2017. július 13., csütörtök

Sárgadinnye fagylalt



Kiváló fagylaltot készíthetünk sárgadinnyéből. Nagyon édes érett dinnye a legjobb hozzá. A gála dinnye kicsit halványabb a nálunk termett kantalupp dinnyénél, de ez nem befolyásolja a minőségét. Nekünk nagyon ízlett, pompás hűsítő a kánikulai napokon.


Hozzávalók:

1 kisebb sárgadinnye
1 tubus cukrozott tej 150 gr
2 dl tejszín
1 tk vaníliás cukor
pisztácia

Elkészítése:

A fagylaltgép betétjét a mélyhűtőbe tesszük az előírás szerint.
A dinnyét darabokra vágjuk, és a cukrozott tejjel és a vaníliás cukorral összeturmixoljuk.
A tejszínt keményre felverjük, és hozzákeverjük a dinnyeturmixhoz. A fagylaltgépbe öntjük a keveréket, és 25-30 percig hagyjuk a gépet dolgozni. Utána dobozba töltjük a dinnyefagyit, és kifagyasztjuk a mélyhűtőbe. Fogyasztáskor megszórhatjuk pisztácia darabokkal.

Ricotta rebarbaraszósszal.

Ricotta

Túróhoz hasonló friss sajt, amit felmelegített tejsavóból nyernek. Általában az édesség-.illetve desszertkonyha alkalmazza, de létezik sózott változata, amit gyakran érlelnek is és használatával pikánssá tehetjük az ételeket. Hagyományosan tehéntejből készül, de ritkán juhtej savójából is készítik. Dél-Olaszországban kedvelt előétel a kemencében sütött változata. Nagyon egészséges, mivel nem zsíros termék.

A ricotta sokunk kedvence, a rebarbara már nem annyira. Fedezzük fel együtt, mert nagyon egészséges  és finom. Mindkettőt nagyon szeretem, és ez a desszert a bizonyíték arra, hogy a kertben termett rebarbarából ilyet is lehet összedobni percek alatt.







Hozzávalók:

1 doboz rikotta
8 szál rebarbaraszár
10 dkg cukor
1 fél citrom leve
1 ek vanília aroma

Elkészítése:

A rebarbarát megmossuk, és a végeit ami lehet kicsit fás levágjuk.
1,5 cm -es darabokra vágjuk, és cukorral feltesszük egy lábasban főzni. Amikor elolvad a cukor, akkor a citromot is hozzáöntjük, meg az aromát. Sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Tálkákba teszünk ricottát majd a rebarbarával fogyasszuk.Kitűnő desszert.

Hamis felsál szelet.




mustáros hamis felsál receptet a pikáns ízek kedvelőinek ajánlom. Azért hamis, mivel nem marhahúsból, hanem sertéskarajból készül. A felszeletelt húst pár órával a sütés előtt is bepácolhatjuk, de az sem nagy baj, ha erre már nem marad idő..Kisunokám tanított erre a receptre meg, bár hasonló ételt már készítettem többször is. Állította, hogy ez a legfincsibb husi a világon, és muszály lesz elkészíteni a mamának is.A másik mamájánál tanulta, és ette először,valamilyen régi családi recept. Egy kicsit a fűszerezésnél változtattam, de meg is dicsért a drágám, hogy isteni lett.





Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 db babérlevél
1 ek dijoni mustár
1 ek pirosarany
1 tk ketchup
1 tk fűszerpaprika
2 ek olaj, és 1 ek vaj
10 dkg liszt a forgatáshoz
víz

Elkészítése:

A húsokat a pácból kivesszük, és lisztbe forgatjuk. A vajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a húsokat elősütjük mindkét oldalán. Kivesszük egy tálba, majd a hagymát felkockázzuk, és a visszamaradt zsiradékbaon pirítjuk. A fokhagymát is vágjuk apróra és adjuk hozzá. Ízesítjük ketchuppal, pirosarannyal, mustárral, és borssal, majd felöntjük vízzel, és a sűrű szaftba visszatesszük a húsokat, és lefedve puhára pároljuk. A köret vegyeszöldséggel párolt rizs.

Előkészítés:

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, a hagymát szeletekre vágjuk. Szilikon ecset segítségével mindegyik hússzeletre kenünk kevés mustárt és olajat. Ferdén egymás mellé (takarással) helyezzük a szeleteket egy tűzálló tálba. Minden szelet közé tegyünk néhány karika hagymát. Így pácoljuk lehetőség szerint pár órát


Tippek:
  • Nagyon finom főtt krumplival, de akár tésztával, zöldséges rizzsel is. Illik hozzá a házi savanyúság.
  • mustáros hamis felsál sütése során keletkező mustáros-hagymás szaft nagyon ízletes. Ha a húst nem lisztbe forgatva sütjük elő,akkor forralással redukálhatjuk, vagy étkezési keményítővel besűríthetjük, így egyben finom szószt is kapunk a húshoz és a körethez.