2016. február 3., szerda

Nyeremények.Dr Oetker csomag a Sütnijó weboldaltól.




Sajtos croissant.


Azt nem mondom, hogy minden nap készítem,de ha van rá időm,akkor nekilátok,és jó érzés,amikor sajátkésíztésű friss tésztát majszolhatsz.Nem sok munka van vele, inkább csak időigényes. A hosszú hajtogatás folyamatát lehet előző nap készíteni, majd másnap befejezni.







Hozzávalók:
20 dkg hideg vaj
8 dkg liszt
Késes robotgéppel, összedolgozom,majd fóliába csomagolva a hűtőbe teszem.

A kelttésztához:

2 ek hideg tejföl
1 dl hideg tej
1 tojás
1 tk cukor
1 kk só
csipet aszkorbinsav
50 dkg liszt
5 dkg vaj
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
és a szóráshoz 15-10 dkg trapista sajt

Elkészítése:

Nagyon fontos, hogy minden hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta. Az összes hozzzávalót a tésztához egy dagasztó gép táljába öntjük. Az élesztőt cukros tejben futtassuk meg előtte,és úgy tegyük a tálba a többi anyaghoz.
Mikor a tésztát géppel bedagasztottuk, fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.Ezután kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk mint a vajat , azt a közepére helyezzük, és becsomagoljuk a tésztával.Rövidebb oldalával helyezzük magunk elé, majd nyújtófával ütögetve elkezdjük nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás.A tészta felső harmadát  lehajtjuk a középső harmadra,  majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára.Újra fóliába csomagolom,és hűtőbe teszem 1 órára.Megint a hajtogatás következik,méghozzá a dupla.90 fokkal elfordítjuk a tésztát,és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagra. A tészta most a szélesebbik oldalával van magunk előtt, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd közepén még félbehajtjuk. Fóliába csomagoljuk,és pihentetés után a hűtőből kivéve még kétszer a hajtogatást megismételjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk, 8 cm széles és 15 cm magas a háromszög.  Szélesebb részére egy vékony hasáb sajtot helyezünk,és becsavarjuk kifli formára.A végét vizes ujjal beragasztjuk,és a hajtás alul legyen! 1 óra kelesztés után megkenjük tojássárgájával,és reszelt sajttal megszórjuk,majd 200 fokos sütőbe tesszük sülni egy szilikonnal bélelt sütőlemezen, 30 perc a sütési idő ,és gőzös sütőbe.