2015. január 6., kedd

Olasz tejszínes csirkés tészta.







A Chicken Alfredo, vagyis az amerikai-olasz tejszínes csirkés tészta történeteA XX. század elején, egy római vendéglős, Alfredo Di Lelio a kedvelt olasz ételt, a fettuccine al burrot (fetuccine vajjal) háromszoros adag vajjal készítette el, és felvette Alfredo nevű étterme étlapjára.

Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek 1920-as nászútjukon tértek be az étterembe, és szerettek bele a fettuccine al triplo burronak is nevezhető ételbe. Amikor hazatértek Hollywoodba, gyakran szolgálták fel a vajas-parmezános tésztát barátaiknak, ami így a ’920-as évek elején hamar elterjedt Amerika szerte.

Ahhoz már nem kell nagy képzelőerő, hogy a takarékosságot a kalóriák terén sem igen ismerő amerikaiak körében hogyan dúsult tovább tejszínnel, és egészült ki csirkével, esetleg rákkal a tengerentúlon azóta is Fettuccine Alfredo vagy csirkés változatában Chicken Alfredo néven futó, és nemcsak közismert de közkedvelt étel. Ha az USA-ban jársz, térj be egy olasznak hirdetett étterembe. A legtöbb ilyen vendéglátóegységben az eredeti itáliai verzióval legfeljebb köszönő viszonyban lévő, amerikai ételeket fognak felszolgálni, legyen az Chicken Alfredo vagy Chicken Parmesan (parmezános csirke).Alfredo Di Lelio, a “Fettucine all’Alfredo” megalkotójának története

A blogbejegyzést olvasva örömmel osztjuk meg nagyapánk, Alfredo Di Lelio történetét, aki 1908-ban édesanyja, Angelina római, Piazza Rosa alatt található éttermében megalkotta “fettuccine all’Alfredo” nevű ételét (a Piazza rosa 1910-ben, a Galleria Colonna / Sordi építkezése során meg lett szüntetve).

Alfredo di Lelio 1914-ben nyitotta meg “Alfredo” nevű éttermét egy Róma központjában lévő utcában, miután otthagyta édesanyja, Angelina éttermét. Innen terjedt el először Róma, majd világszerte a “fettuccine all’Alfredo” híre.

1943-ban, a háború alatt Di Lelio eladta az éttermét.
Vágd csíkokra vagy kockákra a csirkét, apróra a hagymát és a fokhagymát. Tedd fel a vizet forrni a tésztának.
Az olívaolaj felén egy széles serpenyőben pirítsd meg a csirkét amíg átsül, ez kb. 10 perc. Ha kész, vedd ki és tedd félre

Az olívaolaj másik felén párold meg az apróra vágott hagymát üvegesere 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.

Közben ha felforrt a tészta főzővize, sózd meg, tedd bele és főzd meg a tésztát.


Párold meg a hagymát és fokhagymát
Öntsd föl a hagymát a fehérborral, sózd és borsozd ízlés szerint. Hagyd főni, amíg a bor a felére besűrűsödik, ez kb. 5 perc.


Öntsd fel a fehérborral és főzd be felére
Vedd le a tűzről a szószt, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tedd vissza takaréklángra, keverd el és hagyd hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint szárított petrezselyemmel vagy oregánóval ízesítheted.


Tejszínes csirkés tészta szósz
Ha a tészta megfőtt, szűrd le és őrizz meg egy keveset a főzővizéből. Öntsd a tésztát a szószra, lazán keverd össze. Ha túl sűrű, akkor öntsd fel a főzővízzel. Melegen, egy kevés reszelt parmezánnal tálald.

Egy pohár hideg fehérborral kiváló (bár nem éppen könnyed) hétköznapi vacsora, de bármilyen hétvégi ebéden is megállja a helyét.


Ez az én verzióm,ahogy én készítem.

Hozzávalók

60 dkg csirkemell
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl száraz olasz fehérbor
1 db vöröshagyma

bors
10 dkg vaj
2 dl főzőlé
2 dl tejszín
25 dkg fettuccine vagy tagliatelle tészta
5 dkg reszelt parmezán
1 kis csokor petrezselyemzöld



Elkészítés módja

Vágd csíkokra, vagy kockákra a csirkemellet, apróra a hagymát és a fokhagymát. Tedd fel a vizet forrni a tésztának. A vaj felén egy széles serpenyőben pirítsd meg a csirkemellcsíkokat, amíg át nem sülnek, ez kb. 10 perc. Ha kész, vedd ki és tedd félre. A maradék vajon párold meg üvegesre az apróra vágott hagymát 3-4 perc alatt. Az utolsó fél percben add hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát. Közben ha felforrt a tészta főzővize, sózd meg, tedd bele és főzd meg a tésztát. Öntsd fel a hagymát a fehérborral, sózd és borsozd ízlés szerint. Hagyd főni, amíg a bor a felére be nem sűrűsödik, ez kb. 5 perc. Vedd le a tűzről a szószt, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, valamint az átsült csirkehúst. Tedd vissza takaréklángra, keverd el és hagyd, hogy a sajt elolvadjon és besűrítse a szószt, ez nem több, mint 1-2 perc. Ízlés szerint friss petrezselyemmel ízesítsd. Ha a tészta megfőtt, szűrd le és őrizz meg egy keveset a főzővizéből. Öntsd a tésztát a szószra, lazán keverd össze. Ha túl sűrű, akkor öntsd fel a főzővízzel. Melegen, egy kevés reszelt parmezánnal tálald.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése