2015. június 9., kedd

Túrógaluska epervelővel sajtkrémmel.

A túrógombóc tejföllel már kissé unalmas, ámbár lehet rajta változtatni kedvünk szerint. Az új forma ,és tálalás ezen csodás deszertet felrepíti magasztosan méltó helyére.


HOZZÁVALÓK:

50 dkg túró
5 evőkanál búzadara
3 db tojás
pici só
1 ek porcukor
1 citrom reszelt héja
1 ek vanília aroma
20 dkg zsemlyemorzsa
3 ek olaj

A MÁRTÁSHOZ:

20 dkg mascarpone krémsajt
1 dl görög joghurt
2 ek  vaníliás porcukor

AZ EPERVELŐHÖZ:
50 dkg frissen szedett eper
3 ek cukor
1 ek citromlé
2 tk étkezési keményítő
1 dl víz
csipet őrölt csillagánizs


ELKÉSZÍTÉSE:

Először a túrót, a búzadarát, a tojássárgáját, valamint egy csipet sót , reszelt citromhéjat vaníliát egy edénybe. Egy fakanállal jól keverjük össze, és tegyük félre a hűtőbe pihenni 20 percre. Amíg puhul a búzadara, a zsemlemorzsát kicsit pirítsuk meg egy serpenyőben, majd tegyük félre.Ha eleget állt a búzadarás-túrós keverék, verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a cukorral, majd kis adagokban, óvatosan keverjük a túróhoz. Az így kapott masszát 1 órára tegyük a hűtőbe!Fazékban forraljunk vizet,és sózzuk meg.Ha kellőképpen felforrt a vizünk, a túrós masszából evőkanál segítségével szaggassunk ki szép formás galuskákat,és tegyük a forrásban lévő vízbe.Pár perc alatt a felszínre törnek,és 2 perc múlva szedhetjük ki a pirított morzsába forgassuk meg.Tegyük külön tálra őket addig, amíg tart a masszából.A krémsajtot a vaníliás cukorral keverjük simára,és adjuk hozzá a sűrű valódi görög joghurtot.Az epervelőhöz az epret a cukorral, citromlével tegyük fel a tűzhelyre, és olvadásig kevergessük.Tegyük bele a csillagánizst,  a keményítőt keverjük el a vízzel,és azt is keverjük az eperrraguhoz. Amikor besűrűsödik akkor jó. Pikánsabbá tehetjük felnőttek számára kevés brandyval,vagy rummal.A krémsajtból tegyünk egy kis tányérra,és fektessük rá a túrógaluskákat,majd mentával,vagy citromfűvel diszítsük.Az epervelőt kanállal adagoljuk hozzá.Jó étvágyat!