2018. május 13., vasárnap

Csirkés tortilla tekercs avokádós sajtkrémmel





Hozzávalók:

Személyenként 1 db tortilla lap

A salátához:
1 db lila hagyma
1 db kaliforniai paprika
1 db kigyóuborka
1 db paradicsom héj nélkül
só, olívaolaj kevés
kevés balzsamecet sötét
pár levél jégsaláta

Kell még 6 szelet csirkemellfilé
5 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma héjával széjjel nyomva
1 citrom héjából 2-3 csíkot levágva



Avokádókrémhez:

1 db hagyma
2 gerezd fokhagyma  
1 ek olívaolaj

15 dkg krémsajt
1 db érett avokádó
2 ek tejföl
1 csipet bors
csipet só
1 kisebb chilipaprika aprítva (opcionális) aki nem szereti
2 szelet vagy darabka kaliforniai paprika összeaprítva
20 dkg reszeltsajt

Továbbá 1 kisebb kanál metélőhagyma aprítva

Elkészítés menete:

A csirkemell filéket egy serpenyőben  kisütjük a vaj , és széjjel nyomkodott fokhagyma, és citromcsíkok társaságában, majd sütőben 180 fokon 5 percig egy tepsibe téve sütjük még letakarva.
Hagyjuk pihenni a húst egy kis fóliába csavarva. A salátához valókat összeállítjuk, és félretesszük. Az avokádókrémet szintén a hozzávalókból kikeverjük, és behűtjük. A tortilla lapot megkenjük vékonyan olívaolajjal. Megszórjuk a reszelt sajttal, kb egy kisebb marék egy laphoz. Rakunk a félretett kész salátából rája. Rakunk bele jégsalátát.Utóbbi később kerül bele, mert akkor összeesett volna, ha belekevertük volna a többihez.Vágunk a csirkemellből vékony szeletkéket, és rárendezzük a salátára, és még egy kevés sajtot.Félbehajtjuk, mint egy omlettet.Közben serpenyőt melegítünk egy kis olajjal, és beletesszük a tortillát. Kicsit segítünk neki lenyomkodjuk, forgatjuk, nem kell túl forró serpenyőben sütni, mert akkor hirtelen megégne, és nem olvad meg a sajt a közepén. Megfordítva sütjük még.A sajt kezd megolvadni, és összeáll szépen a tortillánk. Ezután kivesszük a serpenyőből, és tálaljuk az avokádókrémmel , és friss snidlinget is szórhatunk rá.

Borjúpörkölt


A marhapörkölt kistestvére a borjúból készült kiadós fogás. A borjúhús fiatalabb és omlósabb, érdemes otthon is megpróbálkozni vele.






Hozzávalók

 4 adag
  1. 10 dkg kockázott bacon
  2. 80 dkg borjúlapocka
  3. 1 db vöröshagyma
  4. 2 gerezd fokhagyma
  5. só, őrölt fekete bors
  6. 1 ek fűszerpaprika
  7. 1 db paradicsom
  8. 1 tv paprika
  9. 1 tk őrölt kömény

Elkészítés

  1. A szalonnát apró – nagyjából fél centis– kockákra vágjuk. A húst – miután inas, hártyás részeit lefejtettük – 2 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk.

  2. Egy lábasban a szalonna zsírját 1-2 evőkanál olajat ráöntve pirítjuk. A hagymát a pörcösödő szalonnára dobjuk, kevergetve kis lángon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, és kevergetve fehéredésig sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikával meghintjük. A fölaprított paprikát és paradicsomot beleszórjuk, a zúzott fokhagymával, a köménymaggal ízesítjük.

  3. Egy kevés (kb. 1, 5 dl) vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1, 5 óra alatt puhára pároljuk. Közben elfövő levét mindig csak egy kevés vízzel pótoljuk, hogy a hús ne főjön, hanem pörkölődjön-párolódjon. Akkor jó, ha a végére sűrű „szaftja” lesz. Nokedlivel,és uborkasalátával tálaljuk.