2015. november 8., vasárnap

Barackos macskanyelv.

Kedvelem ezt a fajta linzert, mert mutatós, és kiváló vendégfogadó is egyben. Sokszor készítem el rendezvényekre és családi eseményekre, mindíg kapós marad, és persze sosem elég.



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 ek tej
1 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Töltelék:20 dkg házikészítésű kajszilekvár
A tetejére fehércsokiból diszítés

Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból robotgéppel sima tésztát gyúrunk,majd fóliába csomagolva egy éjszakát a hűtőbe tesszük.Másnap lisztezett táblán kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra,és macskanyelv kiszúró formával kiszaggatunk annyi tésztát amennyit kiad a tészta a  mennyiségéből, majd szilikonos lappal bélelt sütőlemezre rakosgatjuk 1 cm-es távolságra őket.200 fokon szép világosra sütjük.Amíg hült a tészta addig gőz felett megolvasztjuk a csokit kevés olajjal,és hagyjuk kicsit sűrűsödni,hűlni.A tésztákat megkenjük lekvárral,és összeragasztjuk.Tálcára téve megspricceljük kedvünkre a tetejét behűtjük,majd másnap kínáljuk csak.Akkorra lesz kötött a töltelék.Szépen összeáll,és a tészta is puhul.

Japán linzer

Ezt a süteményt még régebben készítettem, de most tettem fel erre a blogra.Húsvétra készült ,mert akkor került elő a könyvespolcról.Valamikor hajdanán egy kolléganőmtől jutottam hozzá a recepthez, de nagyon finom, és mutatós sütemény, érdemes elkészíteni.





Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál tej
  • 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor (a tészta 1/3 részébe)
  • 20 dkg dió (darált)
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg (lekvár)(barack)
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás sárgája (a tetejére)
Elkészítése:
A lisztet, a margarint, a cukrot, sütőport, tojásfehérjét a robotgép táljába öntjük és a dagasztókar segítségével összedolgozzuk a tésztát a kevés tejjel. Három részre osszuk a tésztát és az egyikbe keverjük a kakaóport, majd hűtőbe tesszük 1 órára a tésztákat.
A diót a kristálycukorral összekeverjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A tésztákat kinyújtjuk kb 23*28 cm-es téglalappá és egy kikent tepsibe helyezzük az első lapot, majd villával megszurkáljuk és megkenjük a lekvárral. Megszórjuk a cukros dióval és a barna lapot fektetjük rá. Szintén megszurkáljuk, majd megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd a harmadik világos lappal fedjük.
Megszurkáljuk és a sütőbe tesszük. 180 fokon 25 percig sütjük, szép aranysárgára. A sütemény kihűlése után a tojássárgákat gőz felett a cukorral habosra felverjük és a tésztára kenjük.
Hagyjuk megszáradni, majd másnap szeleteljük fel.

Birsalmás párna.









Hozzávalók:

40 dkg leveles tészta szeletelt (Aldi)6 szeletet tartalmaz
vagy magunk nyújtunk és vágunk ki 20x10-es lapokat a másik egyben kapott tésztából
3 db birs
3 ek barna nádcukor
1 db kezeletlen citrom
1 csipet őrölt fahéj
csipet só
4 szem szegfűszeg őrölve
1-2 ek őrölt pörkölt mogyoró
1 tojássárgája a kenéshez
1 tk vanília paszta

Elkészítése:
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük,majd egy táblára helyezzük őket.Lisztezni nem kell!
A 6 db tésztából 3-at késsel ferdén 4 helyen bevágjuk.
A birseket meghámozzuk, ha nem szép a héja, de én szép sárgákat használtam fel, így nem kellettt ezt a műveletet leegyszerűsítettem, mivel sok vitamin van a héjába, és fogysztható. Szeletekre vágtam a magházat kivettem,és egy serpenyőben a barnacukorral,és a citrom levével,és hájával, meg a fűszerekkel feletettem párolni. Amikor megpuhul, de nem esik szét akkor jó. A kihűlés után kiszedem a szeleteket, és a tészta közepén elosztom a birset,és megszórom pörkölt mogyoróval.A tészta széleit bekenem vízzel, és ráhelyezem a ferdén bevágott tésztát. Rányomkodom,hogy sülés közben ne nyíljon szét. 3 db lesz belőle.Tepsire helyezem őket, és lekenem felvert tojássárgájával. 210 fokos sütőben szép aranybarnára sütöm. Melegen isteni finom, de másnap is ugyanúgy élvezhető!

Gesztenyés habroló.




Hozzávalók 14 darabhoz:

 400 g leveles tészta
 35 dkg  gesztenyemassza
1/2 dl rum
4 tojássárgája
8 dkg kristálycukor
 2 tasak bourbon vaníliás cukor
2,5 dl tejszín
 1 tasak habfixáló
1 ek. natúr zöld pisztácia
100 g tortabevonó étcsokoládé
1 ek. olaj


Elkészítése:

1. A habrolóhoz lisztezett munkalapon 3 mm vastag, 20x30 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, és 14 db 2 cm széles csíkra vágjuk. Vékonyan megkenjük tojássárgájával, majd kissé egymásra csúsztatva, csigavonalban haladva feltekerjük 14 fém habtölcsérre/-hengerre.

2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot, ráfektetjük a tésztarolókat, és 20 percig sütjük. 1-2 percig hűlni hagyjuk, aztán finom csavarással kihúzzuk a fémtölcséreket a tésztából, és hagyjuk egészen kihűlni.

3. A krémhez a gesztenyemasszát (ha mélyhűtött, előzőleg hagyjuk felengedni), simára keverjük a rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, gőz fölött habosra felverjük. Leemeljük a gőzről, több részletben összedolgozzuk a gesztenyével. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd kanalanként, lazán beleforgatjuk a masszába. Csillagcsőrős habzsákba szedjük, 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe.

4. A pisztáciát darabosra vágjuk. Megtöltjük a tésztarolókat a krémmel, némi távolságra egymástól rácsra sorakoztatjuk őket (a rács alá sütőpapírt vagy alufóliát terítünk). A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd a rolók tetejére csorgatjuk úgy, hogy a tészta imitt-amott kilátsszon. Amikor dermedni kezd, megszórjuk a pisztáciával, és hagyjuk egészen megkötni. Fogyasztásig hidegen tartjuk.