2016. május 19., csütörtök

Sült kacsamell rókagombás papardelle tésztával, és pirított kesudiókkal.


Széll Tamás receptjét vettem alapul, a kacsamellhez kerestem megfelelő receptet.






Hozzávalók:

2 db kacsamellfilé
1 doboz 25 dkg pappardelle tészta
pár levél bazsalikom
só,bors
10 dkg rókagomba mirelit
1 marék sózott  kesudió darabolt
sós vaj 6 dkg
2 db tojássárga
rozmaring friss 2 szál
1 gerezd fokhagyma
6 dkg Grana Padano sajt
3 ek olivaolaj


ELKÉSZÍTÉS:
A kacsamelleket előkészítjük. A felesleges zsíros bőrt és hártyákat levágjuk, majd a bőrt a húson szép egyenletesen beirdaljuk. 
A melleket sózzuk, borsozzuk, serpenyőben sütjük kizárólag a bőrős felével lefordítva.
Addig sütjük, amíg a bőr szép aranybarna nem lesz, és a lehető legtöbb zsír kisül belőle.
Közben a felesleges zsírt folyamatosan lekanalazzuk a serpenyőből.
Csupán a sütés végén fordítjuk meg egy pillanatra a húst, hogy egy kis színt kapjon, valamint a rozmaringot és a megtört diókat is hozzátesszük, hogy finom illata, aromája legyen a húsnak. Előmelegített, 120 °C-os sütőben sütjük kb. 10-15 percig. A sütést időzítsük úgy, hogy a kacsa a tésztával egy időben legyen kész!
Egy nagy fazék sós vizet forralunk. Ha a víz felforrt, beletesszük a pappardelle tésztát, és nem túl puhára főzzük, majd leszűrjük. A tészta főzőlevéből hagyjunk meg egy keveset!
A rókagombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, majd öntünk bele egy kis olívát. A gombát erős lángon, hirtelen pirítjuk. A fokhagymát villára szúrjuk, és a „fokhagymás villával” kevergetjük közben.
A pirult gombára dobjuk a leszűrt, kifőtt, még nem teljesen puha tésztát. Egy percig együttpirítjuk őket, végül a gombás tésztakeverékre öntünk kb. 1 dl forró tésztafőző vizet, és addig pároljuk, amíg a víz majdnem teljesen elfő!
Ha ez megtörtént, a serpenyőt félrehúzzuk a tűzről, tovább nem pároljuk, nagyon fontos, hogy forráspont alatt tartsuk a serpenyőt és annak tartalmát!
Rátépkedjük a bazsalikomot, hozzáadunk egy kevés vajat, valamint a frissen reszelt sajtot és a tojássárgájákat. Lazán összeforgatjuk a gombás tésztát. A vaj, a sajt és a tojássárgája egy utánozhatatlan krémes, szaftos mártást alkot, ami fényesen bevonja a tésztánkat! 



Sült csirkemell vajas-petrezselymes spagettivel.


Széll Tamás egyszerű, ámbár nagyon ízletes ételét készítettem el az unokám kérésére.Nagy rajongója vagyok,és örültem a sikerének. Ízutazásaim során mindíg mérlegelem,hogy az étel ne legyen bonyolult, és ha az is lenne, megpróbálom leegyszerűsíteni a pénztárcánkhoz. Ez nem jelenti azt, hogy nem minőségi alapanyagból dolgozom, de mindíg odafigyelek az árakra is. 


Hozzávalók:

40 dkg csirkemellfilé
1 db citrom héja, és leve
2 gerezd fokhagyma
40 dkg spagetti
4 db tojássárgája
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
14 dkg vaj kockára vágva
só, bors izlés szerint

Elkészítése:
A csirkemelleket enyhén sózzuk, borsozzuk a  serpenyőben, kevés éppen habzó vajban kezdjük sütni.
összezúzott fokhagymát és citrom héját dobunk hozzá.
Türelmesen sütjük mindkét oldalát néhány percig, míg szép aranysárgára nem sül.
 Ha majdnem kész vagyunk, előmelegített sütőbe 120 fokos sütőbe tehetjük tovább sülni.
A sütési idő attól függ, hogy mennyit sütöttük a serpenyőben, és egy nagyjából 7-10 perc elég szokott lenni. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és egy alufóliával letakarva pihentessük, tartsuk melegen!
Míg sül a csirke, tegyünk fel forrni egy nagy fazék vizet. Sózzuk meg, főzzük a spagettit a csomagoláson jelzett időhöz képest két perccel rövidebb ideig. Míg fő a tészta, készítsünk magunk mellé egy magas falú serpenyőt és egy villára felszúrt fokhagymagerezdet. Ha a tészta elkészült szűrjük le, de hagyjunk meg a főzővízéből . A forró spagettit tegyük a serpenyőbe, kanalazzunk hozzá egy kevés főzővizet, és forraljuk fel, pároljuk picit tovább így a tésztát sűrűn kavargatva a villára szúrt fokhagymával. Ha kellően sűrű, tovább már ne forraljuk. Adjuk hozzá a kockázott vajat a tojássárgáját és extrém mennyiségű petrezselymet. Kevergessük a villára szúrt fokhagymával, rázogassuk, míg egy krémes, sűrű, tejszínhez hasonló bevonat nem képződik minden egyes szál spagettin. Nem szabad, hogy kicsapódjon vagy hogy a mártás megálljon a serpenyő aljában.
A csirkemellel azonnal fogyasszuk el frissen!