2014. december 21., vasárnap

Mákospite piskótatetővel.



Egészséges mák

Ugyanis a mák nem csak finom, hanem igen egészséges is. Magas a fehérje-, rost- és tápanyagtartalma. A mákra viszonylag kevesen allergiásak. Sok benne az esszenciális zsírsav, amely segít egyensúlyban tartani a szervezet koleszterinszintjét. Nagyon jó rostforrás. 100 gramm magban majdnem 20 gramm rost található. Ennek a magas rosttartalomnak köszönhetően az emésztésre is jótékonyan hat a mák.

A mák kiváló B-komplex forrás, ezen kívül található benne pantoténsav, riboflavin, niacin és folsav. Tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, cinket és magnéziumot.

A mákmagokban is előfordulhatnak ópium alkaloidok, de olyan minimális mennyiségben, hogy normál mennyiségű mákfogyasztás mellett ez semmilyen befolyással, hatással nem bír az emberi szervezetre, épp ezért biztonsággal fogyasztható.
Mákvásárlás

A mák kiválasztásánál és tárolásánál a legfőbb szempont a frissesség. Lehetőleg csak annyi mákot vegyünk, amit a közeljövőben biztosan felhasználunk, mivel a mák hamar megkeseredik. Ha nem kimérve vesszük a mákot, akkor a lezárt zacskókban kínált, egész vagy tört szemeket tovább tárolhatjuk, de a zacskóra bélyegzett lejárati dátumot ne várjuk meg, mert kellemetlen meglepetésben lehet részünk. A mákot levegőtől elzárva, száraz, sötét helyen tároljuk, akár a hűtőben.

Ezt a mákos pitét,először a munkahelyemen készítettem 28 évvel ezelőtt.A recept onnét  való.Bizony olyan régi.Azóta többször is megsütöttem,de nagyon finom a diós változat is.Ajánlom mindenki figyelmébe!













Hozzávalók:

A tésztához
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 darab tojássárgája
1 ek. tej
csipet só
A linzer kenéséhez
5 ek. baracklekvár
25 dkg mák ledarálva
20 dkg kristálycukor
15 dkg piskótamorzsa, vagy darált kekszmorzsa
1 citrom reszelt héja
2 ek. jamajikai rum
2 dl tej
1 fiola vanília aroma
A tetejére
1 tojásból piskóta
1 darab tojás
1,5 púpozott ek. liszt
1 ek. víz
1 ek. cukor
A tetejére
porcukor

Elkészítés
A tésztát kinyújtjuk 3 mm vastagra, és kibélelünk vele egy 32x23cm-es sütőlapot. A lap alá, csak lisztezni kell, ha teflonos. Ha nem, akkor vajazni, és lisztezni kell. Egyenletesen elterítjük, a leeső részt ha marad, de nem szabad maradni, távolítsuk el. 200 fokos sütőben elősütjük, kissé megszúrjuk villával a linzert, és világosra sütjük 5 percig. A sütő legyen előmelegítve hőlégkeveréses sütőben. Hagyjuk kihűlni a tésztát, majd a baracklekvárral, ami jó, ha házi készítésű, de a bolti is megteszi, megkenjük a felületét egyenletesen. A mákot az idő alatt, míg a tésztánk hűlt, előfőzzük a tejben a mákot a cukorral, és az ízesítőkkel, majd ha kihűlt a morzsát is keverjük bele. Ennek is ki kell hűlnie. Az 1 tojásból 1 ek. cukorból kikeverünk gépi habverővel 1 ek. vízzel tojáshabot, majd a fehérjét is külön felverjük keményre, és a tojássárgájához adjuk óvatosan, az 1,5 ek. liszttel együtt. Ne törjük össze, csak óvatosan bánjunk vele. Egyenletesen kenjük szét a tésztánkra a mák tölteléket, ha már kihűlt (kenőkéssel kissé vízbe mártva). Ha ez megvan, akkor kenjük a tetejére a piskótát. Előmelegített sütőbe légkeverés alsó sütője is legyen bekapcsolva, 170 fokon 20 percig sütjük. Addig, amíg szép aranysárga nem lesz a piskóta tetőnk a pitén. Kihűlés után négyzetekre szeleteljük fel! Porcukorral is megszórhatjuk. 4 napig eláll.

Zöldségleves tigrisrákkal




A recept hozzávalói (4 személyre):

0.5 db közepes szár halványító zeller
2 db közepes sárgarépa
30 dkg burgonya
1 db közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
20 dkg tigrisrák (előfőzött kb 15 db)
1 kávéskanál só
bors ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
1 db leveskocka
1 dl fehérbor
1 teáskanál citromlé
1 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál szójaszósz
1 dl napraforgó olaj
1.5 liter víz

Elkészítés:

A rákokat megtisztítjuk és megmossuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy fazékban olajat hevítünk, és a hagymát megpároljuk, a fokhagymát is belevágjuk. Sózzuk, borsozzuk. A szárzeller felét felaprítjuk, a sárgarépát felkockázzuk és a burgonyát is. A hagymára dobjuk a zöldségeket is és jól elkeverjük, majd lisztet teszünk bele, kicsit pirítjuk a zöldségekkel együtt, és felöntjük vízzel. Amikor felforr, beledobjuk a leveskockát és az aprított petrezselymet. Amikor már majdnem kész a leves, akkor tesszük bele a rákokat és a bort, meg a citromlevet. 1 ek szójaszószt is keverünk hozzá. 5 percet főzzük, és már tálalhatjuk is.

Sütőben sült fűszeres zöldségek.



Ezeket a zöldségeket nagyon egyszerű elkészíteni sütőben.Ízletes köretet készíthetünk sültek mellé.


Hozzávalók:


16 szál zsenge sárgarépa,
20 db kisméretű zsenge céklarépa,
10 db lilahagyma közepes nagyságú,
só,bors,1 csokor petrezselyemzöld,2 szál rozmaring,
8 ek olivaolaj,4-5 ek balzsamecetkrém.

A zöldséget a szárával együtt megmossuk,és a sütő tepsiét kibéleljük fóliával.Ezután olivaolajjal meglocsoljuk,és rárakjuk a sárgarépákat.A céklát is megmossuk,nem hámozzuk,hanem négyfelé vágjuk.A lilahagymát tisztítás után négybevágjuk,mint a céklát,és egymásra halmozva a sárgarépától elkülönítve tegyük a tepsibe őket.Megszórjuk vágott petrezselyemmel,rozmaringgal,és megsózzuk durva tengeri sóval a zöldségeket,majd borsozzuk is.Meglocsoljuk balzsamecettel,és 180 fokon megsütjük szépen 30 perc alatt.

Lazacropogós.


  1. Hozzávalók

    30 dkg vadlazacfilé
    10 dkg só
    frissen őrölt fekete bors
    2 evőkanál vaj

    A körethez:
    párolt brokkoli
    párolt rizs



    Elkészítés módja

    A lazacfiléket tisztítás után a bőrös oldalukkal lefelé egy sóval telt tálba, sóágyra helyezzük 2 órára érni. Erre azért van szükség, mert így a sütésnél finom ropogós lesz a lazac bőre. A vajat felhevítjük, majd a sótól szárazra törölt halszeleteket belerakjuk, borsozzuk és a bőrükkel lefelé elkezdjük a sütést. Szép piros ropogósra sütjük, majd ezután fordítjuk át a másik felére, amit szintén megborsozzuk és 10 perc alatt készre sütjük. (Az oldalukra is fordítsuk sütés közben egy húscsipesz segítségével. Melegen tálaljuk párolt rizzsel, és zöldségekkel. (Én brokkolival kínáltam.)



    Nagyon egyszerű, és egészséges ételt készíthetünk hétköznap is ebédre két személy részére. 

Borsos lazac majonézes jégsalátával.



Hozzávalók

40 dkg friss,vagy fagyasztott vadlazac,
1 teáskanál színes borskeverék frissen őrölve
ízlés szerint só
1/2 citrom
2 evőkanál folyékony margarin
A körethez:
1 db jégsaláta
2 dl tejföl

bors
1 teáskanál mustár
3 evőkanál majonéz
1 evőkanál méz
2 db újhagyma
1 teáskanál citromlé



Elkészítés módja

A lazacot 4 felé vágjuk, és megmossuk, letisztítjuk. Megtörölgetjük és enyhén besózzuk, majd az őrölt színes borssal bedörzsöljük.(fehér,fekete,zöld,és rózsabors) 20 percig hagyjuk állni, majd a vajat felhevítjük serpenyőben, és a lazac mindkét oldalát 5 percig átsütjük. A salátát megmossuk és leszárítjuk, majd apróra vágjuk, az újhagymát tisztítás után felkarikázzuk. A majonézt és a tejfölt a sóval, borssal, mustárral, és a mézzel, citromlével kikeverjük, és a saláta, hagyma keverékével lazán összekeverjük. Azonnal tálaljuk. A meleg hal mellé párolt rizst kínálunk köretnek citromkarikával díszítve.