2015. október 20., kedd

Birsalmás párnácska.















Az elképesztően illatos, és kicsit mellőzött sokoldalú birsalma – ezúttal pudingkrémes töltelékké lényegülve –
az egyszerűen-gyorsan elkészíthető, finom túrótésztából varázsol ízletes párnácskákat, amelyek a konyhában  frissen illatozva csábítanak.Ennek a remek süteménynek az osztrák-német házi cukrászatban kedvelt túrós-olajos tészta az alapja.Én birsalmából készítettem el.



Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
A töltelékhez:
 500 g birsalma
2 ek. citromlé
1 dl habtejszín
 10 dkg barnacukor
1/2 tasak vaníliás pudingpor
A tésztához:
300 g finomliszt
1 tasak (12 g) sütőpor
150 g krémtehéntúró
5 ek. (1/2 dl) tej
5 ek. (1/2 dl) olaj
 90 g porcukor
1 biocitrom reszelt héja
1 csipet só
1 tojás
porcukor a szóráshoz

1. Először a tölteléket készítjük el, mert ki kell hűlnie: a birsalmákat megmossuk, meghámozzuk,ami kicsit nehezebben megy, mint a hagyományos almánál. Elnegyedeljük, magházukat kiemeljük,a porcogós kemény maghéjat feltétlenül, és apró kockákra vágjuk. Azonnal megöntözzük a citromlével, majd lábaskába tesszük, hozzáadjuk cukrot és  felforraljuk. 3 ek. hideg vízben simára eldolgozzuk a pudingport, az almához öntjük, és folyamatosan keverve besűrítjük (1 perc). Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A tésztához összeszitáljuk a lisztet a sütőporral. Mélyebb tálban simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a porcukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, beledolgozzuk a lisztet, aztán munkalapra szedve átgyúrjuk.

3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Lisztezett munkalapon kb. 28x48 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6 db 8 cm-es csíkra, tehát összesen 12 db 8x14 cm-es téglalapot kapunk.

4. A tojást kettéválasztjuk, a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tésztalpok szegélyét. A képzeletbeli felezővonal egyik oldalára 2-3 ek. almatölteléket halmozunk, a szabadon maradt fél tésztalapokat – 1 cm-es távolságot tartva – 4-5 helyen, párhuzamosan bemetsszük, és ráhajtjuk a töltelékre. A széleket jól lenyomkodjuk, a párnákat a tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tojássárgájával.

5. Középső bordamagasságon kb. 20 percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt  porcukorral meghintve kínáljuk. Gyors, kiadós, biztos siker!

Dán vajas keksz.





hozzávalók / 4 adag

30 dkg finomliszt
20 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
10 dkg porcukor
1 db tojás
1 ek vanília kivonat
1 késhegynyi só

elkészítés
A száraz hozzávalókat elkeverjük, és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és most már fakanál segítségével alaposan kikeverjük. Akinek van robotgépje, azzal is készítheti.
A masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett sütőlemezre karikákat formázunk belőle. Villával kissé lenyomkodjuk, hogy kis minta legyen benne. 200 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, amíg színesedni nem kezd a keksz. Kihűlés után azonnal fogyasztható. Másnap még puhább és finomabb.story

Nálunk a keksznek nagyon örülnek a gyerekek. Ezt a kekszet már biztos, hogy még sokszor megsütöm, mert nagyon nagy a kísértés, olvadóan puha lesz másnapra.