2017. augusztus 10., csütörtök

Laksa currys garnélával


A laksa az egyik legnépszerűbb leves a Távol-keleten, a maláj, a szingapúri, a kínai és az indonéz konyha mind ismeri, de saját ízlésére alakította.

Miért egészséges?

• A királyrák zsírszegény, és megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjéket. Kiváló B12-vitamin-, továbbá szelén- és foszforforrás. Gazdagabb, teltebb íze lesz az ételnek, ha az alaplébe belefőzzük a rák páncélját. Ezáltal megnő a leves kalciumtartalma is.



Hozzávalók:
1 ek olívaolaj
1 piros chili finomra vágva
2 és fél ek thai currypaszta
1 ződségleveskocka
400 ml konzerv zsírszegény kókusztej
2 tk halszósz
100 g rizstészta
2 zőldcitrom, 1 leve, 1 félbevágva
150 g óriásgarnéla tisztított, és előfőzött
1/2 csokor korianderzöld durvára vágva

Elkészítése:
Forrósítsuk fel az olajat közepes lábasban és tegyük bele a chilit.
Pirítsuk 1 percig, majd adjuk hozzá a currypasztát, és pirítsuk még 1 percig. Oldjuk fel a leveskockát 7 dl forró vízben, majd öntsük a lábasba és keverjük össze.
Tegyük hozzá a kókusztejet, és forraljuk fel. Ekkor mehet bele a halszósz, és egy kevés só. Tegyük hozzá a tésztát, főzzük 3-4 percig míg megpuhul. Ekkor facsarjuk bele az egyik zöldcitrom levét, tegyük bele a garnélát, és főzzük őket 2-3 perc alatt rózsaszínre, végül szórjunk bele egy kevés koriander zöldet. Tálkákba elosztva a maradék zöldcitrommal é s korianderrel megszórva tálaljuk.

Mandulakrémes barackos pite


Ezt a finom barackos pitét nem könnyű elkészíteni de kis odafigyeléssel nem okozhat gondot.
A lényege az hogy az alsó tésztaréteg ne legyen híg hogy könnyen rátudjuk kenni a 2.-dik tésztaréteget.






Hozzávalók:

20 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
10 dkg cukor
1 csipet só
10 ek tej
10 ek olaj
1 ek sütőpor
2 tojás

A krémhez:

15 dkg krémsajt (mascarpone)
5 dkg cukor
2 dkg liszt étkezési keményítő
1 tojás
4 ek darált mandula

Feltéthez:

30 dkg barack tisztított
4 ek mandulapehely
3 ek barna cukor

Elkészítés:
A két tojást a cukorral és csipet sóval habosra keverjük egy robotgép táljában,a lisztet összekeverjük az őrölt mandulával, sütőporral és a tojáshabhoz adjuk. Jól kikeverjük majd a tejet és az olajat is hozzáadagoljuk s krémesre keverjük. Egy cakkos szélű kerámia sütőformát kikenünk vajjal, lisztezzük, majd a tésztát beletöltjük és eligazítjuk. A krémhez a hozzávalókat összedolgozzuk és egy kenőkés segítségével a tésztára kenjük. A barackot cikkekre vágjuk és kirakjuk vele az előző tésztakrémet. Megszórjuk mandulapehellyel és barna cukorral. 180 fokos sütőbe tolva 25 perc alatt megsütjük.