2016. november 20., vasárnap

Parmezános padlizsánkrém.


Egyszerű, ámbár roppant finom krémről van szó, szerintem mindenki kedvence lesz!
Sokféle képpen készülhet, de nekem ez Ízlett a legjobban.


Hozzávalók:

 4 db padlizsán
 1 gerezd fokhagyma
 6 ek majonéz
 50 g parmezán
 1 csipet só
 1 csipet bors
 1 csipet petrezselyem
 1 db baguette
 1 ek olívaolaj
 1 ek snidling

Elkészítése:

 A padlizsánokat szurkáljuk meg és sütőben süssük őket 180 fokon nagyjából 20-25 percig. Ezután hámozzuk meg és a belsejét tegyük egy késes aprítóba, amibe ízlés szerint mehet bele az összes hozzávaló. Friss pirított baguettre tálajuk.

Töltött kelkáposzta (Rambasicci).

Olaszország Friuli-Venezia Giulia tartomány. Bár még Triesztben nem jártam, de a gasztronómiai sorozatom  első része :  1. Ízes Itália régiók konyhája , első állomása. A régió gasztronómiai hagyományainak egyik tipikus példája. Egy olyan főétel, amelyben a hús és a zöldség szerencsés, kellemesen fűszeres házasításával találkozunk. Nagyon ízletes étel, találkozik  hazai ízeinkkel.




Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
1 kis fej kelkáposzta
25 g reszelt sajt
olívaolaj, 1 ek zsemlemorzsa,
1 fej vöröshagyma
fokhagyma+ fokhagymakrém és kápia paprikakrém, vaj, só,bors, pirospaprika, egy kevés húsleves

Elkészítése:

Pár percre tegyük forró vízbe a kelkáposzta leveleit, majd finoman szárítsuk meg őket egy konyharuhával. Tegyük a kétféle darálthúst egy keverőtálba, adjunk hozzá sót, zúzott fokhagymát és pirospaprikát ízlés szerint. Jól keverjük össze a tölteléknek valót és tegyük félre. Vegyünk egy-egy kelkáposzta levelet, terítsük a munkalapra és vágjuk ki a vastagabb torzsaszárát. Helyezzünk rá a töltelékből annyit, hogy a levél kényelmesen összetekerhető legyen, valahogy úgy, ahogy a töltött savanyúkáposztánál megszoktuk.A tekercseket rögzítsük hústűvel,de ha ügyesen tekertünk, ez szükségtelenné válik.Hevítsünk fel egy serpenyőben vajat és olajat, abban pároljuk üvegesre az egészen apróra vágott vöröshagymát. Helyezzük a serpenyőbe a megtöltött tekercseinket. Adjunk hozzá kevés húslevest, és főzzük puhára. Tegyünk hozzá 1 tk kápia paprikakrémet, és ízesítsük kevés fokhagymakrémmel.Amikor készen van, vegyük ki a tekercseket a mártásból, és botmixerrel simává turmixoljuk.Tálaljuk a mártást, és a közepére ültessük a tekercseket. Pirított morzsával, és parmezánnal megszórva kínálhatjuk. Ha nem szeretjük, elhagyható. Én kipróbáltam, és nagyon ízlett mindkét változat. Petrezselyemmel diszítjük.