2018. január 14., vasárnap

Mézes diós baklava


A Baklavát a törökök, az arabok, a görögök, az örmények és a bolgárok egyaránt saját hagyományos édességeik között tartják számon. Mindenkinek megvan a maga változata, mi így is úgy is szeretjük. Íme, az egyszerű változat.




Hozzávalók:
16 db réteslap
 40 dkg dió 
1 teáskanál őrölt fahéj

a sziruphoz:
1 csésze 250 ml cukor
 1/2 csésze akác méz 
2 evőkanál citrom leve 
3/4 csésze víz
a tepsi kikenéséhez és a lapok közé:
kb. 225 g olvasztott vaj

Elkészítése:

A sütőtepsi alját és oldalát vajjal kikenjük.
A mézet a csészényi cukorral, 2 evőkanál citrom lével és ¾ csésze vízzel felmelegítjük. Magas lángon addig forraljuk (közben folyamatosan kevergetjük), amíg a cukor elolvad. Ezután csökkentjük a hőt és további 4 percig forraljuk keverés nélkül. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A diót a cukorral és a fahéjjal robotgépben megőröljük (nem túl simára, hogy maradjanak benne dió darabkák). A diós keveréket 2 részre osztjuk.
 A tepsibe 2 rétes lapot fektetünk, majd alaposan megkenjük olvasztott vajjal. Újabb két réteslap következik, amit szintén levajazunk.Megint két lap, és kenés.  Megszórjuk az egyik adag dióval.
Befedjük 2 réteslappal, amit levajazunk, majd újabb 2 lap következik váltakozva az előbbiek szerint. Befejezésül két réteslap következik, vajazás, újabb két réteslap és vajazás. Ez lesz a teteje.
A tésztát vizes késsel négy hosszú csíkra vágjuk, majd a képen látható módon,vágjuk, de lehet ferdén is. Én most így vágtam fel.
Az előmelegített sütőbe téve  ami 165 fok 45 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivesszük, és azonnal meglocsoljuk a sziruppal. Ez biztosítja, hogy ropogós marad és nem lesz nyirkos a tészta.Ezután hagyjuk kihűlni.Akkor a lesz a legfinomabb, ha a kész Baklava egy éjszakán át szoba hőmérsékleten pihen, így minden rétegbe egyenletesen beszívódik a szirup.