2016. április 29., péntek

Egyiptomi paradicsom saláta.


Ezt a saláta receptet Nigella Lawson könyvében találtam,és mondhatom,nagyon remek,és ízletes saláta.



2 személyre.

A recept hozzávalói:

1 db mogyoróhagyma, meghámozva,1 gerezd fokhagyma, meghámozva,4 evőkanál olívaolajsó, bors,5 db közepes paradicsom,  (összesen kb. 750 g, )egy jó csavarintásnyi citromlé, egy marék frissen aprított turbolya, ennek hiányában lehet metélőhagyma .

Elkészítése 

1. Vágjuk a mogyoróhagymát és a fokhagymát olyan finomra, amennyire csak emberileg lehetséges – robotgéppel teljesen péppé is dolgozhatjuk –, majd tegyük egy kisebb tálba, öntsük rá az olajat, szórjuk meg sóval, csavarintsunk rá egy kis borsot, és hagyjuk érni, amíg a paradicsomot megblansírozzuk. 2. Ehhez tegyük a paradicsomokat egy nagyobb tálba, öntsük fel forrásban lévő vízzel, hagyjuk ázni úgy 5 percig, majd borítsuk egy szűrőbe, és tartsuk rövid időre a hideg vizes csap alá. Ezután már egy éles késsel könnyedén lehúzhatjuk a héját. 3. A meztelen paradicsomokat szeleteljük tetszőleges szélességűre, vagy kockára. Öntsük rá az öntetet, és keverjük össze lazán. A kész salátát érdemes pár óráig érni hagyni. Igaz, így kissé leveses lesz, de az ízek csodálatosan átjárják a paradicsom húsát. Mindenképpen forgassuk át, csavarjunk rá egy kis citromlevet, majd szórjuk meg sóval és egy evőkanál frissen aprított turbolyával. Persze tetszés szerint használhatunk más fűszert, pl. aprított metélőhagymát (Ezzel készítettem.) Csupán egy szabály van: a salátát mindenképpen szobahőmérsékletűen kell felszolgálni. Ha az utolsó pillanatig a hűtőszekrényben marad, oda minden munkánk!