2015. január 15., csütörtök

Tejszínes fokhagymás csirke.










Hozzávalók:
6 szelet csirkemellfilé
2,5 dl főzőtejszín
kb 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
só,bors
2-3 ek liszt
1 tk pirospaprika
Körethez:
6 nagyobb burgonya
3 ek olvasztott vaj
petrezselyemzöld


Elkészítés módja.
A csirkemellet sózom,borsozom és pirospaprikás lisztbe forgatom. Egy lábasban vajon hirtelen elősütöm a húsokat,legyen egy kis színe. Visszateszem a lábasba mindet, öntök alá kb 1 dl vizet és a fokhagymával elkevert tejszínt.Készre párolom.
A körethez:
A burgonyát megpucolom,feldarabolom,sós vízben éppen csak puhára főzöm.Lecsöpögtetem.Egy hőálló tálba rakom őket és olvasztott vajjal meglocsolom a tetejüket,megszórom petrezselyemmel.Forró sütőben átmelegítem.A hús mellé kínálom.

Palóc leves

Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről. Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta élvezni az asztal örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a szálloda különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, első fogásként az újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki félszemmel Mikszáthot figyelte – az eledel keletkezésének híre hamar elterjedt –, mit szól a múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s bizonyára nem csak udvariasságból. Pedig receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől.




Hozzávalók:

30 dkg szín hús báránylapocka
4 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
2 kávéskanál pirospaprika
1 babérlevél
1 csipet őrölt köménymag
4-5 db burgonya
25 dkg zöldbab
2 dl tejföl
bors és só ízlés szerint
petrezselyemzöld


Elkészítés módja:

Az apróra vágott hagymát felhevített olajon félig megpirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 0.5 dl vízzel. Ha ismét zsírjára sül, beletesszük a jól megmosott, apró kockákra vágott húst, megsózzuk, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a köménymagot, és a zúzott fokhagymát. Fedő alatt többször megkevergetve puhára főzzük. Mindig csak annyi lé legyen alatta, hogy le ne süljön a hús. Hozzáadjuk a húshoz a krumplit, babot, répát, majd felöntjük annyi lével, amennyi levesre szükségünk van (Vigyázzunk, ne hígítsuk túl) Jól összeforraljuk, és tálalás előtt elkeverjük benne a főzőlével elkevert tejfölt. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk.