyós kellőképpen.Vágjuk fel a tésztát egyforma méretű kockákra, majd mártsuk meg azokat az olvasztott fehér csokoládéban, végül forgassuk meg némi kókuszreszelékben. Ehető ezüst cukor golyókkal kínáljuk.