2015. március 20., péntek

Édenkerti saláta.( édeskömény)

Nagyon sokan vannak,akik ezt a nagyon ízletes,és illatos zöldséget mellőzik,pedig nagy kultuszra tekint vissza.Magyarországon régóta használják külömböző betegségekre.Nagyon sok jótékony hatása van,érdemes többször a konyhába használatra feldolgozni.Saláták,és köretek,töltelékek,és sültek mellé kíváló zöldségféleség.Édeskömény, más néven ánizskapor vagy fennel.

Az édeskömény a Mediterráneumban vadon nő, az ókori birodalmak lakói értékelték gyógyító hatását. Használták a görögök, rómaiak és a kínaiak is. A gumós édeskömény segíti az emésztést, ezért Petronius idején, a nagy római lakomák előtt rendre egy kis édeskömény-őrleménnyel teli szelencét adtak körbe, melyből már egy szippantás is elégnek bizonyult, hogy végigehessék a különböző fogások garmadáját. De mint üde fogás is szerepelhetett az asztalokon sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezve.




Hozzávalók:

2 narancs
1 édeskömény gumó
2 db újhagyma
1 kiscsokor petrezselyemzöld
3 ek olivaolaj
1 limecitrom leve
2 kk méz
só,rózsabors
2-3 babérlevél
3 ek ánizslikőr

Elkészítése:

Egy tálban összekeverjük a lime levét,az olivaolajat,a cukrot, a rózsaborsot, amit mozsárban megtörtem,a felaprózott petrezselymet, a babért, ( őrölve) a sót és a likőrt.Egy másik tálban a megtisztított, felszeletelt narancshoz keverjük a felkarikázott hagymát és a felaprózott köményt, majd az öntettel meglocsoljuk, és tálalás előtt 1 órát hűtőben érleljük.

Tiramisu muffin ( cupcakes).

Ezeket a tündéri cupcakeseket készítettem el a minap,és nagyon örültem,hogy az ajándékba kapott sütőformákat kipróbálhattam.Igazán szépek lettek.A tészta puha,és kellemesen kávé ízű.Aki szereti a mandulás süteményeket az nem fog csalódni ebben sem.A töltelék hab a tortán,illetve a sütin a krém,és a kakaós ízessége csak fokozta az ízeket.





Hozzávalók:

12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
2 dkg vanília aroma
16 dkg liszt
4 dkg mandulaliszt,vagy őrölt mandula
1 ek citromhéj
csipet só
1 tk sütőpor
5 ek feketekávé
1 tk instant kávépor
2 db tojás
8 dkg krémsajt
vagy ricotta

Krém:
25 dkg mascarpone
8 ek cukor
kakaópor a szóráshoz


Elkészítése:

A tésztához valókat a robotgép keverőtáljába tesszük,és 2-es fokozaton krémessé keverjük vele. Közben hármasra kapcsolhatjuk.180 fokon 20 perc alatt készül el.Muffinformákba töltjük,pontosan 12 db jön ki belőle.lehet sima muffinforma,vagy figurás,független tőle,mert mindegyikbe ugyanannyi mennyiség kell.ha kihűltek a sajtkrémet a cukorral kikeverjük,és a cupcakeseket megtöltjük vele, kakaóporral meghintjük.Állni hagyjuk a hűtőbe legalább 3 órát,akkorra megköt keményebb lessz a tetején a krém.