2015. január 5., hétfő

Mandulás molnárka.

Limara pékségéből való a tészta receptje,de a töltelék saját ötlet.Nagyon finomra sikerült,és merem ajánlani azoknak akik szeretik a péksütiket.A marcipán és aszaltszilva töltelék teszi különlegessé ezt a nagyon puha tésztát.Mindíg is szeretek aszaltszilvát,vagy aszaltbarackot,mandulamarcipánt,és pisztáciát használni a sütieimben.Merészen használom a nem túl olcsó alapanyagokat,és belecsempészem álmaim töltelékes édességeibe. 











Tésztához
230 g meleg víz
1 darab tojás
1 tk. só
500 g kenyérliszt bl-80
8 g vanília pudingpor
20 g tejpor
10 g szárított élesztő
100 g kristálycukor
75 g olvasztott vaj
Töltelék
30 szem aszalt szilva
15 dkg natúr marcipán
4 ek. barna nádcukor
Tetejére
1 darab tojás
mandulapehely
jégcukor
Mexikói díszítés
50 g puha vaj
20 g porcukor
45 g finomliszt

Elkészítés
1. A lisztet összeszitálom a vanília pudingporral és a tejporral.
2. A hozzávalókat - a vaj kivételével- a fenti sorrendben kenyérsütőgép üstjébe teszem. Dagasztás-kelesztés programot választom. A dagasztás utolsó 10 percében hozzáadom az olvasztott vajat is.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom. 10 db kb. 100 g-os labdacsokra osztom és letakarva 10 percet kelesztem.
4. A tésztagolyót ovális lappá nyújtom, ráteszek 3 db aszalt szilvát és a vékonyra sodort marcipán rudat. Keskenyebb részénél fogva feltekerem, úgy, hogy a hajtás vége alul maradjon. Megkenem tojásfehérjével, hogy véletlen sem nyíljon szét. Sarkait összecsípem és alányomom. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem. Letakarva 45 percig kelesztem.
5. Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra.
6. Elkészítem a mexikói díszítést: kikeverem a hozzávalókat. Fontos, hogy a vaj csak puha legyen és ne olvadt! Nyomózsákba vagy kis zacskóba töltöm.
7. Egy tojást villával lazán felverek és lekenem vele a bucikat. Mandulapelyhet, jégcukrot szórok a tetejükre.
A mexikói díszítéshez a nyomózsákba töltött vajkrémből 3-3 sávot nyomok mindegyikre. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm. Ez a légkeverékes elektromos sütőnél, a gázosnál tovább tart 3-as fokozat először, majd 4-es fokozat.

Különleges gesztenyés krémes.

SAJÁT RECEPTEM:
Csodás ízharmóniát sikerült létrehoznom. Talán bonyolultnak tűnik, de nem az. Igazi ünnepi csemege.

Hozzávalók:

4 db tojás
4 ek. liszt
1 ek. víz
csipet só
1 tk. sütőpor
4 ek. cukor
1  Dr. Oetker Vanillincukor
1 citrom reszelt héja
A szirupos lekvárhoz
4 ek. barnacukor
1 mk. őrölt kardamom
1 darab narancs
1 lime citrom
2 db mandarin
Ez készül belőle
20 dkg kardamomos citrusos szirup, vagy lekvár
Töltelék
25 dkg geszetenye massza
25 dkg mascarpone sajtkrém
6 ek. Dr. Oetker Házi krémes krém
kb. 2 dl tej
2 ek. porcukor
A tetejére
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
Ezenkívül
1 hosszúkás sütőforma
zsírpapír

Elkészítése:

A piskóta hozzávalóiból egy sütőtepsi nagyságú piskótát sütünk, majd a papírt lehúzzuk az aljáról, és egyforma 3 hosszúkás lapot vágunk belőle. Akkora legyen, mint a sütőforma. 23 x 12 cm ebben az esetben.
A kardamomos zseléhez kell 1 mk. őrölt kardamom mag, 1 db narancs, és 2 db mandarin, 1 zöld citrom kicsavart leve, 4 ek. barna nádcukor. Előző nap sűrűre főzzük, s csak másnap használjuk fel. Ezalatt az idő alatt besűrűsödik, és nagyon finom kenhető anyag lesz. A sütőformát kibéleljük egy hosszúkás két szélén lelógó zsírpapírcsíkkal, és ebbe helyezzük az egyik lapot. Megkenjük a lekvárral, és ráhelyezzük a másik lapot. A krémsajtot a gesztenye masszával, 2 ek. porcukorral jól kikeverjük krémessé, és azt is rákenjük a szintén lekvárral megkent lapra. Ezután a krémes krémet a tejjel felverjük kemény habbá, majd a gesztenyére halmozzuk, és szépen eligazítjuk. Erre megint egy lap következik. Befedjük, illetve ráhajtjuk a zsírpapírt, és a hűtőbe tesszük dermedni. Közben a csokoládét gőz felett némi olajjal simára olvasszuk. A süteményt a papírcsík lelógó részénél fogva kiemeljük, és átfordítjuk a másik oldala lesz a teteje. Tálcára helyezzük, s megkenjük a csokoládéval. A hűtőbe tesszük dermedésig. Úgy szeleteljük fel vizes, éles késsel, mint a tortát.

Mogyorós birsalmalekváros zserbó.

 STORY

Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de Magyarországon egykor alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem most meg, egy igazi magyar mogyorós kombináció birssel. Ha megkóstolná Gerbeaud úr elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat. Legalábbis nálunk 5 csillagos lett.








Előfordul néha,hogy megkenem tojássárgájával a tészta tetejét,hogy szebb,és fényesebb legyen,de ez csak az én hóbortom.Nem feltétlen kell,hiszen bevonjuk csokival,de ennek is megvan az előnye,mert nem szívja be a tészta a  csokoládét,anyagtakarékos!Szerintem vágjunk bele,ugyanis csodafinom!Jobb mint az eredeti,és nem tudom oly sokat hangoztatni!Sajátkészítésű birslekvárból készítettem,és attól is olyan finom,ha elfogultnak akarok látszani! 

                                                                                                                                                              





HOZZÁVALÓK:
60 dkg finomliszt
28 dkg margarin
1 dl tejföl
2 db tojássárgája
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
5 ml rumaroma
1 kávéskanál szódabikarbóna
4 ek porcukor
50 dkg lekvár/ dzsem (házi eltevésű)
10 dkg cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg törökmogyoró (pörkölt, őrölt)
10 dkg tortabevonó

ELKÉSZÍTÉS MÓDJA:
A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát.
Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és cukorral rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a másik lapokhoz is.
A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük, és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap.
20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük, 180 fokon 30 percig sütjük.
Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 26x32 cm
költség: 1200 Ft