2018. január 23., kedd

Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombóccal


Hozzávalók:

A húsgolyókhoz:
40 dkg darált hús (marhahús és bárányhús keveréke a legjobb)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj

bors
A paradicsomleveshez:
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
2 szál szárzeller
3 nagyobb paradicsom
4 dkg sűrített paradicsompüré

1 evőkanál arab fűszerkeverék
1 evőkanál őrölt koriander
1 egész rúd fahéj
1 evőkanál cukor
10 dkg bulgur
1 liter húsleves 
1 citrom

Elkészítés:

A húsgolyók elkészítésével kezdjük. Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst, az apróra vágott hagymát, az aprított petrezselymet és a fűszereket. Diónyi golyókat formázunk a fűszeres húsmasszából, majd megforgatjuk őket kevés lisztben. Felforrósított olajban kisütjük őket, majd lecsöpögtetjük.

A leveshez egy lábasban olívaolajat hevítünk, közepes lángon megfuttatjuk rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk az apró kockákra vágott répát és szárzellert. Majd a sűrített paradicsommal, cukorral, sóval, borssal elkeverjük, és hozzáadjuk a kockázott paradicsomot. Alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a bulgurt és felöntjük alaplével. Felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 25 perc alatt készre főzzük – amíg a zöldségek és a bulgur is megpuhul.

Az utolsó 5 percben a levesbe tesszük a megsült húsgombócokat, hogy a levessel együtt átmelegedjenek.

Citromlével meglocsolhatjuk tálaláskor.

Villám libatöpörtyűs -mustáros pogácsa


Gyorsan elkészül, abszolút keveset pihentetjük, mennyeien foszlós, nem olyan intenzíven töpörtyűs, a tésztáját összeállítani pedig könnyebb nem is lehetne. Ha van dagasztógépünk, akkor meg szinte semmi dolgunk. Benne van minden földi jó, ami kell a házias  pogácsához: vaj, bor, tejföl, jófajta mustár, bors.  Próbáljátok ki, tovább is puha marad.





Hozzávalók:
2,5 dl = 1 bögre
60 dkg  kelt tészta finomliszt (Nagymama lisztje)
negyed bögre langyos tej
1 mokkáskanál kristálycukor
egy kocka (5 dkg) friss élesztő
1/3 bögre fehér bor 
2 tojás
 2 evőkanál tejföl 20%-os
1 evőkanál só
10 dkg darált liba ( kacsa)töpörtyűkrém
10 dkg vaj, (vagy zsír) puha
A tetejére:
 egy tojás sárgája 
Elkészítése:
1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe,  majd tíz percre félretesszük meleg helyre, hogy felfusson, ezután az összes többi hozzávalóval egyneművé gyúrjuk a dagasztógéppel.
2. Egy puha, lágy tésztát kapunk, melyet lisztezett felületen két centi vastagra nyújtunk, majd meleg helyen 10 percet hagyjuk pihenni.
Előkészítjük a tojássárgáját.
3. A tetejét éles késsel, nem túl mélyen bevagdaljuk rácsosra, majd 5 cm-es átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatót néha mártsuk lisztbe, hogy ne ragadjon.
4. A pogácsákat szilikonnal bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tojássárgájával, majd 180 fokon légkeveréses sütőben  20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk nehogy kiszárítsuk!

Pikáns cukkini savanyúság

A cukkini nem csak rántva jó! Megmutatom hogyan készítsünk belőle olyan savanyúságot, amivel feldobhatjuk a krumplis tésztát, rakott krumplit vagy a pörkölteket! Kaldeneker György receptje.Nagyon finom!




Hozzávalók: 
Hozzávalók: 1-1,5 kg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 1 kápia paprika, 3 kapszula kardamom (keleti fűszer magja), 8-10 szem szegfűbors, 8-10 szem fekete bors, 1 teáskanál mustármag, 1 teáskanál kurkuma, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg cukor, 3-4 teáskanál só, 1 dl ecet, 1 liter víz

A megmosott cukkini végeit levágjuk, és héjastól legyaluljuk. A hagymát apróra felvágjuk, ugyanígy járunk el a piros kápia paprikával, ami szép színt fog adni a savanyúságunknak. 3 szem kardamont késsel összenyomunk.
Nagyobb lábasban olívaolajat hevítünk, rátesszük a hagymát, paprikát, kardamont, pár szem szegfűborsot, egész borsot, mustármagot. A fűszereket azért hevítjük az olajon, hogy az ízek jobban kioldódjanak, így a savanyúságunk sokkal finomabb lesz. Pár perc dinsztelés után rászórjuk a kurkumát. Ugyanúgy működik mint a pirospaprika, rá kell szórni a forró zsiradékra, gyorsan elkeverni, és aztán azonnal feltölteni a vízzel. Ez lesz a savanyúság leve. Sóval, cukorral, ecettel ízesítjük, majd jól kiforraljuk.
Beleborítjuk a felszeletelt cukkinit, felforraljuk. Megkóstoljuk a levét, hogy elég fűszeres-e, ha hiányolunk még valamit belőle, akkor utána ízesítjük. A forró cukkinit üvegekbe szedjük. Lezárjuk, pár perce fejre állítjuk, utána mehet a kamrába.
Ez a savanyúság cukkini helyett készülhet uborkából, amihez gyalulhatunk sárgarépát, zöld paradicsomot, paprikát.

Tipp:
A cukkiniből készülhet még cukkinis citromlekvár, cukkinis sütemény is.