2015. május 2., szombat

Fűszeres barnarizses kebab.

A kebab vagy kebap  arab eredetű húsétel. Általában birkahúsból készül, és erősen fűszerezett. Formája lehet hosszúkás vagy gömbölyű. Általában nyársra vagy pálcikára felhúzva sütik meg, sokszor nyílt tűzön.

A fűszerezett kevert darálthúsból készült faszénparázson sült hosszúkás húsételt a jugoszláv utódállamokban csevapnak, kicsinyítve csevapcsicsának hívják, Bulgáriában kabapcse. Romániában, ahol kevesebb fűszerrel, viszont szódabikarbónával készítik miccs (mititei) a neve, melynek jelentése „kicsik”. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre.

A volt Jugoszlávia területén a csevapcsicsa szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica, Törökországban az ayran.
Sis kebap.

Bár a kebap általában darált sült hús, a Törökországban, Azerbajdzsánban és az egész Közel-Keleten elterjedt sis kebap kifejezés, mely kis pálcikákra felhúzott kocka alakú húsokra utal, hasonlatosan a saslikhoz vagy a magyar rablóhúshoz.
Döner kebap

A török döner kebap a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan. A ma gyorséttermekben kapható, pitába töltött döner kebabot egy nyugat-berlini török bevándorlótól, Kadir Nurmantól származtatják, aki 1972-ben jött rá, hogy ebben a formában jobban eladható (gyorsétel).








Hozzávalók:

50 dkg darált hús , (Ha van rá lehetőség bárány),
15 dkg főtt barna rizs
1 ek garam masala fűszerkeverék (otthon is elkészíthető fűszerkeverék fahéjból,szegfűszegből és borsból),
1 tk őrölt koriander,
1/2 tk őrölt gyömbér,
2 hagyma,
2 tojás,
só,olaj,
őrölt bors,
1 ek aprított petrezselyem zöldje diszítésnek: petrezselym zöldje és citrom.

Elkészítés:


Jó alaposan dolgozzuk össze az összes összetevőt, majd 12 kis adagra osszuk, és formázzuk meg. Serpenyőben forgatva aranybarnára sütjük. Pálcikákra fűzünk kettőt-kettőt. A citrommal és petrezselyemmel salátával diszítjük és tálaljuk.