2015. november 2., hétfő

Rókagomba krémleves

A sárga rókagomba, tudományos nevén Cantharellus cibarius, nem ismeretlen az ínyenc konyha rajongói előtt. Nálunk elsősorban tölgyesek, bükkösök mélyén, meleg és esős nyári, kora őszi hónapokban lehet vele találkozni, sokak talán nyulica vagy csirke-, illetve sárga gomba néven szeretik.




Hozzávalók:

20 dkg mirelit rókagomba,ha nincs éppen friss.
2 ek vaj
2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
3 db burgonya
5 dk felkockázott kolozsvári szalonna
1 evőkanál szójaszósz
1 kis csokor petrezselyem
só,frissen őrölt bors.
1 liter zöldségalaplé
1 dl tejszín

Elkészítése:

A vajon lepirítjuk a felkockázott szalonnát,majd kivesszük a serpenyőből,és az apróra vágott hagymával folytatjuk.Szintén lepirítjuk,majd a tisztított zöldségeket felkarikázzuk, illetve kockázzuk a burgonyát és a hagymára dobjuk.Sózzuk,borsozzuk,ízesítjük a szójaszósszal.A gombát megmossuk,és azt is hozzáadjuk.Felengedjük az alaplével,és a szalonnát belekeverjük.felforraljuk,és 20 percig főzzük.A gombából kiveszünk pár darabot,és a többi levest turmixoljuk.Ezután dúsítjuk tejszínnel,majd a gombákkal kínáljuk. Vágott petrezselyemmel megszórjuk.


Rókagombás burgonyaleves

Kalla Kálmán receptje alapján:

4 személyre

Hozzávalók:

-25 g szárított rókagomba
-100 g sárgarépa kockára vágva
-50 g fehérrépa kockára vágva
-2 evőkanál étolaj, só
-2 evőkanál hagyma finomra vágva
-1 kávés kanál piros paprika
-200 g burgonya kockára vágva
-2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
-1/2 csésze tejföl
-1/2 csésze tej
-2 evőkanál liszt
-1/2 tojásból csipetke / 1 tojásból készítjük, a felét szárítva eltesszük/

Elkészítése:
A szárított rókagombát kétszer leöblítjük hideg vízzel, majd meleg vízbe áztatjuk 4 órán keresztül.
Ezután kivesszük a vízből, és forrásban lévő vízbe tesszük 2 percre. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy deszkán átvágjuk, hogy  5 mm -s darabokat kapjunk.
Egy fazékban az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a zöldségeket, és egy kevés vizet.
Közepes tűzön fedő alatt puhítjuk 10 percig, majd megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá 4 csésze vizet. Ezek után beletesszük a róka gombát és a burgonyát.
Körülbelül fél órát főzzük, megszórjuk petrezselyemmel és belefőzzük a csipetkét. A tejfölt, tejet, lisztet simára keverjük és behabarjuk vele a levest.
Pár percig forraljuk, azután tálalhatjuk.

Javasolt termék: Sárga rókagomba

Tejfölös rókagomba paprikás

Bármilyen más erdei gombából is készíthető.

Az apróra vágott hagymát, olajon üvegesre pároljuk, kávéskanálnyi édes pirospaprikát adunk hozzá, majd rögtön összekeverjük a megfelelően előkészített rókagombával. Sózzuk, majd saját levét elfőzzük, miközben a gomba megpárolódik (ha nem elég puha lehet még kevés vizet vagy húslevest utánatölteni). Jó kiskanál apróra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd egy pohár tejfölt is belekeverünk. Egyet lobban, sóval utánaízesítjük, majd nokedlivel, széles metélttel tálaljuk.

Javasolt termék: Sárga rókagomba