2017. augusztus 27., vasárnap

Dél Dalmácia gazdagon 3.

Kotor tengerparti város Montenegróban, mely a Kotori-öböl keleti csücskében, 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében fekszik. A város a Kotori járás közigazgatási központja, lakossága 13510 fő.

Korcsula 
Korčula szigete a Dalmát-szigetcsoporthoz tartozik, Pelješac-félszigettől 900 és 3000 méter közötti szélességű Pelješac-csatorna választja el. Ez a hatodik legnagyobb sziget az Adrián. A legmagasabb csúcsa a Klupca, tengerszint feletti magassága 568 méter, míg a második legmagasabb pontja a Kom a maga 510 méterével. Az éghajlata enyhe; januárban az átlagos hőmérséklet 9,8 °C, míg a júliusi 26,9 °C; az átlagos évi csapadékmennyiség 1,100 mm. A sziget a mediterrán éghajlaton fekszik, a tájat főleg fenyőerdő borítja.
A sziget települései: KorčulaVela LukaBlatoLumbardaRačišćeŽrnovoPupnatSmokvicaČaraBrna, és Potirna. Főút vezet át sziget gerincén minden településen a keleti Lumbardától, a nyugati részen lévő Vela Lukáig, ezáltal kivétel Račišċe, ahova egy különálló út vezet fel az északi partra. A kompközlekedés van Orebićből Korčulán át Drvenikbe (Makarska közelébe). Egy másik komp Splittel és Lastovo szigetével csatlakoztatja Vela Lukát

Splitből induló katamaránok mennek Hvaron és Korčulán át Lastovo szigetére. Az adriai kompok Dubrovnikkal, Splittel, Zárával és Fiuméval csatlakoztatják Korčulát. Nyáron indulnak kompok több olasz kikötőbe. A szigeten Korčula, Smokvica, Blato és Lumbarda önkormányzatokba megosztott.A Dóm térről tovább haladva a város turista látványosságához Marco Polo, a híres világjáró tengerész szülőházához. A híres velencei utazó és kereskedő, Kína felfedezője egyes feltételezések szerint Korcula szigetén született. Itt meg is tekinthetjük feltételezett szülőházának maradványait. A három emeletes ház tornyának legfelsőbb szintjéről csodálatos kilátás nyílik, megcsodálhatjuk Korculát, és a környező szigeteket.


 Kikötő és a Szent János erőd
A Főtértől csupán néhány méter, s elérjük a kikötőt. Egykoron pezsgő, kereskedelmi élet folyt itt. Ma a turisták egyik kedvelt fényképezési helyszíne, s innen indul a legtöbb kirándulóhajó. Dubrovnik kikötőjének érdekessége, különlegessége a kikötő végén álló Szent János erőd. Különös, íves, kecses alakja az összes turistát meginvitálja.