2016. április 2., szombat

Maritozzi


Ez Róma kedvenc édes zsemléje, melyet mazsolával készítenek, és gyakran kerül tejszínhabbal a tányérra (maritozzi con la panna). Egy csésze forró cappuccino , és egy tejszínhabos zsemle, nem is indulhatna szebben a nap.











Hozzávalók:

35 dkg  liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 150 ml langyos tej, 3 ek porcukor, 50 g aranymazsola, 30 g pirított fenyőmag (ha nincs az sem baj,de nagyon finom tőle) 50 g cukrozott narancshéj,( saját magam készítettem). 2 ek olívaolaj, 1 csipet só,1 tojás sárgája, 1 tojásfehérje a lekenéshez.

Elkészítése:

 a lisztet a robotgép táljába öntjük. A közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk egy csipet cukorral, ráöntjük a langyos tej felét,  és kicsit állni hagyjuk, amíg az élesztő láthatóan beindult. Ekkor hozzáadjuk a maradék tejet, a sót, és az olajat, majd a dagasztót beindítjuk hogy tegye a dolgát, amíg alaposan ki nem dolgozta a tésztát. Lefedve langyos, helyen hagyjuka duplájára kelni.

A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és beledolgozzuk a mazsolát, a magot és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. A tésztából 6 hosszúkás cipót formázunk, és sütő, vagy szilikon papírral bélelt tepsire helyezzük őket. Kb. 20 perc  alatt   másodszor is hagyjuk megkelni. Mielőtt  a sütőbe tennénk lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével. A sütőt 200 C fokra melegítjük elő a sütéshez, és kb. 20-25 percet töltöttek odabent.Kevés gőzt produkáljunk,egy kis spriccelős flakonból a tetejükre permetezzünk egy pillanatra,és süssük tovább szép aranybarnára 180 fokon.

Tálaláskor ék alakban bevágjuk a tetejét, és oda nyomjuk a cukrozott  tejszínhabot. 

Ünnepi kacsatál.



Egyszerű ételt szerettem volna készíteni a házassági évfordulónkra, ami gyorsan elkészül, de mutatós is egyben nem csak ízletes. Adott volt 40 dkg bőrös kacsamellfilém, amit mindkét oldalán jól átsütöttem némi só,és őrölt bors társaságában, és félre tettem meleg helyre letakarva pihenni. Szívsalátát vásároltam, és négyfelé daraboltam, így került a tálra. A jázminrizst mikróban megfőztem 50 perc alatt készült el, szív alakot formázva tálaltam a tányérokon. Erre került végül a hús szeletelve, és fekete olajbogyóval, meg sárgarépa szeletekkel diszítettem. A mártás lemaradt a fotóról, ám az is nagy szerepet játszott volna, ha közben nem lett volna sietős dolgom.Ugyanis vörösáfonya szósszal kellett körbelocsolni. Így lett  teljes a tál. Mire észbe kaptam, addigra már elfogyott, és nem tudtam lefotózni. No sebaj legközelebb  majd készítek, mert ugyanis nagyon kapós volt.Ezer bocs ezért,kicsit pironkodom miatta,de hát ki nem feledékeny?