Ha nem ünnep,akkor egy csodás késő őszi főétel,aminek minden családtag nagyon örülhet. Ausztriából
hoztam tőzegáfonyát,nem volt drága,de nálunk is kapható már.Nem tudok elenállni neki,ha meglátom az üzlet pultján.Savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Csodálatos ez a nagy mennyiségű A,B,C,E vitaminban gazdag gyümölcs.Flavonoid és antioxidáns tartalma miatt jótékony hatású.De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz.
hoztam tőzegáfonyát,nem volt drága,de nálunk is kapható már.Nem tudok elenállni neki,ha meglátom az üzlet pultján.Savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják. Csodálatos ez a nagy mennyiségű A,B,C,E vitaminban gazdag gyümölcs.Flavonoid és antioxidáns tartalma miatt jótékony hatású.De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz.
Hozzávalók
- 30 dkg tőzegáfonya friss
- 10 dkg kristálycukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 mk szegfűszeg őrölve
- csipet őrölt kardamom
- 1 ek citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db kacsamellfilé
- 1 kg burgonya főzni való
- 10 dkg vaj
- só,bors
Elkészítés
Az áfonyát tisztítás után jól megmossuk,majd a cukorral feltesszük főni egy edényben.Fűszerezzük,és sűrűre főzzük 20 perc alatt.Azután hagyjuk kihűlni.A burgonyát lehéjazzuk,majd kockára vágva puhára főzzük.leszűrjük,kruplitörőn áttörjük,majd a vajjal,kevés sóval jól kikeverjük.A mellfiléket a hártyától megtisztítjuk,és a bőrét beirdaljuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk,és a bőrén beirdalt oldalán elkezdjük sütni.Mindkét oldalát 6-6 percig,majd leöntjük a zsiradékot,pihentetjük 4 percet,azután a sütőbe tesszük még 10 percre,azután letakarva fóliával hagyjuk meleg helyen pihentetni a szelésig.Végül a tört burgonyával tálaljuk a szeletelt húst,és melléje áfonyaszószt kínálunk.