2015. augusztus 23., vasárnap

Áfonyás sajttorta pisztáciás omlós tésztával.



 LEGJOBBAN A SAJTTORTÁKAT SZERETJÜK.AZ ÁFONYÁS AZ EGYIK NAGY KEDVENC.A KISLÁNYUNOKÁIM  IS NAGYON SZERETIK AZ ÁFONYÁT,ÉS FŐLEG A KEDVÜKÉRT SÜTÖM.NEM KELL VELE SOKAT BAJMOLÓDNI,GYORSAN ELKÉSZÜLHETÜNK VELE AKKOR IS, HA VENDÉGEKET VÁRUNK.


Hozzávalók:
A pisztáciás omlós tésztához:
5 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg brontei pisztácia őrölve
5 dkg őrölt mandula
1 db tojássárga

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálban egymásra mérjük, majd gyors és határozott mozdulatokkal egyneműre gyúrjuk egy robotgéppel, majd egy fóliába csomagoljuk és a hűtőbe pihentetjük 1 órát.
Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk és egy pitesütő formába beleformázzuk majd vakon sütjük 10-12 percig 160 fokos sütőben. A maradék tésztából kis leveleket süthetünk. Felhasználhatjuk dekorációnak.
Ha a tészta elősütése megtörtént elkészítjük a sajtkrémet.
Hozzávalók a sajtkrémhez:
50 dkg mascarpone
10 dkg cukor
7 dkg tejföl
1 db tojás
2 db tojássárga 2,7 dkg étkezési keményítő
1 db citrom héja,és leve
2 dkg vaníliáscukor

Feltét:
12 dkg friss kékáfonya

Elkészítése:
Minden hozzávalót ismét egy tálban összemérünk, majd kézi habverővel
simára keverjük.
A pisztáciás linzerre öntjük, majd 10-15 dkg friss áfonyával megszórjuk a tetejét.160 fokos sütőben szép aranysárgára sütjük.






Ez a torta attól különleges, hogy  nem sütés nélküli, hanem nagyon finom pisztáciás-mandulás alapú omlós tésztából készül.

Rakott karajszelet tejfölösen.

Nálunk a húsos ételek fogynak a legjobban.Igyekszem sokféleképpen elkészíteni a sertésnek eme nemes részét, amit a legtöbb ember szeret.Nem feltétlenül kell  követni a szokásokat unalmas mindíg rántott húst ennünk vasárnap, amikor  kirukkolhatunk rakott hússal is, mégpedig ezzel a tejfölössel,amit reszelt sajttal bolondítunk meg.





Hozzávalók 4 személyre:

8-10 szelet tisztított karaj (Ami azt jelenti,hogy a felesleges inktól szabadítsuk meg.)
4 dl tejföl
1 db nagyobb padlizsán
20 dkg paradicsom,koktél,vagy cseresznye
4 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
6-8 ág kakukkfű
4 ek olaj
10 dkg füstölt sajt

Elkészítés módja:

1. A húst ha egészben van,tisztítsuk meg az inaktól,és szeleteljük fel vékonyra. Kenjük be tejföllel egy napra a hűtőbe tesszük érlelni.
2. A padlizsánt 1 cm karikákra vágjuk fel,majd grill serpenyőben olivaolajjal kicsit megkenve grillezzük meg.Sózzuk, borsozzuk.
3. A hagymákat és a kakukkfüvet finomra vágjuk tisztítás után.
4. Felhasználás  előtt a húst lemossuk,leszárítjuk, sózzuk, és kevés olajon mindkét oldalát megsütjük. kb 5 perc.
5. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
6. Hőálló tálba öntjük, a sült hús olaját, majd elrendezzük benne a sült padlizsán, és paradicsomkarikák felét.Megszórjuk a hagymákkal és a kakukkfűvel.Rátesszük a hússzeleteket, és betakarjuk a maradék padlizsán,és paradicsomkarikákkal.
7. A tetjén elosztjuk a maradék 2 dl tejfölt
megszórjuk a sajttal, és a sütőben szép aranybarnára sütjük.
8. Amikor a sajt megpirult, tálaljuk.


Málnás -rikottás brownie.

Ezt a süteményt örömmel készítettem el,mert a rikottát nagy előszeretettel fogyasszuk bármilyen süteménybenTtalán megbocsát nekem valaki akitől láttam ezt a receptet és elkészítettem.Sajnos már nem emlékszem kitől,mivel naponta rengeteg receptet nézek át.Egyetlen hátránya a málna apró magja,ami kicsit zavart,de  attól  még nagyon finom sütemény.Aki teheti készítse el.







A recept hozzávalói:

24 x 24 cm-es sütőformához:
12 dkg Rama vajasíz
10 dkg csokoládé (65%-os)
15 dkg barna nádcukor
1 csomag vaníliás cukor, vagy 2 ek aroma
13 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
2 db tojás

Ricottás rész hozzávalói:

25 dkg ricotta
1 db tojás
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj

Elkészítés :

A vajat és a csokoládét tegyük egy tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a barna cukrot. Ezután hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és egyesével a tojásokat is. Végül szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd keverjük alaposan össze. A sütőformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és tegyük félre. A ricottát tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a vaníliás pudingport is. A sütőformában lévő csokoládés massza tetejére óvatosan öntsük rá a ricottás keveréket, és egy spatulával simítsuk el egyenletesen. Ezután szórjuk a tetejére a málnaszemeket. Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 160 süssük kb. 40 percig.A sütőből kivéve a sütőformába hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel.