2016. február 26., péntek

Barnított vajas palacsinta sültkörte-krémmel és vaníliás porcukorral.


A palacsintát ki ne szeretné! Ezt a finomságot egy híres magyar séftől vettem át. Azt gondolom érdemes kisérleztezni másféle kidolgozású tésztával. Az eredmény: csodásan finom ízletes töltésű,és ízű!



Hozzávalók:

palacsinta (kb. 10 db)
vaj 150 g
tojás 4 db
kristálycukor 20 g
búzafinomliszt 150 g
tej 4 dl
só egy  csipet

Sültkörte-krém:

Körte 4 db
méz 4 ek.
 fehérbor, száraz 3–4 dl
vaníliás porcukor
porcukor 100 g
vaníliarúd 1 rúd


Palacsinta:

Barnított vajat készítünk:
 A vajat addig sütjük közepes tűzön, amíg aranysárgán nem habzik, és kellemes dióillata nem lesz, majd félrehúzzuk, és hagyjuk kissé lehűlni. Elkészítjük a palacsintatésztát: az egész tojást, sót, cukrot és a lisztet habverővel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejet  majd a langyosra hűlt, barnított vajat hozzácsurgatjuk, közben intenzíven keverjük. Igyekezzünk a vaj nagy részét a tésztába emulgeálni, de nem baj, ha pár csepp zsiradék marad a tészta tetején. A sütés előtt minimum 15–20 percet pihentetjük a kész tésztát.

Sültkörte krém:

A körtéket megmossuk, szárazra töröljük. A tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, rárendezzük a körtéket, és előmelegített, 160 °C-os sütőben 45–60 percig sütjük. A körte akkor jó, ha kívül kissé ráncos, aranybarna, a gyümölcshús tapintása pedig puha. Langyosra hűtjük, majd a héj nagy részét eltávolítjuk. A sült körtehúst kanál segítségével lekaparjuk a magházról. Közben mézet karamellizálunk, hozzáöntjük a fehérbort, és a felére forraljuk. Beletesszük a sült körtehúst, villával kissé összetörjük. Félretesszük tálalásig.

Vaníliás porcukor

Jól záródó edénybe porcukrot teszünk, hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét, jól elkeverjük, majd a magházat is beletesszük, lezárjuk, és egy hétig érleljük. Egy hét elteltével a magházat kivesszük, a vaníliás porcukrot kávédarálóval átdaráljuk, vagy szitán áttörjük.

Tálalás

A palacsintákat hagyományos módon, forró palacsintasütőben sütjük. (Plusz zsiradék a sütéskor nem szükséges.) A kisült palacsintákat egymásra tesszük, közben többször megforgatjuk, hogy átgőzölődjenek és felpuhuljanak. Körtekrémmel gazdagon megkenjük, feltekerjük, és a vaníliás porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Töltött gombafejek angolszalonnával recept.




Hozzávalók:

20 dkg angolszalonna (füstölt nyers)

60 dkg gombafej tisztítva szárastul
50 dkg vegyes darált hús (marha/disznóhús)

1 tojás

őrölt bors
fokhagyma

egy csokor petrezselyemzöld
1-2 ág frissen szedett kakukkfű

3-4 evőkanál olívaolaj és ketchup
fűszerpaprika

20 dkg mozzarella sajt























Elkészítése:
A gombákat fejjel lefelé teflon tepsibe helyezzük, és a darált húst a tojással, sóval, borssal, paprikával, kakukkfűvel, tört fokhagymával egyneművé dolgozzuk, majd a gombákat megtöltjük, a szárakra ketchupot nyomunk a tubusból, olajat öntünk alá. Az angolszalonnákat szeletekre vágjuk, és beirdaljuk, úgy rakjuk mindegyik sorba a gombák mellé. Még megszórjuk petrezselyemzölddel. Alufóliával betakarjuk, és előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és ráreszeljük a sajtot a gombákra, majd ráolvasztjuk, és elzárjuk a sütőt. Hidegen vagy melegen egyaránt fogyasztható, párolt vagy zöldséges rizzsel.