2014. december 14., vasárnap

Mini mákos bejgli.

  • Kedves emlék nekem ahol dolgoztam több mint 12 évet a győri Sütőipari vállatnál.Ott tanultam ennek az apró bejgli rudacskának az elkészítését.Emlékszem annyira bátortalanul fogtam a tésztát a kezemben,hogy mindenki csak mosolyogva annyit mondott,majd belejössz!Igen,azt hiszem sokáig vívódtam még,míg elkészítettem a saját magamét,de nem is olyan egyszerű,mint azt gondolnánk.Pontosan ki kell mérmni a tészta súlyát,a töltelékét,és még arra is vigyázzni kell,hogy formázzuk,a hajtása alul maradjon,és még a kenésnél,hogy márványos legyen.A kenés még mindíg gyatra,mert szebbnek kéne lenni,de az legyen a jövő zenéje!Minden évben szebb lessz.Igérem,de most ezzel kell beérni.2012-ben készült.



Hozzávalók:
36 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipet só
9 dkg margarin
36 g cukor
7 g tejpor

Előkészítés
A darált mákot, a cukrot, a morzsát kevés tejjel összeállítjuk kenhetővé.
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A lisztet leszitáljuk, majd a vajat, sót, cukrot meg az élesztőt belekeverjük, és végül a tejport. Gyorsan összedolgozzuk, majd 10 felé osztjuk. De előtte mérjük le a tésztát, s akkor pontosabb lesz. Gömbölyítjük a tésztát, majd 10 percig pihentetjük. 3-4 mm vastagra nyújtjuk a tésztákat nyújtófával, majd az ugyanannyi súlyú tölteléket rákenjük a kenőkéssel. Rúd alakúra felsodorjuk. Kétszer kenjük, és sütés előtt megszúrjuk kettő helyen, a gőz miatt. Először tojásfehérjével, majd tojássárgájával kenjük meg, hogy szép márványozott legyen. 220 fokos sütőben sütjük, 20 percig.
Tálalás
10 db lesz belőle.

Szedres gyümölcstorta.

Régebben készítettem el ezt a nagyon finom gyümölcstortát,télen is lehet a mirelit gyümülcsökből bármikor nosztalgiázni!

Hozzávalók

4 darab tojás
6 dkg vaj
15 dkg cukor
reszelt citromhéj
egy kevés sütőpor
12.5 dkg liszt
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg friss szeder
1 csomag őrölt zselatin
3 dl tejszín



Elkészítés módja

Egy 24 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vajjal kikenünk, majd lisztezzük. Ha van szilikonforma, az még jobb. A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd a formába öntjük, kenőkéssel elkenegetjük simává. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, elkészítjük a vaníliás pudingot, és készre főzzük, majd a kifordított tortára öntjük. Megrakjuk frissen szedett nagy szemű fekete szederrel. Elkészítünk egy csomag zselatint, amit gyümölcstortákhoz lehet kapni. Az előírtnak megfelelően elkészítjük, majd a tortára öntjük úgy, hogy betakarja mindenhol a gyümölcsdarabokat. Erre tejszínhabot verünk fel cukorral, és nyomózsákból szépen kidíszítjük vele tortánkat. Ezután lehűtjük, a fogyasztásig.

Csirkecurry,csicseriborsóval.


 1 óra alatt Egy indiai konyha illatát és kulináris élményét lehet a saját konyhákba becsempészni és ezzel elkápráztatni mindenkit!

Hozzávalók:


50 dkg csirkemell filé,
3 ek kókuszzsír,
25 dkg csicseriborsó konzerv
2.5 dl csirke alaplé
3 db  hámozott konzervparadicsom,
1 nagy db vöröshagyma
2 ek római kömény
1 teáskanál fűszerpaprika
3 cm gyömbér reszelve
1 teáskanál currypor,
1 kk őrölt mustármag,és koriandermag,
1 db chili (kisebb)aprítva
1 gerezd fokhagyma zúzott
0.5 csokor koriander,aprítva.
1 dl kókusztej.
1 ek garam masala,
só,ízlés szerint.
Elkészítése:

A csirkemellet vágjuk darabokra. A konzerv csicseriborsóról a levet leöntjük.
A csirkemellet 1 jó kanál kókuszzsíron pirítgassuk, amíg szép aranybarna nem lesz, majd tegyük félre.
Olvasszunk fel a maradék zsírt egy nagy serpenyőben, és tegyük bele a fűszereket így a koriandermagot,római köményt,mustármagot,és garam masalát. Kis lángon pirítgassuk pár percig, majd adjuk hozzá a kockázott hagymát.
Pirítsuk addig, míg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát,curryport, gyömbért, és a kockázott paradicsomot, a babérlevelet,  a kimagozott, apróra vágott chilit, majd lefedve, kis lángon főzzük sűrűre!
Kb 10 perc  után lassan öntsük fel az alaplével, kókusztejjel, és jól keverjük el benne. 12  percig főzzük kis lángon, majd adjuk hozzá a csirkét  és még addig főzzük,míg a hús meg nem puhul,5 percig . Végül keverjük bele a csicseriborsót, és szórjuk meg jól korianderzölddel.A legvégén még sózzuk meg, ha szükséges.Rizzsel,vagy naan kenyérrel tálaljuk.