2015. június 18., csütörtök

Cseresznyés és epres gombóc

Itt a szezonja a cseresznyének, és az epernek.Igaz mire felkerül a receptem addigra már eper nem nagyon lesz.Sokféle gombócot készíthetünk, én most a nyár ízeit tettem a burgonyás tésztába,és öntetet is készítettem hozzá.Az epreset nagyobbacskára formáztam, mint a cseresznyést,és külön tálkába is tettem, hogy megtudjuk különböztetni egymástól az ízeket. Nagyon finom desszert egy kiadós leves , vagy főétel után.















Hozzávalók:

50 dkg főtt áttört  sárga burgonya
2 ek vaj
1 tojássárgája
só ízlés szerint
6 ek finomliszt

Az öntethez:

30 dkg cseresznye

2 ek barna cukor
1 dl fehérbor
1 kk őrölt szegfűszeg
A szóráshoz vaníliás porcukor.


Kell még hozzá kimagozott cseresznye,és zsemlemorzsa kb 30 dkg,és olvasztott vaj a gombócok forgatásához ( Lásd a képen.)Fahéjas barna cukor a cseresznye belsejébe. Az epreshez kb 12 db eper.


Elkészítése:


Az áttört burgonyához lisztet,sót,tojássárgáját,és puha vajat adok és sima tésztát gyúrok belőle. Előkészítek  sós  vizet forralni fazékban,egy serpenyőben szárazon pirítok meg 8 ek zsemlemorzsát.

A cseresznyét kimagozom,és az epret megmosom lecsumázom.A vajat serpenyőben felolvasztom  kb 2 evőkanállal. Félreteszem. A tésztát ketté osztom, majd kinyújtom fél cm vastagra,és négyzetekbe vágom. A cseresznyéből teszek a közepébe , és fahéjas barna cukorral ízesítem . Helyes kis gombócokat formázok belőle, és forrásban lévő sós vízbe kifőzöm őket szám szerint egyszerre 6 db csak. Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szűrőkanállal kiszedem, és az olvasztott vajba forgatom, majd a száraz pirított morzsába hempergetem.Tálra kiszedem őket tálalásig.Ugyanígy járok el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítek, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája.  Öntetet kínálok melléje, és megszórom vaníliás porcukorral.

Az öntethez a gyümölcsöt kimagozom, és a cukorral , fűszerrel borral felfőzöm sűrűre, majd a levét átszűröm, és ezzel öntöm le a gombócokat. lehet azonban más gyümölcsöt is használni, akár fagyasztottból is, amit már a hűtőbe tartogattunk jó ideje, és felhasználhatjuk erre. Például szilvát , epret, ribizlit, meggyet, stb. Sűríthetjük étkezési keményítővel amit 1 evőkanál vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adjuk.Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.