2016. szeptember 20., kedd

Szűzpecsenye tejszínes ördögszekérgombával gnoccival.



Nagyon szép ördögszekér gombát kaptam a minap a Lidl-ben. Törtem a fejem, hogy mit kéne belőle kihozni valami gyors, és finom ételt. Készen vettem gnocchit, és vadászmártást. Igaz, hogy nem vagyok oda a félkész zacskós termékekért, de a gyorsaság fontosabb. Amúgy sem tudnék borjúcsontot elővarázsolni, mert nem nagyon lehet felénk kapni,amiből lehetne készíteni a mártást, és eléggé macerás dolog is. Így tehát kevés hozzávalókból elkészült a második fogásom ebédre.



Hozzávalók.

20 dkg laska ördögszekér gomba
30 dkg sertés szűzpecsenye
3 ek olaj
1 csomag vadászmártás (Aldi)
1 dl tejszín
1 csomag gnocchi
1 ek liszt
só, bors

Elkészítése:
Egy serpenyőben felhevítem az olajat. Az érmékre vágott szűzeket sózom, borsozom, majd lisztbe mártva tettem sülni.Mikor mindkét oldalára szépen megsülnek, és puhák, akkor jó.Ha makacsabb hússal van dolgunk, akkor fedjük le, és puhítsuk a húst, majd süssük zsírjára.Kevés vizet ajánlok alája önteni. Amikor elkészültek kiveszem a serpenyőből egy tűzálló tálba és melegen tartom. A gnocchikat kifőzöm sós lobogó vízben 5 perc alatt, és azt is félreteszem tálalásig. Kevés olajjal összerázom. A gombát megtörlöm, és szeletekre vágom hosszában. Megint olajat hevítek, és rádobom a gombaszeleteket.Pár percig pirítom, majd vizet öntök rá, és a vadászmártás alapot hozzákeverem.Utána sózom, még ízesítem, és tejszínnel felöntöm.1-2 perc alatt kiforralom, és már tálalhatom is a hússal, és a gnocchival.


Kolbászos krumpligombóc



Benke Laci bácsit évtizedek óta ismerem, és ki ne! Amikor az egyik karácsonyon a lányomtól megkaptam képes receptkönyvét, annyira megörültem, hogy sorra vettem a könyvbeli recepteket, és elkészítettem a család örömére. Főleg a levesek, és sütemények érdekeltek, de bármi amihez hozzányúl, annak értelmet ad a gasztronómiában. A tradicionális magyar konyha nagymesterének tartom. Azonban ő is, mint én, szereti kombinálni az ételek hozzávalóit más konyhák ízvilágából. Humoráról nem is beszélve, mert egy nagyon aranyos vidám, nagy tudású elme.Nem lehet nem szeretni.Most az ő ételét készítettem el ebédre a minap, nagyon ízlett. Nagyon minimális eltérés azonban van,mert hát mindig változtatok mindenen egy picikét. Ez nem rontott az élvezeti értékén, sőt, talán javított is.








Hozzávalók:

50 dkg burgonya
15 dkg liszt
2 db tojás
25 dkg kolbászhús
7 dkg sonka
5 dkg sajt
só, bors,fűszerpaprika

A paprikamártáshoz:

1 db vöröshagyma
3 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
kisebb db kápia paprika 
1 tk piri-piri szósz
1 db hámozott paradicsom
fűszerpaprika 1 kk
só, frissen őrölt bors
2 dl tejszín, 1 dl víz
2 teáskanál étkezési keményítő
1 csokor vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, és krumplinyomón áttörjük.
Sózzuk, hozzáadjuk a tojásokat, és lisztet.Lisztezett deszkán hosszúkás rúddá formázzuk, és 2 cm-es darabokat vágunk belőle egy spatulával.A kolbászhúst bekeverjük a sonkával,és a sajttal, majd ellapítjuk a krumplis tésztát, és egy teáskanálnyi tölteléket teszünk a közepébe, és összenyomjuk. Formás gombócokat készítünk, majd forrásban lévő sós vízben addig főzzük, míg a gombócok a víz felszínére nem jönnek. Akkor még 1-2 percig hagyjuk, majd szűrjük le, és olvasztott vajra szedjük ki ha lecsöpögött róla a víz.tegyük meleg helyre.
A paprikaszószhoz a hagymákat az olajon pároljuk, majd a paprikát felaprózva a paradicsommal hozzádobjuk.A fűszerekkel ízesítjük.ha megpuhult minden, akkor botturmix segítségével sima mártássá keverjük. A tejszínt ezután adjuk hozzá, és a vízben elkevert keményítővel besűrítjük visszatéve a tűzhelyre. 1-2 perc alatt elkészül, és már tálalhatjuk is a gombócokkal,megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel.Jó étvágyat hozzá!

Vaníliakrémes almás piskótakocka.


Bármilyen almás süteményt készítek, annak mindíg sikere van. A piték már olyan unalmasak, de még mindíg viszik a prímet. Megúnhatatlannak tűnik, vagy mégsem? Hol a Nagyié, hol az anyué, dédié, vagy szomszéd Juliska nénié, de mindíg más-más ízük, és formájuk van.Többfélét kipróbáltam, és kisérletezek az ízekkel, de nekem a marcipános, és pudingos-almás ízlik a legjobban.Ez is egy pudingkrémes változat.








Hozzávalók:
5 tojás
6 evőkanál cukor
3 ek víz
1/2 csomag sütőpor
5 ek liszt
1 ek étkezési keményítő

2-3 db nagyobb alma
2 ek barna nádcukor
3 dkg  vaj
1-2 ek citromlé
2 csomag vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
6 dl tej
4 ek cukor
5 dlg vaj
porcukor a szóráshoz


Elkészítése:

Először a piskótát készítjük el.Ehhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük 1 ek cukorral,és pici citromlével.A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra felverjük egy robotgép segítségével.A lisztbe keverjük a sütőport.A tojássárgájába adagoljuk a habot, és a lisztet felváltva, és körkőrösen óvatosan keverjük el, ne törjön össze.Lisztcsomók ne legyenek benne, arra vigyázzunk.
Egy 20x30 cm-es tepsit vajjal kikenjük, és liszttel megszórjuk. Ebbe öntjük a piskóta masszát, és eligazítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük tűpróbáig, kb 20 perc hőlégkeverésesben.Közben az almát meghámozzuk, és durva reszelőn reszeljük le.Egy serpenyőben vajat teszünk, és  a nádcukorral a citromlével,  addig pároljuk, míg elpárolog a leve.hagyjuk kihűlni. A tejet a tejszínnel a cukorral felforraljuk, egy kevés tejben feloldjuk a pudingporokat, és a felforrt tejben sűrűre keverjük, illetve főzzük.Még melegen tegyünk 5 dkg vajat hozzá, és hagyjuk többszörös keveréssel kihűlni.Azonnal nekilátunk a süteményt betölteni. A piskótát kivesszük a tepsiből, és kettévágjuk. Mindkét felét a vaníliakrémmel megkenjük, és az egyikre rákenjük az almatölteléket,a másikat pedig ráfordítjuk, és lenyomatjuk. Hűtőbe tesszük hogy szeletelni lehessen 2 órára. Tálalás előtt a tetejére vaníliás porcukrot szórunk, majd vízbe mártott késsel szeleteljük kockákra.





Kevert fügés-habos süti.


Ha lila, akkor legyen füge.Annyira szépséges ez a mediterrán gyümölcs, hogy nem lehet nem szeretni.Egy kevert tésztás süteményt készítettem belőle,de bizonyára van aki ráismer, mert almával készül az eredeti recept. Én most fügére váltottam. Nagyon finom frissiben, de 1-2 napnál tovább ne tároljuk, mert már akkor kissé megkeményedik a tésztája.








A kevert tészta hozzávalói:


A töltelékhez:

  • 6-8 db lila,és fehérfüge vegyesen,de ez mindegy
  • 3 ek  barna nádcukor
  • 1 kk vaníliamag őrölt
  • 1 db csillagánizs
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • csipet őrölt kardamommag
  • 1 ek víz
  • 1 tk étkezési keményítő

A habhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • A tetejére mandulaforgács.

    Elkészítése:

    1. Először a fügéket négyfelé vágjuk. A cukorral, fűszerekkel,  citromlével feltesszük párolni.Besűrítjük kevés víz, és étkezési keményítővel, majd félretesszük kihűlni.
    2. A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük.Robotgépet használjunk ha lehet.
    3. Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk liszttel. A masszát beleöntjük,  és elegyengetjük. 
    4. A tésztára simítjuk a párolt fügét, a levéből ha lehet ne  tegyünk, csak minimálisat. 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül. Tűpróbával ellenőrizzük.
    5. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük,  tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. 160 fokon szárítjuk inkább, mint sütjük, szép világos színe maradjon ha lehet.A sütőben hagyjuk még egy kicsit ha lezártuk, ne rögtön vegyük ki.A hab összeeshet.
    6. Miután kihűlt a sütemény vizes késsel szeleteljük kockára.

Citromos csirke.



A csirke mellét bármilyen formában nagyon szeretem. Ha viszont citromos, akkor mégjobban beindul a fantáziám. Annyira egyszerű, és mégis csodásan friss ízeket lehet előcsalogatni , a jól elkészített, és nem szárazra sütött húsból. A PÁCOLT HÚSOKNAK SOKKAL JOBB ÍZÜK VAN, EZÉRT NE HAGYJUK EL EZT A FONTOS MŰVELETET!
 A tölgyfalevél saláta pedig jó kiegészítője a tálnak.Nagyon mutatós, és tartja a formáját, nem fonnyad könnyen a tálon.
  







hozzávalók / 4 adag

  • 2 db csirkemell filé (egész)
  • 2 db citrom
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 szál kakukkfű
  • tengeri  
  • bors ízlés szerint
  • 3 ek száraz fehérbor
  • tölgyfalevélsaláta,körteparadicsom 4 db
  • 20 dkg párolt basmati rizs.
  • Elkészítés:
    1. A citromot kifacsarjuk, és lereszeljük a héját.A másik citrom a diszítés. Ehhez önjük az olívaolajat, az áttört fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.
    2. A megtisztított, leszárított és negyedekbe vágott csirkemelleket egy üvegtálba fektetjük, és meglocsoljuk a páclével rájuk szórjuk a kakukkfű ágakat, és egy-két órára hűtőbe tesszük pácolódni..Folpackkal betakarjuk.
    3. Egy rozsdamentes teflonserpenyőben sütjük a csirkemelleket mindkét oldalán, majd letakarva 10 percig sütjük.A levét pótoljuk kevés fehérborral.Lepirítjuk fedő nélkül rövid idő alatt.
    4. Ha elkészült, friss kakukkfű ágakkal díszítjük, és azonnal tálaljuk salátaágyon párolt rizs a köret,és citromkarikákkal,körteparadicsommal.

Fügemánia.


A magas cukortartalma miatt a füge leggyakrabban desszert formájában kerül elénk, pedig előételként, salátában vagy épp a főételeinkben is megállja a helyét. 




 A fügés előételek között előkelő helyen szerepelnek a füge-sajt párosítások, nagyon klasszul kiegészítik egymást, főleg a krémesebb, lágy, frissebb sajtokkal, így például biztos befutó a fügével kínált friss kecskesajt, de a füge-camembert páros is mindig nyerő.

Salátákban is belekomponálhatjuk a fügét, kifejezetten izgalmas a balzsamecetes, madársalátával, rukkolával kiegészített fügecarpaccio, de ennél egyszerűbb és szintén jó megoldás, ha a kedvelt zöldsalátáinkba beleszelünk 2-3 fügét.

Desszertnek


Desszertnek készíthetünk fügés pitét, fügével gazdagított rétest, lényeg az, hogy bármilyen töltelékhez vagy süteményhez is adjuk a fügét, számoljunk a cukortartalmával, azaz a készülő sütemény adott esetben már nem igényel semmilyen hozzáadott cukrot. Friss füge hiányában nyugodtan használhatunk fügelekvárt, fügebefőttet, amivel bármikor nyarat varázsolhatunk a konyhánkba.

Marcipánnal töltött füge mandulás köntösben.

Hozzávalók: 
4 db füge 
10 dkg marcipán 
A bundához: 
1 db tojás 
2 evőkanál liszt 
1 dl pezsgő 
1 mokkáskanál porcukor 
csipet só 
8 dkg szeletelt mandula 
étolaj a sütéshez 
A mártáshoz: 
2 evőkanál cukor 
2 dl vörösbor 
1 szem szegfűbors 
a füge kikapart belseje 
1 teáskanál hideg vízzel elkevert keményítő 

A sabayonhoz: 

4 db tojás sárgája 
0,5 dl bodzaszörp Elkészítés: A füge alját levágjuk, a belsejét kiskanállal kikaparjuk, félretesszük.

Elkészítjük a sűrű palacsintatésztát: ehhez a bunda összes hozzávalóit habverővel simára keverjük, pihentetjük, míg elkészítjük a vörösbormártást.

A cukrot világosbarnára karamellizáljuk, hozzáöntjük a vörösbort, a felére főzzük, és a hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük (tálalhatjuk, hidegen vagy melegen is).

A töltött fügéket a masszába mártjuk, meghempergetjük a mandulában, és forró olajban pirosra sütjük, papíron lecsepegtetjük.

A sabayonhoz a tojássárgákat keverőtálba tesszük, hozzáöntjük, a bodzaszörpöt és a martinit, majd gőz felett habosra verjük, amíg szép krémes lesz.

A fügéket a kétféle mártással tálaljuk.

0, 5 dl vermouth (martini)

Dunszt Zsolt receptje.

Töltött füge:

Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr 

Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.