2017. február 3., péntek

Matcha teás-pisztáciás csokis kifli.



Ha valami különlegessel szeretnénk feldobni a jól megszokott süteményeket, akkor érdemes kipróbálni a matchát. A matcha nagyon finom porrá őrölt japán zöldtea-fajta, amely a rituális japán teaceremóniák fontos szereplője.Kedvcsinálónak egy egyszerű receptet mutatok matchával. Következzen a hagyományos omlós mandulás 
kifli felturbózott változata!




Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

Omlós tészta:
  • 280 g finomliszt
  • 50 g hámozott, darált mandula
  • 50 g őrölt sós pisztácia
  • 100 g porcukor
  • 2 tk matcha zöld teapor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 200 g hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 80-100 g vaníliás porcukor
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj


 Elkészítése:

 Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal a dagasztógép táljába töltjük, és a gépre bízzuk összedolgozását.   A kész tésztát fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. A sós pisztácia pontosan kiegyenlíti a tészta ízét, ne féljünk tőle, nem lesz sós az íze. A tésztából diónyi nagyságú adagokat csípünk le, és ezekből kis kifliket formázunk a kezünkkel. A kifliket szilikonpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb.165 fokon  8-10 perc alatt megsütjük.Vigyázzunk, ne barnuljon meg, vegyük kisebbre a hőt a sütőbe ha esetleg szineződne.A végei egy kicsit megbarnulnak, de az úgyis csokiba van mártva. A csokoládét a szokásos módon gőz felett 1-2 evőkanál olajjal olvasszuk fel, és már használhatjuk is mártogatni. A két végét, és papírra rakva, majd dermedni tegyük a hűtőbe.


Matcha tea rolád fehércsokis avokádókrémmel.

A japán Matcha egy speciális formája a zöld teának.

A matcha szó szerint azt jelenti, porított tea. Egy hagyományos zöld tea esetében a teafüvet leforrázva készül a tea. A matcha esetében a porrá őrölt tealevelekből készül a tea. A hagyományos receptek szerint a matchát kétféle módon isszák. Az úgynevezett usucha a hígabb változat, amihez két chashaku (körülbelül két teáskanál) tea és 1 deciliter víz kell. Az elterjedtebb, inkább krémes koicha egy sűrűbb tea. Általában 4-5 chashaku matcha tea és fél deciliter víz kell hozzá. A jellegzetes erős, zöld színét a termesztési eljárásnak köszönheti. A teacserjéket a szedés előtt, árnyékban nevelik. A teacserje a napfényi hánya miatt ellenreakciót produkál: elkezd nagyobb mennyiségű klorofilt - a zöld szín oka - termelni. Ezután fermentálják a leveleket, majd finom porrá őrlik.A matcha port lehet édesíteni A matcha tea íze nagyon erős, egyeseket fűre, spenótra emlékeztet. Emiatt gyakran vegyítik cukorral, édesítőkkel. Léteznek különleges matcha keverékek, amikben cukor, tejpor van. Azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a matcha tea minőségéből adódóan drága, szóval a gyanúsan jutányos ár valamilyen változtatást, turpisságot sejtet. A matcha tea a tradicionális japán teaszertartások alapja és a zen buddhizmus egyik kelléke. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre elterjedtebb. A matcha tea elkészítése, a lassú kortyolgatása valóban hasznos kiegészítője lehet egy meditációnak. Korábban azt is kimutatták, hogy a meditáció csökkenti a stresszhormon - szintjét; csökkenti a gyulladást, a vérnyomást; növeli az önbecsülést.
A matcha teaport a szakácsok számos sós, édes ételbe belecsempészték összetevőként, alapanyagként. Találkozhatnak matcha porból készült muffinnal, pudinggal, levessel, kávéval, fagylalttal, csokoládéval, és még sorolhatnánk napestig a számos érdekességeket.Hát akkor kezdjük ennél a roládnál:

Nos, mindezek tudatában próbálom a japán zöld Matcha teaporból nagyon különleges, érdekes, és mutatós édességeket, desszerteket készíteni. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy milyen lehet az íze, és milyen kellemes hatása lehet?Folyamatosan készítem el a hozzám ízben gazdag ízanyagban vélt termékből érdekes finomságokat alkotni. Remélem másoknak is elnyeri tetszését. Nem az Internetről leszedett sütiket sütöm meg, hanem magam alkotta recepteket adok közre. A Pinteresten látottak, csak inspiráltak arra, hogy hol kezdjem a kisérletezést.A látottakból, azt véltem felfedezni, milyen szépséges szín a zöld, és mennyire mutatós tud lenni, egy-egy desszert, vagy édesség.





 




Hozzávalók a matcha teás pikótához:

5 db tojás
5 ek süteményliszt extra (nagyi lisztje)
2 tk zöld matcha teapor
2 tk sütőpor
5 ek kristálycukor
1 kk vanília kivonat
1 tk lime citrom leve
csipet só
2 ek víz

A krémhez:

1 db érett zöld avokádó
1 csomag fehércsoki ízű pudingpor
3 dl tej
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 vaníliarúd kikapart magja
10 dkg fehércsoki
5 dkg puha vaj
1 ek olaj

 A diszítéshez :
2 ek olvasztott fehércsokoládé

Elkészítése:

Előbb a tojásokat szétválasszuk, és a fehérjéket egy robotgép táljába töltjük.
Csipet só hozzáadásával keményre felveretjük , és közben tegyünk hozzá 1 evőkanál cukrot is.
A sárgáját a maradék 4 evőkanál cukorral szintén felverjük, és a citomlével, vaníliával ízesítjük.
Ilyenkor külön tálba öntsük át a fehérjehabot, és a sárgáját is öntsük rá, hamár habosra kevertük. A lisztbe tegyük a teaport, és sütőport, jól keverjük össze, majd lassan adagolva szitáljuk a tojáskrémbe.Óvatosan, nehogy összetörjön.Sütőpapírral bélelt sütőtepsibe öntjük, és elkenjük egyenletesen a piskótamasszát. 200 fokos sütőbe tolva 175 fokon készre sütjük. Vigyázzunk azomban ne süssük túl.kb 10 perc a sütési idő. A piskótát hagyjuk kicsit kihűlni, majd lehúzzuk a papírt róla, és meglisztezzük a papír másik felét, ráfordítjuk,  és feltekerjük a piskótát. A krémhez közben a pudingot főzzük meg, és az olvasztott fehércsokit adagoljuk hozzá, hamár az is kicsit kihűlt.Ezután a vajat is, és végül a tisztított turmixolt  citromlével kevert avokádót. Habosra keverjük, és a kihűlt lapot megtöltjük vele.tekerjük fel, majd a papírba vissza, és tegyük a hűtő leghidegebb pontjába. Másnapig így pihentetjük, hogy megkössön a krém. Ezután diszítjük fehércsokival a tetejét, és behűtjük dermedésig. Szeleteljük fel, és jó étvágyat hozzá!