2014. december 26., péntek

Fahéjas tulipánok.






Hozzávalók
Tészta
35 dkg liszt
1 db tojás
2,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
4 dkg porcukor
3 ek. olaj
1 csipet só
Töltelék
2 tk. őrölt fahéj
5-6 ek. porcukor
6-7 dkg vaj (olvasztva)
Teteje kenéséhez
1 db tojás
kevés tej




Előkészítés
Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk egy csipet cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, szélére szórjuk a sót, a cukrot, beleütjük a tojást, majd a megkelt élesztővel, és a maradék tejjel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Az olajat hozzáadva be is dagasztjuk. Cipóba formázva, letakarva, duplájára kelesztjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot külön kinyújtjuk vékonyra, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, feltekerjük, majd a két végét bevágjuk úgy, hogy az egyik felén egy kisebbet, a másik felénél a közepétől. A rövidebb bevágásnál széthúzzuk a tésztát, a hosszabb bevágásnál oldalról felhajtjuk. Így alakítjuk ki a tulipánformát. A másik öt tésztát is hasonlóan elkészítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és még 15 percig pihentetjük. Ekkor felvert tojással megkenjük a tetejüket, és 165-170 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütjük. Közben kenjük meg tejjel, egy ecset segítségével.
Tálalás
6 db.