2017. január 30., hétfő

Müncheni rántott szelet.



Németországban a legjobb rántott húsnak tartják, és joggal, mivel valóban nagyon ízletes a hús ilymódon elkészítve.
A külömbség a mienkétől, hogy a húst megkenik tormával, és mustárral.


Hozzávalók:

Sertéscomb, vagy karaj
2 tk dijoni mustár
1 kisüveg reszelt ecetes torma
só, bors
a panírhoz tojás, liszt, morzsa


Elkészítése:

A húsokat, mely jókora szeletek, kiveregetjük folpackfólia között, és besózzuk őket.Amikor végeztünk, akkor a mustárral, majd a tormával bekenjük a hússzeleteket, és lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatva panírozzuk. Forró platnin, vagy serpenyőben, esetleg sütőben sütőtepsibe rakva,  kevés olajat tegyünk a hús alá, és süssk meg mindkét oldalát szép pirosra. Bármilyen köret illik hozzá, zöldségkörettel tálaltam.Az eredeti recept : (Spetzl tészta ) galuska vajon pirítva hagymával 3 féle reszeltsajttal pirított hagymával és petrezselyemmel megszórva tálalják.

Tárkonyos csirkeraguleves burgonyával.


A ragulevesek számtalan változata létezik, és talán ez a változat, az amiben nincsen tejföl, vagy tejszín. Nem mindenki szereti a tejes leveseket, ezért nekik is szeretnék most kedvezni, ezzel a recepttel.




Hozzávalók:

60 dkg csirkefelső combfilé
2 db sárgarépa
1 szál fehérrpa
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 szál angol szárzeller
5 db burgonya kockára vágva
kevés tárkonylevél
só, bors
1,5 liter csirkehúsalaplé
1-2 marék lúdgége tészta levesbetétnek
3 ek olaj
kevés petrezselyemzöld vágott

Elkészítése:

A húst felkockázzuk, és besózzuk kissé.
A hagymát felkockázzuk, és az olajon pirítani kezdjük. A fokhagymát is belereszeljük. Sózzuk, majd borsozzuk, és a húst belekeverjük. A sárga, és fehérrépát felkarikázzuk, a zellerszárat is feldaraboljuk. Kevergetés mellett addig pároljuk, míg a hús fehéredni kezd, majd a zöldségeket is hozzáadjuk. Felöntjük az alaplével, és puhára főzzük letakarva lassú tűzön. A tárkonyt, és a petrezselymet beleszórjuk közben, ezzel főzzük tovább, félidőben a burgonyát tesszük bele végül, és azzal főzzük tovább míg az meg  nem puhul. Lúdgége tésztát főzünk ki sós vízben külön hozzá, és tálaláskor adjuk a levesbe.

Citromos-petrezselymes spagetti garnélarákkal.


Az Olaszországban eltöltött 8 napban nem sikerült efféle tengeri finomságot ennem, ezért idehaza pótolom az elmaradásomat. Szerencsére kedves kislány unokám nagyon szereti a tengeri herkentyűket, és a garnélát különösen. Ez az étel az én ízlésemet is megatározza, mert nem vagyok annyira finnyás, mint némely ismerősöm. Szerintük luxus, és nem a mi világunk. Én meg azt mondom, mindenki maga tudja, mit is akar az életben megérni, mert én megszeretném ismerni más országok kulináris értékeit. A halászatot nagyra értékelem, mert emberek milliói élnek meg ebből. 


Ez az étel egyszerű, de ugyanakkor csodálatosan ízletes!Sütés előtt töröljük szárazra a garnélákat, így gyorsabban megpirulnak, és nem párolódnak- ezzel megakadályozzuk hogy túlfőzzük őket, amitől rágóssá válnak.





Hozzávalók:

20 dkg trikolor spagetti,de jó a sima is
2 ek olívaolaj
só, bors ízlés szerint
14 dkg nyers, hámozott garnéla
1 citrom leve, és héja
1 ek petrezselyem összevágva
1 dl száraz fehérbor (olasz)

Elkészítése:

Főzzük meg a tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint.
Közben forrósítsuk fel az olajat egy nagyobb serpenyőben, és gyorsan pirítsuk meg benne rózsaszínűre a garnélákat. Tegyük hozzá a citrom héját, a levét, a petrezselymet és a deci száraz fehérbort. Sózzuk, borsozzuk, és melegítsük át. Szűrjük le a spagettit, tegyük a serpenyőbe és keverjük össze alaposan. Ha szeretnénk, citrom gerezddel tálaljuk. Ez elhagyható.

Parmezános tallér.

Ezt az egyszerű kis rágcsálni való tallérokat nagyon gyorsan elkészíthetjük, még akkor is, ha kevés időnk van. Csupán csak annyi, hogy a hozzávalók odahaza megtalálhatók legyenek a hűtőben.Jómagam csirkegulyást főztem, és ahhoz készítettem őket. gyorsan el is fogyott.




Hozzávalók:

10 dkg liszt
2 db tojás
1 tk só
5 dkg  reszelt parmezánsajt
10 dkg reszelt ementáli, vagy másfajta keménysajt
10 dkg vaj
1-2 ek szezámmag

Elkészítése:
 A lisztet, a sót és a vajat összedolgozzuk egy tálban.
beleütjük a tojást, hozzáadjuk a reszelt sajtokat és sima tésztát gyúrunk belőle. Lehet géppel is, én azzal készítem mindíg.30 percre a hűtőbe tesszük egy fóliába téve.Lisztezett felületen 1/2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval. A másik tojást kissé felverjük egy villával. Megkenjük a tallérokat. A tetejüket megszórjuk szezámmal, és 180 fokos sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük.