2017. október 23., hétfő

Békebeli almás pite


Bizonyára szívesen emlékszik vissza rá mindenki, hogy  Édesanyja, vagy Nagymamája almás pitéje mennyire isteni finom volt. Remélhetőleg bennetek több emlék van, mint bennem, mert én csak mákos pitére emlékszem. Mese almás néven is ismert, rendkívül omlós és finom tésztájú, fahéjas reszelt almával töltve.





HOZZÁVALÓK
Tésztához:
  • 150 g vaj
    400 g finomliszt
    150 g cukor
    2 púpozott evőkanál tejföl
    1 teáskanál sütőpor
    1 citrom reszelt héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
Töltelékhez:
  • 1 kg alma hámozva
  • 10 dkg barna cukor
  • Fél citrom leve
  • 5+2 dkg dió
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítése:
  • Tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Én a dagasztógéppel begyúrom, mert azzal a legkényelmesebb, négyzetesre formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.
    Az almákat lehámozom, nagy lyukú reszelőn körbe lereszelem, mivel nem csumázom ki teljesen felesleges plusz munka. Kimérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.
    A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettévágom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először. Ezt az adagot én egy 30×40 cm-es,  tepsiben sütöttem,amit kiliszteztem.  Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben megszurkálom, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát.Rászórom a fahéjas cukrot. Kinyújtom a felső lapot. Gyakorlott háziasszonyoknak, ez már rutinból megy, akiknek nem, azok próbálják kimérni szalaggal és hajtsa kettőbe a tésztát, majd úgy terítse be vele a tölteléket. Utána már gyerekjáték igazítani a széleit. A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Az előmelegített sütőbe tolom, 30 perc alatt elkészül. Szép aranybarnára sütjük. Kihűtöm, majd négyzetekre vágom.Vaníliás porcukorral megszórom.
Elkészítési idő 90 perc