2014. december 28., vasárnap

Olaszország Velence.2006-ban.

La dolce vita - Olaszország: egy hely, ahol csupa nagybetűvel írják az életörömöt, az élvezetes étkezés pedig annak elválaszthatatlan részét képezi. A mennyei előételek egy olasz est ideális kezdetét jelentik, melyek arra ösztönöznek, hogy újabb és újabb olasz csemegéket kóstoljunk.
Adja át magát az olyan rafinált finomságok élvezetének, mint a tonhal carpaccio sherryvel, a gyümölcsös sonka fügével, a frissítő narancsos édeskömény saláta és a közismert milánói minestrone. Varázsoljon Ön is mediterrán változatosságot konyhájába!


Imádom az olasz konyhát,és az ottani embereket.Csodálatos volt Velence.Először 2000-ben jártunk itt,de semmi nem változott.Nyüzsgő élet,és sok-sok turista.A piac csodás látványától alig tudtam szabadulni.








Marcipán kenyérke.




Hozzávalók
20 dkg nyers marcipán (puha állagú)
7 dkg őrölt dió
6 dkg kristálycukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
15 dkg liszt
1/2 dl rum
1 db tojássárgája
csipet só
késhegynyi őrölt fahéj
Díszítéshez
kevés jégcukor




Előkészítés
Zsírpapírral bélelt tepsibe rakjuk a tésztákat.
Elkészítés
Összedolgozzuk a marcipánt a hozzávalókból, és 1 órát a hűtőbe pihentetem. Lisztes kézzel 32 db kenyérkét formázok belőle, kb. 4 cm-eseket. Vizes késpengével kis barázdákat vágok rajtuk, ezekbe illesztek 1-1 kis jégcukrot, és előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt készre sütöm. Vigyázat, nem szabad túlsütni. Hagyjuk kihűlni, szedjük dobozba. Sokáig elálló.
Tálalás
32 db.
Tárolás
1-2 hétig zárt dobozban eláll.







Orjaleves sajtos daragaluskával.




Mivel nálunk nem szokás halászlevet fogyasztani karácsonykor,ezért bő leveseket készítek fácán,tyúk,kacsa,libaaprólék,marhaszegy,marhafarok,csontokból.Most a karaj húsoscsontra esett a választás.Sajnos a fácánt hanyagolnom kellett,mert eléggé borsos ára van.Tavaly viszont isteni őzbordát kaptam,és abból volt nagyon finom levesünk.Igyekszem eltérő ételeket az asztalra varázsolni,mert nálunk étkezési szokás nincs  napirenden. A megszokott,ámbár divatjamúlt szokásoktól szabaduljunk meg néha.Íme két változatban,galuskával,és anélkül.Természetesen mindkettővel is csodás!










Hozzávalók:

 1,5 kg húsos karajcsont darabolva
 3 szál sárgarépa
 2 szál fehérrépa,1 csipet sáfrány,
1 kisebb zeller gumó, zöldjével
 1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma héjastól,
 2 gerezd fokhagyma
 10 szem feketebors
1 körömnyi babérlevél
1 darabka gyömbér,
1 db paradicsom,
1 db piros paprika,
só, ízlés szerint

Elkészítése:

A húst egyben hagyom és a csonttal együtt átöblítem és kb. 3 liter hideg vízben felteszem főni.
 Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetem, majd beleteszem a sót, szemes borsot(teatojásban), a vöröshagymát, fokhagymát gyömbért, és addig főzöm lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
 Ekkor hozzáadom a tisztított zöldségeket egyben, a zöldet  és tovább főzöm lassú tűzön, míg a zöldségek is megpuhulnak.Miután megfőtt, leveszem a tűzről, és kiszedem a húst és a zöldségeket. A csontokról lecsipegetem a húst a zöldségek mellé, leveses tálba teszem, majd miután leülepedett a leves,tüllruhán keresztül átszűröm, a tálba. Külön kifőzött daragaluskával tálalom.

A daragaluskához:
2 db tojás
 1 evőkanál vaj,
1 mokkáskanál só
búzadara, amennyit a tojás felvesz
 1 ek reszeltsajt.

Elkészítése:
 A dara(gríz)galuskát, legalább fél órát pihentetni kell, mielőtt kifőzzük, hogy megfelelő állagú legyen hűtőben.
 A tojásokat a sóval, vajjal, egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy sűrű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük a sajtot.
 Fél óra pihentetés után , forrásban lévő enyhén vegetás  vízben  15 perc alatt puhára főzzük. Majd leszűrjük róla a vizet és tálalásig letakarjuk.