2016. április 29., péntek

Puncsos kakaós keksz

Hozzávalók

  • 22,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg holland kakaópor
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 0,5 tk. sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Krém

  • 5 dkg margarin
  • 4 ek. folyékony tejszín
  • 1 tasak puncsízű pudingpor (hidegen keverhető)
  • 1 ek. rum

Elkészítés

Elkészítés

A tojást a margarinnal, porcukorral habosra keverjük. A száraz anyagokat is elvegyítjük, és a masszához adjuk. Nyújtjuk, formázzuk, és 160 fokon 7-8 perc alatt megsütjük. Ne legyen kemény, inkább puha. Ahogy hűl, úgy keményedik is a tésztánk.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, pudinggal, rummal, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejszínt. A kekszeket megtöltjük a krémmel.

Töltött dióspuszedli.



Már annyi diót megpucoltam,hogy a mélyhűtő is eltelítődött.Igyekszem felhasználni, és kitalálok valami újdonságot belőle. Mivel vannak akik nem szeretik,ezért nem nekik ,hanem a diószeretőknek kedveskednék ezzel a recepttel!És egy kis ismertető miért is van szükség a dió fogyasztására:

A dió tápértéke magas és értékes tápanyagai vannak, ezért érdemes néhány diót naponta bekapni.
Tisztítja a vért, jót tesz a gyomornak.Alkalmazzák gyomor, és bélhurut kialakulására, valamint magas vérnyomás esetén is.A likőripar is alkalmazza előszeretettel.Ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban népiesen kulcsos diónak nevezték.A dióolajat melynek jellegzetes aromája van főként ízesítésre használjuk elsősorban salátáknál.


Hozzávalók

  • 10 dkg darált dió
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 4 tojásfehérje
  • 2 ek. étkezési keményítő

A töltelékhez

  • 10 dkg étcsoki 75%-os
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek. olaj
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor

Díszítéshez

  • Egész diószemek
  • tortabevonó

Elkészítés

Elkészítés

A darált diót összekeverem a cukorral, majd forró tejjel leöntöm és hagyom kihűlni. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a keményítőt belekeverem, majd a dióval a legvégén. Kanállal halmokat rakunk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kellő távolságba, és előmelegített sütőben 10 perc alatt 200 fokon megsül. Amíg hűl, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk az olajjal, és a cukorral, majd a tejszínt belekeverjük, és amikor egyneművé válik, a margarinnal is jól elkeverjük. Hagyjuk hűlni, a hűtőbe 1/2 órát, majd megtöltünk kettő puszedlit összeillesztve, és a tetejét csokival csurgatjuk meg. Fél dió szemekkel díszítjük. Behűtjük, majd dobozoljuk. Minél tovább áll, annál porhanyósabb, finomabb.

Tárolás:

Sokáig eláll dobozban.


Károlyi saláta.

Hozzávalók:
20 dkg burgonya
10 dkg kovászos uborka
15 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika
3 kemény tojás
1 fej saláta
1 tubus majonéz
2 dl tejföl
fél citrom leve
őrölt bors
1 csokor petrezselyem



Elkészítés:


A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, hozzáadjuk a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott kovászos uborkát, a főtt tojásokat. A paradicsomot meghámozzuk, feldaraboljuk, a salátát leveleire szedjük, és metéltre vágjuk. Hozzáadjuk a már összeaprított keverékhez. A majonézt simára keverjük a tejföllel, a citromlével, a borssal, a sóval, és ráöntjük a salátára. Óvatosan összekeverjük, 15-20 percig állni hagyjuk, majd finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Egyiptomi paradicsom saláta.


Ezt a saláta receptet Nigella Lawson könyvében találtam,és mondhatom,nagyon remek,és ízletes saláta.



2 személyre.

A recept hozzávalói:

1 db mogyoróhagyma, meghámozva,1 gerezd fokhagyma, meghámozva,4 evőkanál olívaolajsó, bors,5 db közepes paradicsom,  (összesen kb. 750 g, )egy jó csavarintásnyi citromlé, egy marék frissen aprított turbolya, ennek hiányában lehet metélőhagyma .

Elkészítése 

1. Vágjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát olyan finomra, amennyire csak emberileg lehetséges – robotgéppel teljesen péppé is dolgozhatjuk –, majd tegyük egy kisebb tálba, öntsük rá az olajat, szórjuk meg sóval, csavarintsunk rá egy kis borsot, és hagyjuk érni, amíg a paradicsomot megblansírozzuk. 2. Ehhez tegyük a paradicsomokat egy nagyobb tálba, öntsük fel forrásban lévő vízzel, hagyjuk ázni úgy 5 percig, majd borítsuk egy szűrőbe, és tartsuk rövid időre a hideg vizes csap alá. Ezután már egy éles késsel könnyedén lehúzhatjuk a héját. 3. A meztelen paradicsomokat szeleteljük tetszőleges szélességűre, vagy kockára. Öntsük rá az öntetet, és keverjük össze lazán. A kész salátát érdemes pár óráig érni hagyni. Igaz, így kissé leveses lesz, de az ízek csodálatosan átjárják a paradicsom húsát. Mindenképpen forgassuk át, csavarjunk rá egy kis citromlevet, majd szórjuk meg sóval és egy evőkanál frissen aprított turbolyával. Persze tetszés szerint használhatunk más fűszert, pl. aprított metélőhagymát (Ezzel készítettem.) Csupán egy szabály van: a salátát mindenképpen szobahőmérsékletűen kell felszolgálni. Ha az utolsó pillanatig a hűtőszekrényben marad, oda minden munkánk! 




Citromkrémes birsalma deszert.



Hozzávalók (2 személyre)

A birsalma püréhez
50 dkg birsalma
5 dkg cukor
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
A citromkrémhez
4 darab tojássárgája
10 dkg cukor
2 evőkanál liszt
5 dl tej
1 bio citrom héja és leve (közepes méretű)
Tetejére
1 dl habtejszín (30%)
A poharak aljába
2 db vaníliás keksz
Oszd meg másokkal!



Előkészítés:

3 kehely kell hozzá.

Elkészítés: 
a birsalma közepét kiszedjük, kisebb darabokra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi. Beleszórjuk a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük. A levét lecsöpögtetjük, arra nem lesz szükség, a birsalmát botmixerrel pürésítjük. Hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a citrom levét belenyomjuk, héját belereszeljük, majd a lisztet is hozzátesszük és csomómentesre keverjük. A tejet feltesszük melegedni, amikor gyöngyözik, a habos tojáshoz öntjük, és habverővel jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és lassú tűznél, állandó keverés mellet besűrítjük. Vigyázzunk, hogy kb. 80 fok fölé ne menjen a hőfoka, mert akkor kicsapódik a tojás. Amikor jó sűrű, akkor többször átkeverve kihűtjük.
A tejszínt jó keményre felverjük, csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük.
Összeállítás: a poharak aljába belemorzsoljuk a kekszet, arra egy réteg birspürét teszünk, arra egy réteg citromos krémet, ezt még egyszer megismételjük. A tetejét tejszínhabbal díszítjük, annak a tetejét megszórhatjuk durvára vágott grillázzsal, vagy pisztáciával.

Túrós blinc



Nigella lawson receptje,azonnal elkészítettem ahogy a könyvét megkaptam.Isteni finom!





Hozzávalók:
A palacsintákhoz:
  • 2 darab tojás (nagy)
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 6-7 púpozott evõkanál liszt
  • 100 g vaj
  • 1 fiola vanília aroma
A töltelékhez:
  • 350 g tehéntúró
  • 200 g krémsajt
  • 1 darab tojás (nagy)
  • 50 g finomított kristálycukor
  • ½ citrom lereszelt héja
  • néhány csepp vanília-kivonat
Az áfonyaszószhoz:
  • 200 g kék áfonya
  • 45 g finomított kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 2 teáskanál kukorica
  • keményítő (vagy 2 teáskanál más
  • vízben oldódó keményítő)
A tálaláshoz:
  • 2 púpozott teáskanál porcukor (10 g)
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 2 doboz tejföl (280 ml)
Elkészítése:
Először a palacsintákat készítjük el. Robotgéppel, vagy kézzel felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a tejet, a tejszínt, a vanília aromát és a sót. Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, miközben simára keverjük a tésztát. Akkor jó, amikor olyan  sűrű, mint a zsírdús tejszín. Fél óráig állni hagyjuk.
Közben megolvasztjuk a vajat és egy picit hagyjuk visszahűlni. Amikor letelt a fél óra, hozzákeverünk a palacsintatésztához egy evőkanál vajat. Felhevítünk egy 20 cm átmérőjű serpenyőt, vagy palacsinta sütőt és egy kevéske vajat teszünk az aljába. Amikor a serpenyő kellőképpen felforrósodott, öntsünk bele a kancsóból annyi tésztát, hogy épp beborítsa az alját, forgassuk-rázogassuk, hogy a tészta szétterjedjen, és a felesleget öntsük vissza a kancsóba. (Így a palacsintának lesz egy kis füle a serpenyő peremén, de ne aggódjunk, épp erre van szükségünk. )
Süssük a palacsinta egyik oldalát, amíg a széle már kezd visszapöndörödni, és az alja teljesen megköt. Fordítsuk át egy tányérra, sült felével fölfelé, és takarjuk le egy konyharuhával. Folytassuk a palacsintasütést, amíg a tészta el nem fogy. 12 palacsinta kell, hogy a konyharuha alatt lapuljon.
Ha úgy könnyebb a dolgunk, elkészíthetjük a tölteléket most, megtölthetjük vele a palacsintákat, és hármasával becsomagolva le is fagyaszthatjuk őket, hogy aztán amikor szükségünk lesz rá, a fagyott palacsintákat – alig 10 perc alatt – készre süssük.
Ha azonban frissen készítjük, melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). A maradék olvasztott vaj egy részével kenjük ki a tálat, amelyben a blinceket fogjuk kisütni – a tál kb. akkora legyen, mint amilyenben a lasagnét szoktuk készíteni.
Keverjük sima krémmé a töltelék hozzávalóit. Fektessünk magunk elé egy palacsintát, sült felével lefelé, a fülecskét magunk felé fordítva. Halmozzunk a közepére egy púpozott evőkanálnyi túrótölteléket, a fülénél fogva hajtsuk rá az egyik oldalát, majd körben tovább úgy, hogy négyszögletes batyut kapjunk, majd helyezzük az előkészített tálra. A többi palacsintát hasonlóképpen töltsük meg.
Kenjük meg a tetejüket jó bőven a maradék olvasztott vajjal, és süssük 20-30 percig, amíg a blincek szép aranyszínűre pirulnak, és kissé megpuffadnak. Amíg sülnek, készítsük el a szószt. Tegyük az áfonyát egy edénybe a cukorral és a citromlével, és közepesen nagy lángon forraljuk fel.
Hagyjuk bugyogni kb. 3 percig, amíg a gyümölcs kiizzadja a leve nagy részét, és egy kicsit le is sül. Keverjük hozzá a keményítőt, és főzzük tovább még fél percig, amíg a szósz szép sűrű és fényes nem lesz.
Emeljük ki a tálat a sütőből, és szitáljunk a blincek tetejére porcukrot és az őrölt fahéjat, hogy mindenhová bőven jusson belőle. Tegyük az asztalra, és készítsünk mellé egy kancsóban hideg tejfölt, egy másikban pedig a meleg áfonyaszószt. Egészségünkre.

Sajtos túrós stangli


Legyen bármilyen ízesítésű ez a ropogós finomság mindig nagy sikert arat.
Egy kiadós leveshez,vagy csak nassolásnak,de mindenképpen sokat lehet belőle elfogyasztani.Ez a túrós változat az egyik legkedveltebb rágcsálni való nálunk.



Hozzávalók.
25 dkg margarin
25 dkg liszt
25 dkg túró
kevés só
1 tojás a kenéshez
5 dkg reszelt Trappista sajt a tetejére, és egész köménymag

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk pár perc alatt és 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután kinyújtjuk 1/2 cm vastag téglalappá.

Megkenjük tojással a tésztát, rászórjuk a reszelt sajtot és a köményt. Ezután derelyevágóval rudakat vágunk belőle. A tepsibe sütésálló szilikonpapírt teszünk, és erre rakjuk sorba a kis stanglikat.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.