2015. március 13., péntek

Körtés-pudingos pite szederöntettel.

Nem egy, hagyományos gyümölcsös torta,de nagyon finom, érdemes gyorsan elfogyasztani,mert a kelttésztáknak  csak frissen lehet élvezni a puhaságukat.Tehát ha vendégek jönnek,akkor érdemes nekilátni.


Hozzávalók:

30 g élesztő
50 g cukor
300 g liszt
150 ml tej

1/2 db citrom
1 tojás
40 g vaj
A vaníliakrémhez:
2 tasak vaníliaízű pudingpor
500 ml tejszín
50 g kristálycukor
3 db tojássárgája
1/2 citrom
50 g darált mandula
A töltelékhez: 
3 db kemény körte
citromlé
10 dkg szederből cukorból, 1/2 citrom levéből őrölt szegfűszegből öntet.

Elkészítése:

keverjük össze az élesztőt 1 tk cukorral, 2 ek liszttel és 5 ek langyos tejjel.Futtassuk fel az élesztőt.A megmaradt lisztet szitáljuk tálba 1 csipet sóval.Adjuk hozzá a maradék cukrot, a citrom reszelt héját, a tojást és a felfuttatott élesztőt.Végül dolgozzuk bele,a maradék tejet,és a megolvasztott vajat.meleg helyen kelesszük a tésztát.
A krémhez keverjük simára a pudingport a tejszínnel és a cukorral.Forraljuk fel, majd kevergetve főzzük sűrűre.Húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.Ezután dolgozzuk bele a tojássárgákat a citrom reszelt héját és a mandulát.kevergetve hagyjuk telejesen kihűlni.
A töltelékhez szeleteljük fel a meghámozott körtéket majd locsoljuk meg a citromlével.A vékonyan kinyújtott tésztát helyezzük a vékonyan kilisztezett tortaformába ( 23)cm-es átmérőjűbe.Simítsuk el rajta a vaníliás krémet ,és rendezzük el rajta a körteszeleteket.halmozzuk rá a lekvárt,és süssük meg 180 fokra felmelegített sütőben 30 percig.
Az öntet készítése:
A szedert edénybe tesszük a cukorral szegfűszeggel citromlével,és felfőzzük,majd hagyjuk kihűlni.akkor jó,ha sűrű lekvár állagú,és még szépen látszanak a szeder szemek.