2015. január 6., kedd

Padlizsános húsgolyók muffinsütőben sütve.

Nagyon szép hosszúkás padlizsánokat vásároltam, amit ritkán kapni mifelénk, és mivel szeretjük ezt a nagyon egészséges gyümölcsöt,készítettem belőle ezt a gyors,és nem hagyományos formájú fasirtot.A gyerekek is kiváncsian figyelik,amikor készül,és talán szívesebben fogyasszák el,mint a hagyományosat.Készítésükhöz adok  egy kis ízelítőt.


Hozzávalók:

2 db vékony hosszúkás padlizsán,

5 ek olivaolaj,
só,bors ízlés szerint,
40 dkg darált marha-sertéshús,
1 kk só,1 ek zöld petrezselyem,
1 kevés frissen őrölt feketebors,
3 ek pankómorzsa,
1 db tojás,
2 gerezd fokhagyma,
2 csomag mozzarellasajt a tetejére

Elkészítés módja:
vegyünk egy 12 db-os muffinsütő formát,és enyhén kenjük be vajjal,majd tegyük félre.A padlizsánokat mossuk meg,vágjuk le a végét,és vékonyan hosszúkás ferde szeletekre vágjuk fel.Egy grillserpenyőt kenjünk meg olivaolajjal,és süssük át mindkét oldalát a padlizsánszeleteknek.Sózzuk meg,és béleljük ki vele körbe,a forma üregét mint egy virágszirom.Közben a húshoz adjuk a fűszereket a tojást,és a pankómorzsát,majd petrezselymet is vagdaljunk bele,a fokhagymát reszeljük.Jól dolgozzuk össze,és formázzunk golyókat belőle.Ezután ültessük a padlizsán szirmok közepébe,és tegyünk a tetejükre egy szeletet a mozzarella sajtból,amit előtte szeljünk karikára.Süssük szép pirosra 180 fokos sütőbe,kb 20 percig.Fűszeres sült burgonyával kínáljuk,és zöld salátával.

Olasz tejszínes csirkés tészta.







A Chicken Alfredo, vagyis az amerikai-olasz tejszínes csirkés tészta történeteA XX. század elején, egy római vendéglős, Alfredo Di Lelio a kedvelt olasz ételt, a fettuccine al burrot (fetuccine vajjal) háromszoros adag vajjal készítette el, és felvette Alfredo nevű étterme étlapjára.

Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek 1920-as nászútjukon tértek be az étterembe, és szerettek bele a fettuccine al triplo burronak is nevezhető ételbe. Amikor hazatértek Hollywoodba, gyakran szolgálták fel a vajas-parmezános tésztát barátaiknak, ami így a ’920-as évek elején hamar elterjedt Amerika szerte.

Ahhoz már nem kell nagy képzelőerő, hogy a takarékosságot a kalóriák terén sem igen ismerő amerikaiak körében hogyan dúsult tovább tejszínnel, és egészült ki csirkével, esetleg rákkal a tengerentúlon azóta is Fettuccine Alfredo vagy csirkés változatában Chicken Alfredo néven futó, és nemcsak közismert de közkedvelt étel. Ha az USA-ban jársz, térj be egy olasznak hirdetett étterembe. A legtöbb ilyen vendéglátóegységben az eredeti itáliai verzióval legfeljebb köszönő viszonyban lévő, amerikai ételeket fognak felszolgálni, legyen az Chicken Alfredo vagy Chicken Parmesan (parmezános csirke).Alfredo Di Lelio, a “Fettucine all’Alfredo” megalkotójának története

A blogbejegyzést olvasva örömmel osztjuk meg nagyapánk, Alfredo Di Lelio történetét, aki 1908-ban édesanyja, Angelina római, Piazza Rosa alatt található éttermében megalkotta “fettuccine all’Alfredo” nevű ételét (a Piazza rosa 1910-ben, a Galleria Colonna / Sordi építkezése során meg lett szüntetve).

Alfredo di Lelio 1914-ben nyitotta meg “Alfredo” nevű éttermét egy Róma központjában lévő utcában, miután otthagyta édesanyja, Angelina éttermét. Innen terjedt el először Róma, majd világszerte a “fettuccine all’Alfredo” híre.

1943-ban, a háború alatt Di Lelio eladta az éttermét.
Vágd csíkokra vagy kockákra a csirkét, apróra a hagymát és a fokhagymát. Tedd fel a vizet forrni a tésztának.
Az olívaolaj felén egy széles serpenyőben pirítsd meg a csirkét amíg átsül, ez kb. 10 perc. Ha kész, vedd ki és tedd félre

Az olívaolaj másik felén párold meg az apróra vágott hagymát üvegesere 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.

Közben ha felforrt a tészta főzővize, sózd meg, tedd bele és főzd meg a tésztát.


Párold meg a hagymát és fokhagymát
Öntsd föl a hagymát a fehérborral, sózd és borsozd ízlés szerint. Hagyd főni, amíg a bor a felére besűrűsödik, ez kb. 5 perc.


Öntsd fel a fehérborral és főzd be felére
Vedd le a tűzről a szószt, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tedd vissza takaréklángra, keverd el és hagyd hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint szárított petrezselyemmel vagy oregánóval ízesítheted.


Tejszínes csirkés tészta szósz
Ha a tészta megfőtt, szűrd le és őrizz meg egy keveset a főzővizéből. Öntsd a tésztát a szószra, lazán keverd össze. Ha túl sűrű, akkor öntsd fel a főzővízzel. Melegen, egy kevés reszelt parmezánnal tálald.

Egy pohár hideg fehérborral kiváló (bár nem éppen könnyed) hétköznapi vacsora, de bármilyen hétvégi ebéden is megállja a helyét.


Ez az én verzióm,ahogy én készítem.

Hozzávalók

60 dkg csirkemell
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz olasz fehérbor
1 db vöröshagyma

bors
10 dkg vaj
2 dl főzőlé
2 dl tejszín
25 dkg fettuccine vagy tagliatelle tészta
5 dkg reszelt parmezán
1 kis csokor petrezselyemzöld



Elkészítés módja

Vágd csíkokra, vagy kockákra a csirkemellet, apróra a hagymát és a fokhagymát. Tedd fel a vizet forrni a tésztának. A vaj felén egy széles serpenyőben pirítsd meg a csirkemellcsíkokat, amíg át nem sülnek, ez kb. 10 perc. Ha kész, vedd ki és tedd félre. A maradék vajon párold meg üvegesre az apróra vágott hagymát 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát. Közben ha felforrt a tészta főzővize, sózd meg, tedd bele és főzd meg a tésztát. Öntsd fel a hagymát a fehérborral, sózd és borsozd ízlés szerint. Hagyd főni, amíg a bor a felére be nem sűrűsödik, ez kb. 5 perc. Vedd le a tűzről a szószt, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tedd vissza takaréklángra, keverd el és hagyd, hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint friss petrezselyemmel ízesítsd. Ha a tészta megfőtt, szűrd le és őrizz meg egy keveset a főzővizéből. Öntsd a tésztát a szószra, lazán keverd össze. Ha túl sűrű, akkor öntsd fel a főzővízzel. Melegen, egy kevés reszelt parmezánnal tálald.