2016. szeptember 8., csütörtök

Citromtorta Capri szigetéről.


Európa egyik legcsodásabb helye capri, a Nápoly mellett található gyönyörű sziget. Autóval nem lehet eljutni ide, csak hajóval közelíthetjük meg. A sziget egyik természeti különlegessége és Capri egyik jelképe a Nápolyi-öbölnél található három szikla a Faraglioni-sziklák, külön nevük is van: Stella- a fő szigethez kapcsolódik,
Faraglione di Mezzo és Faraglione di Fuori. Kihagyhatatlan látnivaló még a Kék-barlang. A szigeten két város található Capri és Anacapri, ahol csodás bárokat éttermeket találunk. Ottjártunkkor sajnos keveset tudtunk belőle látni, mivel hatalmas tömeget vonz nappal is ez az apró kis városka. nagy népszerűségnek örvend, hiszen sztárok sokasága szokott itt nyaralni.A szigeten nagy mennyiségben termesztik a citromot ebből készül a mandulás citromtorta, a hely egyik gasztronómiai csemegéje. Egy legenda szerint az 1920-as években Carmine di Fiore cukrászmester műhelyében született . Elfelejtett lisztet tenni a mandulatortába, amit Al Capone kérésére a rossz előéletű amerikainak készített.


Nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre, a nagy tömegben még kávét is alig tudtunk elfogyasztani 
egy fagyizóban. A  különleges kerámiákat azonban nem hagyhattam ki, mert ilyen gyönyörűeket csak Olaszországban készítenek, és citrom motívumokkal diszítettek csak itt vásárolható meg.A likőrt is itt vásároltuk, és kóstoltuk.



.
Csodálatos hely!
Sajnos mi nem kóstolhattuk sehol sem meg, ezt a fantasztikus ízű sütit, úgy hogy most úgy döntöttem, nem hagyom ki, előkerestem a receptjét és elkészült íme: 

Én lime citromot használtam, mert a nálunk kapható citromoknak savasabb az aromájuk. Kellemesebbnek találtam a zöldet, és a héját is. Remélem megbocsátanak ezért, mert eltértem az eredeti recepttől.







Hozzávalók 8 szelethez:

A tésztához:

3 citrom reszelt héja és facsart leve
15 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
2 dkg vaníliás cukor
vagy aroma
4 db tojás
2 ek limoncello (citromlikőr)
20 dkg őrölt mandula
10 dkg étkezési keményítő

A tálaláshoz:
1 citrom 
1 ek porcukor

A citromos tejfölhöz:
1,5 dl tejföl
2 ek porcukor
1 citrom reszelt héja

Elkészítése:
Kivajazunk egy 24 cm-es csatos tortaformát, és kilisztezzük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A citromokat alaposan megmossuk, héjukat lereszeljük, levüket kicsavarjuk.
Nagy tálban összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral a tojások sárgájával majd a citromok reszelt héjával, facsart levével és a likőrrel.
A másik edényben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan az előző keverékhez forgatjuk, és hozzáadjuk a darált mandulát meg a keményítőt.
Csomómentesre keverjük.
 A tortaformába öntjük a keveréket, és a sütőbe tesszük.10 perc elteltével a hőfokot 150 fokra visszavesszük, és a tortát további 30 percig sütjük.Hűlni hagyjuk. Közben a citromos tejfölhöz a maradék citrom héját lereszeljük, elkeverjük a tejfölben  a porcukorral együtt.Jól behűtjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral a felkarikázott citrommal diszítjük. A tejfölt külön kínáljuk hozzá, vagy rá is öntheti.