2015. május 4., hétfő

Áfonyás mákos guba







Hozzávalók 2 személyre:

2 db vajaskifli,olyan helyes kunkori formájúak.
10 dkg friss kék áfonya
10 dkg őrölt mák
5 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 db szuflé forma kb 12 cm átmérőjű
1 tk vaj a forma kenéséhez
1 dl tejszín
1 db tojássárgája
1 tk cukor
1 darabka vanília rúd kikapart magja


Elkészítése:

A szuflé formákat kenjük ki vajjal.
A kifliket vágjuk ketté.
A tejet a vaníliával,és a cukorral tejszínnel forraljuk fel,majd hűtsük le,és keverjük el benne a tojást.
A kifliket a kevés vajon pirítsuk át mindkét oldalán egy serpenyőben.
Ezután a tejes-tejszínes keverékbe mártsuk bele,és béleljük ki a szuflé formát vele.Erre kerül a mák, amit a cukorral és citromhéjjal összekeverünk.Szórjunk rá, kevés áfonyát,majd megint mákot.A kifli másik felét szintén mártsuk meg a tejben,és fedjük le a mákos részt vele, ha mind a két formát megtöltöttük, akkor a maradék tejszínes keverékkel öntsük le. Forró sütőbe téve szép lassan süssük aranybarnára. kb 25 perc.Fordítsuk ki a formából,vágjuk ketté,és bármilyen főzött krémmel,vagy pudinggal kínáljuk.Vaníliás porcukorral hintsük meg. Díszítsük még áfonyával.