2016. október 18., kedd

Fűszeres lisztben sült harcsa sült padlizsánnal kapros öntettel.


A harcsafiléből apró darabokat vágtam le, mert a szebb részeiből készült a tekercs. Így a maradékokból kreáltam meg ebédünket. Padlizsán mindig található a hűtőben, ezért a köretet már ki is gondoltam. Íme a recept.


Hozzávalók:

40 dkg harcsafilé darabok
10 dkg liszt
só ízlés szerint
őrölt cayenne bors
1 teáskanál  fokhagymapor
olaj a sütéshez

Körethez:
1 db nagyobb padlizsán 
olívaolaj
só,bors

Öntet:
1 teáskanál vágott kapor
2 dl  valódi görög joghurt  (sűrű krémes)
só, 
1 gerezd zúzott fokhagyma


Elkészítése a halnak:

A tisztított halfiléket besózzuk, majd míg pihentetjük bekeverjük a liszthez a fűszereket, és ebbe forgatjuk a harcsafilé darabokat. Forró olajban szép ropogósra sütjük őket. Törlőpapírra szedjük, és melegen tartjuk.
A padlizsánt apró kockára vágjuk, és forró olíva olajon szép aranybarnára pirítjuk, de nem égetjük. Ezután sózzuk meg, és borsozzuk.
A kaprot a joghurtba keverjük, és sózzuk, a fokhagymát elvegyítjük benne, kevés fehér borsot szórunk bele. A halat középre kupacoljuk a melegített tálon, majd a sült padlizsánkockákkal és az öntettel tálaljuk.Citrommal , és kaporral diszíthetjük.





Zöld fűszeres -tejszínes csirkeleves


A raguk közös jellemzője, hogy az egyforma kockákra vágott alapanyagok sűrű szaftos étellé főnek. Ezért az én levesemet nem igazán nevezném ragunak. A meghatározása nálam az elkészített ételben rejlik. Nem emlékszem arra gyerek koromból, hogy ettem volna ragulevest, pedig bizonyára nagyon szerettem volna. Az iskolai menzán talán hasonlót ettem, de arra emlékszem hogy finom volt, bár a csirkehúsból némi kevés került a tányéromra, és ez bosszantott is. Manapság divatos lett, hogy csirkemellfilét sokszor fogyasztunk, és ebből készítünk szinte mindent. Az egészséges táplálkozással hoztuk elő a jelenbe. Számtalan változatot készítettem jó magam is,ebből most az egyik kedvencemet mutatom meg, ami nagyon egyszerű, és könnyen elkészíthehető.



Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
2 db fehér zöldség
2 szál újhagyma
3 szál sárgarépa
1 szárzeller szára, vagy kis darab zellergumó
20 dkg zöldborsó
1 csokor vágott petrezselyemzöld
1 tk vágott tárkonylevél
1 tk vágott metélőhagyma
1, 5 liter csirkehús alaplé
1 tk liszt
1 tk mustár
1 tk citromlé
2 dl tejszín
3 ek olaj
só, bors

Elkészítése:
A húst 1,5 cm-es kockára vágjuk.
A zöldségeket felkarikázzuk.
A szárzellert mm-es darabokra szeljük.A
Az újhagymát felkarikázzuk, és a forró olajon pároljuk rövid ideig. Rádobjuk a húst, és fehéredésig keverjük. A zöldségeket a borsó kivételével adjuk hozzá, és öntsük fel vízzel, vagy húsalaplével.A zöldfűszerekkel , sóval borssal ízesítjük. Félidőben tegyük a borsót hozzá. Amikor megpuhulnak a zöldségek, és a hús is, akkor a tejszínt a liszttel, mustárral citromlével elkeverjük simára, és a levesből merjünk hozzá így habarjuk be az ételt. Pár másodperc forralás után  tálalhatjuk is levesünket.