2016. március 1., kedd

SÜTŐBEN SÜLT LENCSEFŐZELÉK NARANCSOS-MUSTÁROS KOLOZSVÁRI SZALONNÁVAL.



Hozzávalók:

25 dkg lencse
2 db babérlevél
1 db sárgarépa
1 kisebb zeller fele
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,bors ízlés szerint
50 dkg füstölt kolozsvári szalonna,vagy sonka
8 szem szegfűszeg


A sonka mázához:

2 db narancs
1 ek mustár mézes ízesítésű
2 gerezd fokhagyma reszelve
2 ek almaecet
1 ek barnacukor

Elkészítése:

 Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.150 fokon sütjük.
 A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, szárzellert, hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. A füstölt szalonnát, vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel, és a lencsére ültetjük.
 A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük-pároljuk a lencsét és a szalonnát,vagy sonkát.
 Amikor megpuhult, kiemeljük belőle a szalonnát , vagy sonkát, és megkenjük a narancsos mázzal. Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint az 1 evőkanál barnacukorral. A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk, és a sonkát egy alufóliával bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.
 Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet eltávolítjuk. A lencse 1/3-át egy szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és 3 dekagramm barnacukorral,és a zöldségekkel simára pürésítjük. Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.