2015. november 30., hétfő

Füstölt tokhal krémsajttal.



Hozzávalók 4 személyre
15 dkg füstölt tokhal 
10 dkg mascarpone
2 ek valódi görög joghurt
2 gerezd fokhagyma
pár tekerés frissen  őrölt bors,
himalájai só
1 kk citromlé
pár karika bio citrom
Elkészítés A tokhalat apró kockákra vágjuk és egy tálban összekeverjük a mascarponéval, és görög joghurttal. Fűszerezzük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, ízesítjük a citromlével és lazán összekeverjük és behűtjük.
Citromszeletekkel díszítve tálaljuk, friss péksütivel kínáljuk.

Kolbászos, csicseriborsós leves őszi gombákkal


Ezt az ételt kifejezetten a füstös íze, és a csicseriborsó miatt kedvelem! Nagyon jólesik téli napokon egy jóízű forró leves. Konzerv csicseriborsót használtam, mert sokkal gyorsabban elkészül, és nincs vele annyi macera. Okvetlenül forrón tálaljuk-ehhez is jár valamilyen jóízű pékárú. Így esett a választás a joghurtos magvas pogácsára. A receptje itt megtalálható a blogon.


Hozzávalók:
4 személyre:
40 dkg csicseriborsó konzerv
1 nagyobb vöröshagyma
40 dkg vegyes gomba
1 szál újhagyma
3 db burgonya
1 kis csokor zöld fűszer vegyesen
1 ek petrezselyemzöld vágott
1 szál füstölt szárazkolbász
zsiradék tetszés szerint



Elkészítése:

A hagymát apró kockára vágjuk,és a zsiradékon, megfonnyasztjuk.
A gombát megtisztítjuk,és feldaraboljuk.A dinsztelt hagymára tesszük az összevágott zöld fűszerekkel és újhagymával,meg a felkockázott burgonyával.felöntjük 1,5 liter zöldség alaplével, vagy vízzel ha annak hiányában volnánk és ha felforr, a csicseriborsót lecsepegtetve öntjük a leveshez. A levét soha ne használjuk fel.Ha tehetjük,még öblintsük is át egy szűrőn. Sózzuk, utána ha szükséges, de kóstoljuk meg,nehogy elsózzuk. Főzzük amíg megpuhulnak a zöldségek A kolbászt felkarikázva keverjük a levesbe a végén, és csak pár percig forraljuk össze.


Hamis vadas csirkemell.

A kedvenc ételeim közé tartozik a finom vadasmártással készített husi.Azomban ha nagyon sietős dolgunk akad,akkor készítsük el ezt az olcsóbb változatot,ami ugyan nem annyira adja vissza ízében az igazi marhahúsos vadast, de hasonló ízűt kóstolhatunk hétköznapokon is, amikor rohanás az életünk.







Hozzávalók:

50 dkg csirkemell
3 nagy szál sárgarépa
2 ek barnacukor
2 kiskanál mustár
1-2 babérlevél
3 ek olaj,vagy vaj
1 kiskanál só
1 mk őrölt fekete bors
1 ek liszt
2 dl tejföl
fél citrom leve
2 dl húslé,vagy víz
a körethez
orsótészta,só

Elkészítése:


A csirkemellett csíkokra vágjuk, a tésztát 2 liter forrásban léyő sós vízben puhára kifőzzük.
A sárgarépát
megtisztítjuk, a reszelő durva fokán lereszeljük.A cukrot egy széles peremű serpenyőben karamellizáljuk, majd a répát rádobjuk.A babérlevéllel fűszerezzük és kis lángon, lefödve 12 percig pároljuk,ha kell vizet öntünk hozzá, ne égjen le.A csirkemellet a mustárral ízesítjük és 2 dl húslevet,vagy vizet öntünk rá. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a vadas csirkemellet ezzel behabarjuk, azaz sűrítjük.Akkor jó, ha a leve mártásszerű lesz. Az orsótésztával kínáljuk.Petrezselyemmel megszórhatjuk.